Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ! Ήχησαν ξανά οι καμπάνες και η ελληνική γλώσσα στην ελληνορθόδοξη εκκλησία της Χομς - ΒΙΝΤΕΟ




«ΠΟΛΛΟΙ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΩΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΤΟΥΣ»

Πορφύρης Δ / Σταφυλά Π
Το κρατικό κανάλι της Συρίας sama παρουσίασε εκτενές ρεπορτάζ -αφιέρωμα από την πρώτη λειτουργία στη Χομς μετά την απελευθέρωσή της που πραγματοποιήθηκε στην ελληνορθόδοξη εκκλησία των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων.Μετέφερε συγκινητικές εικόνες από βυζαντινές ψαλμωδίες και στην ελληνική γλώσσα από την καρδιά της Συρίας.Η Συρία ανασταίνεται από τις στάχτες της.


Oι καμπάνες της ελληνορθόδοξης εκκλησίας των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων ξαναήχησαν χαρμόσυνα μετά πό 2,5 χρόνια εκκωφαντικής σιωπής στην παλιά Πόλη της Χομς.Μετά την Μααλούλα,την Κοιλάδα των Χριστιανών που αποδόθηκαν πανηγυρικά και πάλι στο χριστιανικό στοιχείο από την κυβέρνηση Άσσαντ ήταν η σειρά της Χομς ν΄απελευθερωθεί από τη στυγνή μπότα της ισλαμιστικής κατοχής.Αυτά τα δυόμιση χρόνια ισλαμοκρατίας ήταν σαν 2,5 αιώνες.Η Χομς η πόλη που άλλοτε έσφυζε από χριστιανική ζωή των 66.000 χριστιανών κατοίκων της διαφόρων ομολογιών.Η Χομς η πόλη της αρχαίας Έμεσσας.

Στην εορταστική λειτουργία την Κυριακή 18.05.2014 χοροστάτησε ο ελληνορθόδοξος μητροπολίτης Γεώργιος των επονομαζόμενων ρουμ-ορθοδόξων της περιοχής,ο επίσκοπος Ghattas Hazim πατριαρχικός εκπρόσωπος από το Μπαλαμαμπάντ, ο επίσκοπος Αθανάσιος της Ταρτούς και ο επίσκοπος Elia Tohme της Κοιλάδας των Χριστιανών.Ήταν συνεπικουρούμενοι από πολλούς ιερείς και διάκους. Ο επίσκοπος της Χομς εκφώνησε και τον πανηγυρικό της ημέρας Ο λόγος του στο μεγαλύτερο μέρος του ήταν ένα πραγματικός εγκωμιαστικός Επιτάφιος στις θυσίες που ενέπνευσε η αγάπη για την πατρίδα. Χαιρέτησε τις θυσίες των Σύριων μαρτύρων που έπεσαν για τη γη τους και για την ειρήνη.
Χαρακτηρικά τόνισε:
« Δεν μπορούμε παρά να αναπολούμε τη χώρα μας όπως αυτή ήταν πριν από αυτόν τον παράλογο πόλεμο ,πριν η θλίψη της συμφοράς κατοικήσει τις καρδιές μας ,πριν αυτό το αναίτιο αιματοκύλισμα. Που δεν γνωρίζουμε, που δεν μπορούμε να διανοηθούμε γιατί συνέβη. Υπάρχουν αθώα θύματα μέσα στο λαό,στο στρατό,παιδιά,γυναίκες κι άντρες ώστε αμείλικτα προκύπτει το ερώτημα γιατί τόσοι νεκροί;
Μ΄αφορμή την σημερινή πραγματικότητα ανασύρουμε από την μνήμη μας την εποχή των 40 Μαρτύρων στους οποίους τιμάται αυτή η Εκκλησία.Ξαναθυμόμαστε την ιστορία της ζωής αυτών των μαρτύρων αφού και σήμερα πολλά άτομα πέθαναν για την πίστη τους πολλοί σκοτώθηκαν ως μάρτυρες για την πίστη τους.»


Στους ίδιους τόνους κινήθηκε και ο σύντομος χαιρετισμός που απηύθυναν και οι 3 άλλοι χοροστατούντες ελληνορθόδοξοι μητροπολίτες της ένδοξης πια Συρίας. Ευχήθηκαν η χώρα να παραμείνει στους Σύριους («Η Συρία ανήκει στους Σύριους») υπονοώντας την εισβολή των δεκάδων χιλιάδων ξένων τζιχαντιστών μισθοφόρων που τη σφετερίζονται , αλλά και την απειλή σε πολιτικό επίπεδο που υφίσταται από την ομάδα της συριακής αντιπολίτευσης της διασποράς που πατρονάρεται από Σαουδική Αραβία, Κατάρ,Τουρκία και τους δυτικούς ψευδεπίγραφους πολιτικούς αρχηγούς των «Φίλων της Συρίας». Oι επίσκοποι ευχήθηκαν να σταματήσει τόσο η αιματοχυσία όσο και οι διωγμοί των χριστιανών στην Συρία αλλά και σε όλον τον κόσμο.
Δείτε το βίντεο της λειτουργίας στο 55’ ακούστε το συγκινητικό Κυριε Ελέησον της χορωδίας
     



freepen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.