Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η κατάσταση στο Ιράκ με τους τους τζιχαντιστές να διατηρούν τον έλεγχο μεγάλων εκτάσεων στο βόρειο τμήμα της χώρας και των μεγάλων πόλεων, της Μοσούλης και του Τικρίτ.
Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε, οι οποίοι άρχισαν την περασμένη εβδομάδα μια πολύ μεγάλη επιχείρηση με την υποστήριξη των οπαδών του έκπτωτου καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν, σπέρνουν τον θάνατο και τον τρόμο στο πέρασμά τους, ενώ αποτροπιασμό έχουν προκαλέσει οι απίστευτης σκληρότητας εικόνες με ομαδικές εκτελέσεις ομήρων στο Τικρίτ.
Ο άντρας που κατέλαβε Μοσούλη και Τικρίτ και θέλει να δημιουργήσει ένα νέο κράτος στον αραβικό κόσμο, ο επικεφαλής της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε» (ISIL) - την ισχυρότερη -οικονομικά- τρομοκρατική οργάνωση παγκοσμίως- είναι ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, τον οποίο τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης χαρακτηρίζουν ως το νέο «Οσάμα Μπιν Λάντεν».
Όμως, το πρόσωπο που -σύμφωνα με πληροφορίες- ηγείται των περισσότερων επιθέσεων, είναι ο Shakir Wahiyib, ένας από τους ηγέτες της οργάνωσης ο οποίος δε διστάζει να δείξει το πρόσωπό του σε όλο τον κόσμο, μέσα από βίντεο, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται και εικόνες φρίκης με εκτελέσεις πολιτών.
Αν και δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για τον «εκτελεστή» των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, οι αρχές πιστεύουν ότι είναι περίπου 30 ετών. Τον αποκαλούν «Λιοντάρι της Ερήμου»και έγινε «γνωστός» μέσα από ένα βίντεο το οποίο αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο το περσινό καλοκαίρι και στο οποίο απεικονίζεται να εκτελεί τρεις Σύρους οδηγούς φορτηγών που βρέθηκαν στο πέρασμά του.
Οι ειδικοί εκτιμούν, πάντως, πως δεν ήταν δική του απόφαση να δείξει το πρόσωπό του στην κάμερα, αλλά πως έγινε έπειτα από εντολή του αρχηγού της οργάνωσης, προκειμένου να αποκτήσει η εκστρατεία της ISIS το δικό της... πρόσωπο του τρόμου.
«Είναι ο μόνος που σκοτώνει χωρίς να καλύπτει το πρόσωπό του. Είναι επικίνδυνος και κυνικός», λέει ο Yassin Dwaji, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ιρακινής αστυνομίας.
Οι αρχές τον έχουν, μάλιστα, επικηρύξει για 50.000 δολάρια.
Πάντως, σε διάφορα φόρουμ των τζιχαντιστών υπάρχουν αναφορές πως ο Wahiyib είχε συλληφθεί από τις αμερικανικές δυνάμεις το 2006 και είχε φυλακιστεί στο Τικρίτ, μέχρι το 2012, όταν και οι τζιχαντιστές τον βοήθησαν να δραπετεύσει.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Wahiyib γνώρισε τον ηγέτη του ISIS στην φυλακή.
Φωτογραφίες-σοκ από τις μαζικές εκτελέσεις ομήρων
Πάντως, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, η αυθεντικότητα των φωτογραφιών με τις μαζικές εκτελέσεις που είδαν τις τελευταίες ώρες το «φως» της δημοσιότητας επιβεβαιώνεται από την κυβέρνηση του Ιράκ.
Οι εκτελέσεις, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έγιναν μετά την κατάληψη της πόλης Τικρίτ στο βόρειο Ιράκ από τους ισλαμιστές αντάρτες, τις προηγούμενες ημέρες και δημοσιεύθηκαν σε ισλαμική ιστοσελίδα.
Όπως φαίνεται από τις αποτρόπαιες φωτογραφίες, πρόκειται για στρατιώτες του Ιράκ που πιάστηκαν αιχμάλωτοι, αν και φορούν πολιτικά ρούχα. Οδηγήθηκαν στον τόπο εκτέλεσης και τελικά εκτελέστηκαν μαζικά, αφού ήταν δεμένοι πιασθάγκωνα, ο ένας δίπλα στον άλλο και εκτελούνταν σχεδόν εξ' επαφής από τους αντάρτες, σύντροφοι των οποίων τραβούσαν τις φρικιαστικές φωτογραφίες. Μάλιστα, φρόντισαν να δημοσιεύσουν φωτογραφίες και των πτωμάτων, μετά την ωμή εκτέλεση.
Πιθανές οι επαφές ΗΠΑ - Ιράν
Εν τω μεταξύ, την πιθανότητα να ξεκινήσει απευθείας διάλογο με το Ιράν άφησε η Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με ξένα μέσα οι ΗΠΑ θέλουν να προσεγγίσουν την Τεχεράνη ώστε να αντιμετωπίσουν από κοινού την προέλαση των τζιχαντιστών στο Ιράκ.
Από την άλλη πλευρά και η κυβέρνηση του Ιράν φέρεται να εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο, γεγονός που δείχνει ότι το πρόβλημα στο Ιράκ είναι έντονο, μετά από την ενίσχυση των σουνιτών στην χώρα.
protothema.gr geopolitics.com.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.