Σελίδες

Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Κύπρος και ΗΠΑ: Με τέτοιους φίλους τι να τους κάνεις τους εχθρούς;

Η Γερουσία των ΗΠΑ στις 25 Ιουλίου 1978 υπερψήφισε, με 57 ψήφους έναντι 42, την άρση του εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας. Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων είναι εξοπλισμένο με αμερικανικής προέλευσης όπλα και στρατιωτική τεχνολογία.  (Getty Images)

Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ζήτησε -στα σοβαρά- την άρση του εμπάργκο όπλων που της έχει επιβάλει η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης σε μια συνέντευξή του στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ Online.Υπενθυμίζεται ότι μόνες χώρες προς τις οποίες η Ουάσιγκτον συνεχίζει να επιβάλλει περιορισμό στις πωλήσεις όπλων είναι το Ιράν, η Βόρεια Κορέα, η Συρία και η Κίνα.

Για την Κυπριακή Δημοκρατία ειδικά, όχι μόνο δεν επιτρέπονται οι πωλήσεις αμερικανικών όπλων, αλλά υφίσταται και ένα αυστηρό καθεστώς ελέγχου απέναντι στην ανάπτυξη των όπλων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων – όπως για παράδειγμα για τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν επιτρέπει καν την πώληση μικρών περιπολικών σκαφών στην Κυπριακή Δημοκρατία, για αποστολές έρευνας και διάσωσης πάνω στην ακτογραμμή της Κύπρου.
Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι εμπάργκο όπλων είχε επιβληθεί από την Ουάσιγκτον και στην Αγκυρα, επειδή χρησιμοποιήθηκαν αμερικανικά όπλα το 1974 κατα την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο. Η Γερουσία των ΗΠΑ στις 25 Ιουλίου 1978 υπερψήφισε, με 57 ψήφους έναντι 42, την άρση του εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας.
Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων είναι εξοπλισμένο με αμερικανικής προέλευσης όπλα και στρατιωτική τεχνολογία.
fox2magazine.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.