Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Τέλος στην γεωπολιτική και οικονομική μονοκρατορία της Δύσης από τον Πούτιν. Παγκόσμια υπερδύναμη και με την βούλα η Ρωσία

brics

Παγκόσμια υπερδύναμη και με την βούλα η Ρωσία, πρώτη εκκωφαντική απάντηση στις δυτικές προκλήσεις. Γεωπολιτική αναβάθμιση του ρόλου των BRICS, νέα παγκόσμια τράπεζα και αποθεματικό ταμείο, ενεργειακή ένωση. Ποιος ο ρόλος της Ελλάδας.
του Κίμωνα Γεωργακάκη
Την καθιέρωση του πολυκεντρικού μοντέλου ισχύος καθιερώνει η Ρωσία, η οποία δείχνει ότι είναι διατεθειμένη να απαντήσει σε όλα τα επίπεδα στις τελευταίες προκλήσεις των παγκοσμιοποιητών της Δύσης στην περιοχή της Ευρασίας. Τα ταξίδια και οι συμφωνίες στην αμερικανική ήπειρο με Κούβα, Αργεντινή και Βραζιλία έστειλαν το μήνυμα ότι η Ρωσία δεν αποτελεί απλά περιφερειακή, όπως λανθασμένα συνεχίζουν να θεωρούν κάποιοι, αλλά παγκόσμια υπερδύναμη.

Τώρα ο Πούτιν προχωράει ένα βήμα παραπάνω και ανακοινώνει την γεωπολιτική αναβάθμιση του ρόλου των BRICS, των πέντε πιο ισχυρών αναδυόμενων οικονομιών του πλανήτη – Ρωσία, Βραζιλία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική, ως αντίβαρο σε Η.Π.Α. και συμμάχους.
Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Itar Tass, ο πρόεδρος Πούτιν τόνισε τη σημασία της ανάληψης ενεργού ρόλου των BRICS στην διεθνή πολιτική σκηνή σε σχέση με την αντιμετώπιση των κρίσεων με πολιτικά και διπλωματικά μέσα, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των καρτέλ των ναρκωτικών καθώς και την αμερόληπτη ενημέρωση και την ανάληψη κοινών ειρηνικών πρωτοβουλιών για «καυτά σημεία» του πλανήτη, όπως η Συρία, το Ιράκ και η Ουκρανία.
Εν ολίγοις η εποχή που η Δύση «αποφάσιζε και διέταζε» έχει λάβει τέλος, με την εμπλοκή της Ρωσίας στα παγκόσμια δρώμενα να μην είναι μόνο οικονομικής αλλά και γεωπολιτικής φύσεως. Ωστόσο τα «χτυπήματα» των Ρώσων δεν αφήνουν απ” έξω την οικονομία. Οι ηγέτες των BRICS, που μετρούν το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και το ένα πέμπτο του ΑΕΠ του πλανήτη, συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια νέα αναπτυξιακή τράπεζα και ένα κοινό αποθεματικό ταμείο. Η νέα αυτή τράπεζα, όπως αναφέρουν στην Ρωσία, θα προλαμβάνει και θα εμποδίζει την «οικονομική παρενόχληση χωρών, οι οποίες δεν συμφωνούν με συγκεκριμένες αποφάσεις στην εξωτερική πολιτική που λαμβάνουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους».
Βέβαια δεν θα μπορούσε να μείνει έξω και η ενέργεια. Ο Πούτιν πρότεινε να δημιουργηθεί μια ένωση των κρατών της ομάδας BRICS στο συγκεκριμένο πεδίο, αλλά και ένα κοινό απόθεμα καυσίμων, ώστε να αυξηθεί η ενεργειακή ασφάλεια των αναπτυσσόμενων οικονομιών. «Προτείναμε να συσταθεί μια ενεργειακή ένωση των BRICS. Υπό τη στέγη της θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα στρατηγικό απόθεμα καυσίμων και ένα ινστιτούτο για την ενεργειακή ασφάλεια», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Η Ρωσία μέσω των BRICS και με απόλυτα ειρηνικό τρόπο προτείνει εναλλακτική λύση σε χώρες όλου του πλανήτη από την οικονομική εξαθλίωση που προτείνουν οι «γύπες» της παγκόσμιας διαπλοκής με όργανα το ΝΑΤΟ και το ΔΝΤ. Η συγκεκριμένη κίνηση αφορά βεβαίως και την περιοχή μας με την Ουάσινγκτον να τρέμει ακόμα και αλλαγή της συμφωνίας της Γιάλτας, η οποία θέλει την Ελλάδα δεμένη στην δυτική σφαίρα επιρροής.
Ήδη έχει αρχίσει ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια με «όπλο» την ενέργεια και την «Αρκούδα» να έχει σκοπό να κατέβει όλο και προς τα κάτω. Γι” αυτό κέντρα των Η.Π.Α. θεωρούν ότι πλέον μόνο με πόλεμο θα σταματήσει η ρωσική γεωπολιτική ορμή.
Πάντως μέχρι στιγμής η Ελλάδα, παρότι βρισκόμενη σε ιδιαίτερη και άκρως επίκαιρη γεωπολιτική θέση και με λαό πατροπαράδοτα φιλικά προσκείμενο στην Ρωσία με την δημοτικότητα του Πούτιν να έχει ανέβει πολύ εντός των συνόρων μας, συνεχίζει να ακολουθεί την εξευτελιστικά αναποτελεσματική πολιτική κυρώσεων των Η.Π.Α. με συνέπεια να μην μπορεί να ταξιδέψει στην χώρα μας η ελληνομαθής και σημαντική σύμμαχος της ελληνό-ρωσικής προσέγγισης και νούμερο 3 στην ιεραρχία της Ρωσίας, Βαλεντίνα Ματβιένκο. Μάλιστα ερώτημα περί τούτου κατατέθηκε στην Βουλή από βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ωστόσο πλέον τα δεδομένα αλλάζουν άρδην. Αυτό φοβούνται οι Αμερικανοί και τελικά ίσως αυτός ήταν ο λόγος που έγινε πρόσφατα η συνάντηση Σαμαρά-Καραμανλή με τον Σταυρίδη του ΝΑΤΟ. Αυτό θα προσπαθήσουν να εμποδίσουν με όλα τα μέσα. Ειδάλλως η δυναμική έλευση των Ρώσων στον, σημαντικό για όλες τις πλευρές, ελληνικό χώρο θα είναι σύντομα, βάσει εξελίξεων, πραγματικότητα. Γι” αυτό τώρα μας οι δυτικοί μας «χαϊδεύουν» και υπόσχονται οικονομικές διευκολύνσεις.
Μακάρι να καταλάβουν στην Αθήνα ότι πλέον η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να διαπραγματευτεί από ισχυρότερη θέση. Η χώρας μας οφείλει να καλωσορίσει την νέα πολυκεντρική πραγματικότητα και να ξεφύγει από την μονόπλευρη εξάρτηση που μόνο εξαθλίωση και αντιπαραγωγικότητα έχει μέχρι στιγμής προσφέρει.
Κίμων Γεωργακάκης, Πολιτικός Επιστήμων
ΠΥΓΜΗ.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.