Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

H Τουρκία επιβάλλει εμπάργκο επισκέψεων στους Ελληνοκύπριους

ntavoutoglou 1
 
Εμπάργκο επισκέψεων των Ελληνοκυπρίων στην Τουρκία επιβάλλει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Πρόσφατα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εγκαινιάζοντας την έκδοση ταξιδιωτικής θεώρησης διαβατηρίου (βίζα) ηλεκτρονικά, στον κατάλογο των χωρών δεν έχει περιλάβει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Για να συμπληρώσει Κύπριος υπήκοος αίτηση για βίζα πρέπει να την υποβάλει ως πολίτης της «ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου», όπως χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία η Άγκυρα. Τούτο σημαίνει πως ένας Ελληνοκύπριος για να ταξιδεύσει στην Τουρκία πρέπει να αυτοαναιρεθεί και να αποποιηθεί κράτος του, το οποίο μόνο η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα οι περισσότεροι Ελληνοκύπριοι είτε απευθύνονταν με τα διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα για έκδοση βίζας είτε αυτό γινόταν στο αεροδρόμιο, όταν έφθαναν στη χώρα.
Η αλλαγή αυτή συνιστά ουσιαστικά επιβολή εμπάργκο για πολίτες κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κίνηση αυτή δεν πρέπει να θεωρείται άσχετη με το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία διαπραγματεύσεων και η Άγκυρα με διάφορες ενέργειες από τη μια προκαλεί, δημιουργεί ένταση και από την άλλη προωθεί την πάγια πολιτική της που μεθοδεύει σε διάφορα επίπεδα την αποαναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Την ίδια ώρα, σκοπίμως και στα πλαίσια της πολιτικής της στο Κυπριακό, υιοθετεί τη λογική της εξίσωσης. Στον κατάλογο των κρατών που υπήκοοι τους πρέπει να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση διαβατηρίου περιλαμβάνεται και το ψευδοκράτος. Υπάρχει, δηλαδή, στην επιλογή των κρατών η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», ασχέτως εάν οι Τουρκοκύπριοι ταξιδεύουν στην Τουρκία χωρίς να χρειάζονται βίζα.
Είναι σαφές πως η ενέργεια αυτή γίνεται τη στιγμή, που η Άγκυρα αποσπά τα συγχαρητήρια ξένων παραγόντων για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και επαινείται η στάση της έναντι της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Την ίδια ώρα, η Τουρκία ενώ θεωρεί ως να μην υπάρχει ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε., ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ξεπαγώσει ενταξιακά κεφάλαια και μάλιστα υπάρχουν και πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου αρχιδιαπραγματευτή και υπουργού Ε.Ε., Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό θα γίνει εντός του έτους.
Όπως πληροφορούμαστε, η τουρκική αυτή ενέργεια είναι γνωστή στην κυπριακή κυβέρνηση, η οποία έχει αντιδράσει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναμένεται δε και κλιμάκωση των αντιδράσεων για την προκλητική αυτή κίνηση της Άγκυρας. (mignatiou)
pygmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.