Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Πρόκληση: Θα πληρώνουν νοίκι 1,5 εκατ. ευρώ και δεν αξιοποιούν τα ακίνητα του δημοσίου


Πρόκληση: Θα πληρώνουν νοίκι 1,5 εκατ. ευρώ και δεν αξιοποιούν τα ακίνητα του δημοσίου

Μια εξαιρετικά προκλητική δαπάνη 1,5 εκατομμυρίου ευρώ ετοιμάζεται να πληρώνει το υπουργείο Οικονομικών για να στεγάσει την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων την ώρα που το δημόσιο έχει δεκάδες ακίνητα αχρησιμοποίητα.
Κόβονται μισθοί και συντάξεις, μπαίνουν συνεχώς νέοι φόροι μία τέτοια δαπάνη είναι προκλητική.
Πόσο μάλλον όταν ακούμε συνεχώς κορώνες για αξιοποίηση της περιουσίας του κράτους.

Το υπουργείο Οικονομικών θα έπρεπε να δίνει το παράδειγμα.
Αλλά αυτά γίνονται σε άλλες χώρες όχι στην Ελλάδα.
Διαβάστε το ρεπορτάζ του Β. Σ. Κανέλλη στην Ημερησία:
Προκλητική σπατάλη: Θα νοικιάσουν κτίριο με 1,5 εκατ. ευρώ το χρόνο ενώ το Δημόσιο είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακινήτων!
Μόνο ως προκλητική μπορεί να χαρακτηριστεί η απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαϊδου, να προχωρήσει σε αναζήτηση κτιρίου στο οποίο θα στεγαστούν οι υπηρεσίες της αλλά και οι 400 νέοι ελεγκτές που πρόκειται να προσληφθούν.
Η Γενική Γραμματεία επιθυμεί την ανεξαρτησία της γι” αυτό και αναζητά κτίριο το οποίο, όμως, σύμφωνα με την προκήρυξη μπορεί να έχει ανώτατο μηνιαίο ενοίκιο της τάξης των 130.000 ευρώ.
Δηλαδή θα πληρώνει ο προϋπολογισμός ένα ποσό έως και 1,5 εκατ. ευρώ το χρόνο για το κτίριο που θα μισθωθεί, παρά το γεγονός ότι το Δημόσιο είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακινήτων της χώρας.
Σύμφωνα με την διακήρυξη του μειοδοτικού διαγωνισμού που ανέβηκε στη «Διαύγεια» η νέα Γενική Γραμματεία αναζητά ακίνητο με χώρους συνολικής επιφάνειας (εξαιρουμένων των χώρων κλιμακοστασίων, ανελκυστήρων, πλατύσκαλων, και κοινοχρήστων διαδρόμων) περίπου 13.286 τ.μ.
Το ακίνητο θα πρέπει να έχει γραφειακούς χώρους ωφέλιμης επιφάνειας 9.723τ.μ. περίπου, αρχειακούς/αποθηκευτικούς χώρους ωφέλιμης επιφάνειας 985τ.μ. περίπου, οι οποίοι μπορούν να είναι και υπόγειοι (ασφαλείς όμως σε θέματα στεγανότητας και με επαρκή αερισμό και φωτισμό), και λοιπούς βοηθητικούς χώρους.
Επίσης το κτήριο θα πρέπει να έχει θέσεις στάθμευσης ασφαλείς η φυλασσόμενες, για τα πέντε υπηρεσιακά οχήματα, ενώ θα πρέπει να πληροί όλες τις προϋποθέσεις καταλληλότητας από άποψη φωτισμού, αερισμού, μέσων σκίασης, θέρμανσης, ψύξης/ κλιματισμού, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς.
Προϋπόθεση, σύμφωνα με την διακήρυξη, είναι ότι το ακίνητο πρέπει να βρίσκεται στο Δήμο Αθηναίων, εντός του μικρού δακτυλίου, και σε απόσταση έως 800 μέτρα περίπου από σταθμό ΜΕΤΡΟ ή ΗΣΑΠ.
Αντίστοιχα, το ακίνητο πρέπει να είναι αποπερατωμένο και να παραδοθεί έτοιμο για χρήση στο Δημόσιο μέσα στην προθεσμία που θα ορισθεί στην απόφαση έγκρισης πρακτικών της δημοπρασίας και θα αναγράφεται στη σύμβαση μίσθωσης.
Η δημοπρασία θα διεξαχθεί την 10-9-2014 ημέρα Τετάρτη και από ώρα 11:00 έως 12:00 μ.μ. στο κτίριο της Κτηματικής Υπηρεσίας Αθηνών (Φερών 24 και Αριστοτέλους – Αθήνα).
Είναι απορίας άξιον, ωστόσο, πώς η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, δηλαδή οι υπεύθυνοι για να γεμίσουν τα ταμεία του κράτους, δεν απευθύνθηκε στην άλλη Γραμματεία του υπουργείου Οικονομικών, αυτή της Δημόσιας Περιουσίας ή στο ΤΑΙΠΕΔ ή ακόμη και στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), που έχουν στον έλεγχό τους το χαρτοφυλάκιο ακινήτων.
Εκεί θα μπορούσε να βρεθεί ένα κτίριο κατάλληλο να στεγάσει τις υπηρεσίες στις οποίες προΐσταται η κ. Σαββαϊδου ώστε να μην επιβαρύνονται τα δημόσια ταμεία με ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό.
Άλλωστε, εδώ και χρόνια δεκάδες κτίρια του δημοσίου ή των ασφαλιστικών ταμείων είναι άδεια και έχουν απαξιωθεί πλήρως. Παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι ασκούνται πιέσεις πολλές φορές από ιδιώτες που έχουν ακίνητα τα οποία ενοικιάζουν στο Δημόσιο ώστε αυτά να μην ξενοικιαστούν και να μη μεταφερθούν οι υπηρεσίες σε κρατικά κτίρια.
Να θυμίσουμε μόνο ότι πριν από τρία χρόνια η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου κατέθεσε κατάλογο με 20 ακίνητα που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.
Πρόκειται για κτίρια που ανήκουν σε ασφαλιστικά ταμεία ή είναι εθνικά κληροδοτήματα και τα οποία δεν έχουν για χρόνια μισθωτή, δεν αποδίδουν έσοδα, αντιθέτως μόνο ζημιές φέρνουν στους ιδιοκτήτες τους.
Το πρόγραμμα λεγόταν «Ηφαιστος» και είχε σκοπό την αξιοποίηση των κτιρίων ώστε να αναζωογονηθεί το κέντρο και να εξοικονομηθούν χιλιάδες ευρώ μέσω της μετεγκατάστασης κρατικών υπηρεσιών.
Δυστυχώς, το πρόγραμμα αυτό χάθηκε στα συρτάρια κάποιου υπουργικού γραφείου και τα ακίνητα παραμένουν «φαντάσματα».
Πρόκειται για τα εξής κτίρια: Φιλελλήνων 13-15 (ανήκει στο ΤΕΑΔΥ), Αξαρλιάν 7 (ΙΚΑ), Βουλής 8-10 (ΟΑΕΕ), Βουλής 6 (ΙΚΑ), Ακαδημίας και Ζαλοκώστα (ΚΕΔ), Σταδίου 58 (ΤΕΑΔΥ), Μενάνδρου 27-29 (ΙΚΑ), Ιουλιανού 36 (Ταμείο Αστυνομικών), Μενάνδρου 48 (ΙΚΑ), Κουμουνδούρου 23 (ΕΤΑΠΜΜΕ), Βουλής 2 (κληροδότημα), Καποδιστρίου (Α΄ Βοηθειών), Αγίου Κωνσταντίνου 43 (ΕΤΑΑ), Σωκράτους 65-67 (ΤΕΑΙΤ), Πειραιώς 22 (ΤΕΑΙΤ), Φιλελλήνων και Ξενοφώντος (κληροδότημα), Στουρνάρη (κληροδότημα), Αναπήρων Πολέμου – Κολωνάκι (Κληροδότημα), ξενοδοχείο «La Mirage» (Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας).
Πόσο από αυτά τα κτίρια έχουν σήμερα αξιοποιηθεί και ποια θα μπορούσαν να στεγάσουν τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημόσιων Εσόδων;
Και φυσικά κανείς δεν ξεχνά το διαχρονικό σκάνδαλο με το κτίριο των πρώην καπναποθηκών του Κεράνη, στη Λ. Θηβών. Ένα κτίριο που αγοράστηκε το 1998 και ανακαινίστηκε, κόστισε πάνω από 55 εκατ. ευρώ, ωστόσο παραμένει «φάντασμα».
Από αυτό το κτίριο εγκαταστάθηκαν στα… λόγια αρκετά υπουργεία ενώ τώρα βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για να μεταφερθούν τα δικαστήρια του Πειραιά. Ωστόσο, ήδη υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις και το σχέδιο θα ναυαγήσει εκ νέου.
Β. Σ. Κανέλλης
Τα ακίνητα που είχαν προταθεί προς αξιοποίηση
Φιλελλήνων 13-15 (ανήκει στο ΤΕΑΔΥ) – 2.087 τ.μ.
Αξαρλιάν 7 (ΙΚΑ) – 864 τ.μ.
Βουλής 8-10 (ΟΑΕΕ) – 2.577 τ.μ.
Βουλής 6 (ΙΚΑ) – 1.444 τ.μ.
Ακαδημίας και Ζαλοκώστα (ΚΕΔ)
Σταδίου 58 (ΤΕΑΔΥ) – 2.196 τ.μ.
Μενάνδρου 27-29 (ΙΚΑ) – 662 τ.μ.
Ιουλιανού 36 (Ταμείο Αστυνομικών) – 2.524 τ.μ.
Μενάνδρου 48 (ΙΚΑ) – 1.316 τ.μ.
Κουμουνδούρου 23 (ΕΤΑΠΜΜΕ) – 1.142 τ.μ.
Βουλής 2 (κληροδότημα)
Καποδιστρίου (Α΄ Βοηθειών)
Αγίου Κωνσταντίνου 43 (ΕΤΑΑ) – 1.910 τ.μ.
Σωκράτους 65-67 (ΤΕΑΙΤ) – 7.809 τ.μ.
Πειραιώς 22 (ΤΕΑΙΤ) – 1.573 τ.μ.
Φιλελλήνων και Ξενοφώντος (κληροδότημα)
Στουρνάρη (κληροδότημα)
Αναπήρων Πολέμου – Κολωνάκι (Κληροδότημα)
Ξενοδοχείο «La Mirage» (Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας)
«Κτίριο Κεράνη» (Λ. Θηβών 196-198) – 45.000 τ.μ
tribune.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.