Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Τάφος Αμφίπολης: Συναγερμός στο Ουζμπεκιστάν!


Τάφος Αμφίπολης: Συναγερμός στο Ουζμπεκιστάν!

Έντονο ενδιαφέρον για τον πιθανολογούμενο τάφο της Ρωξάνης -της γυναίκας του Μεγάλου Αλεξάνδρου- δείχνει η διπλωματική αντιπροσωπεία του Ουζμπεκιστάν στην Αθήνα και μάλιστα ο γενικός Πρόξενος κ. Αλίμ Κασίμοφ θα επισκευτεί τις αρχαιολογικές ανασκαφές της Αμφίπολης αναζητώντας κι αυτός τη…συμπατριώτισσά του!!!
ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ
Η πανέμορφη Ρωξάνη-κόρη του ηγεμόνα Οξυάρτη είχε παντρευτεί τον Αλέξανδρο σε έναν γάμο που δεν ήταν τόσο προϊόν σκοπιμότητας αλλά αντικείμενο έλξης καθώς ο μέγας στρατηλάτης εντυπωσιάστηκε απ την ομορφιά της.

Ο Οξυάρτης -ηγεμόνας στη Σογδιανή-σημερινό Ουζμπεκιστάν είχε οχυρωθεί σε ενα απο τα κάστρα του κι η καταδρομική επιχείρηση των στρατιωτών του Αλέξανδρου ήταν επίπονη μέσα στη νύχτα καθώς η απάντηση του Σογδιανού αρχηγού ήταν «για να καταλάβετε το κάστρο πρέπει να βγάλετε φτερά…».Αυτό εξόργισε τον Αλέξανδρο, εμψύχωσε τους Μακεδόνες και τα τότε καταδρομικά τάγματα του Βασιλιά της Μακεδονίας κατέλαβαν το οχυρό με αρκετές απώλειες καθώς η δύσκολη ανάβαση γινόταν νύχτα!!!
Ο γάμος ήταν λαμπρός και μαζί με τον Αλέξανδρο χιλιάδες Μακεδόνες στρατιώτες και αξιωματικοί νυμφεύτηκαν γυναίκες της μέχρι πρότινος αχανούς Περσικής αυτοκρατορίας.
Σήμερα, ο γενικός Πρόξενος του Ουζμπεκιστάν Αλίμ Κασίμοφ επιχειρεί να βρεθεί στο χώρο των ανασκαφών καθώς είναι ενδεχόμενο ολη η ανθρωπότητα να βρεθεί ενώπιον της τελευταίας κατοικίας της συζύγου του μεγάλου Βασιλιά. Βέβαια, το ενδεχόμενο αυτό είναι σχετικά περιορισμένο καθώς η Ρωξάνη θανατώθηκε απ τον Κάσσανδρο (που είχε αντιπαλότητα με τη Βασιλική οικογένεια του Αλέξανδρου) όπως και ο γιος τους ο Αλέξανδρος ο Δ” που βρήκε κι αυτός τραγικό τέλος στα 14 χρόνια του καθώς ο Κάσσανδρος ήθελε να αφανίσει όλη τη γενιά του μεγάλου στρατηλάτη.
Ο κ. Κασίμοφ θα συνοδεύεται απο το διαπρεπή αρχαιολόγο Δημήτρη Γιάγκο που είναι στενός συνεργάτης του διάσημου αρχαιολόγου Ε.Ρτβελάτζε ο οποίος εδω και 50 χρόνια ψάχνει τις πόλεις του Αλέξανδρου στην Κεντρική Ασία. Ο Γιάγκος υποστηρίζει πως η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι να βρεθούμε εμπρός στον τάφο του μεγάλου αρχιναυάρχου του Αλέξανδρου του Νέαρχου -που είχε εξοριστεί στην Αμφίπολη αλλά και τούς τάφους άλλων στρατηγών που διακρίθηκαν στην εκστρατεία της Ασίας δίπλα στον μέγα στρατηλάτη όπως ο Πολυσπέρχοντας, ο Κρατερός κ.α.
Η πιθανότητα να μεταφέρθηκε στην Αμφίπολη η σορός του Αλέξανδρου για να αποφευχθούν προβλήματα αρπαγής της είναι μικρή αλλά σταθερή καθώς γνωρίζουμε ότι ένας απ τους τελευταίους που προσκύνησαν τον τάφο του Αλέξανδρου ήταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Ιούλιος Καίσαρ.
Είναι λοιπόν πιθανόν να μεταφέρθηκε με μυστικότητα -κι όταν όλοι οι άλλοι λόγοι είχαν εκλείψει( θάνατος Κάσσανδρου κ.α) η σορός του μεγάλου στρατηλάτη στην Αμφίπολη. Το ίδιο πιθανόν είναι να βρίσκονται εκεί θαμμένοι οι σοροί της Ρωξάνης και του γιου τους Αλέξανδρου Δ” -μετά φυσικά απ τον Κάσσανδρο που η εκδικητική του μανία δεν θα επέτρεπε την ταφή τους σε μεγαλοπρεπή τάφο…..
hellasforce.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.