Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Ρωσική απάντηση στην «αντιπυραυλική» ασπίδα των ΗΠΑ η αεροπορική βάση στη Λευκορωσία


Ρωσική απάντηση στις ΗΠΑ η αεροπορική βάση στη Λευκορωσία

Κίνηση «ματ» της Μόσχας απέναντι στη Δύση. Με τη νέα ρωσική αεροπορική βάση ενισχύεται η άμυνα της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, ενώ δημιουργείται «σφήνα» στη ΝΑΤΟϊκή-ευρωπαϊκή δήθεν «αντιπυραυλική» ασπίδα.

Su-27. Πηγή: Βίκτωρ Γκουμάγιουνοφ / Flickr.
Η ανάπτυξη της νέας αεροπορικής βάσης θα ενδυναμώσει το ενιαίο σύστημα αεράμυνας Ρωσίας - Λευκορωσίας. Από γεωπολιτικής απόψεως, αποτελεί ένα στρατιωτικό εργαλείο που θα στηρίξει την πολιτική άμυνας και περιφερειακής ασφάλειας.

Το 2015, στο αεροδρόμιο της πόλης Μπαράνοβιτσι στη Λευκορωσία, θα λειτουργεί μια ρωσική αεροπορική βάση. Αυτό ανακοίνωσε πρόσφατα ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) της Ρωσίας, πτέραρχος Βίκτορ Μπόνταρεφ. Προς το παρόν, στο λευκορωσικό αεροδρόμιο έχει την έδρα του ένα αεροπορικό απόσπασμα (3-4 αεροσκάφη) ρωσικών μαχητικών Su-30SM3. Μέσα στο επόμενο έτος, προβλέπεται να εγκατασταθούν 24 αεροσκάφη. Πρακτικά, θα αποτελούν ένα σχηματισμό επιπέδου αεροπορικού συντάγματος (σμηναρχίας). Φυσικά, το αεροδρόμιο θα ενισχυθεί με όλες τις απαραίτητες υποδομές και προσωπικό, με αμυντικές και οχυρωματικές  εγκαταστάσεις και συστήματα, όρχο οχημάτων μάχης, σταθμούς ραντάρ, χώρους αποθήκευσης καυσίμων και αεροπορικών καυσίμων, αποθήκες πυρομαχικών και πύργο ελέγχου. Με όλες δηλαδή τις υποδομές, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό που χρειάζονται για τη σύνθετη τεχνική λειτουργία και τη συντήρηση των οπλικών συστημάτων, απαραίτητα συστατικά στοιχεία μιας σύγχρονης στρατιωτικής βάσης. 

Η ανάπτυξη του ρωσικού αεροπορικού συντάγματος στη Λευκορωσία είναι μια φυσική αντίδραση στην επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, καθώς και στα σχέδια για την ανάπτυξη στην Πολωνία στοιχείων του αμερικανικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας.
Πάβελ Ζολοταριόφ, ταξίαρχος ε.α.
Τα νέα για την εγκατάσταση ρωσικής αεροπορικής βάσης στη Λευκορωσία, είχαν γίνει γνωστά, ήδη από το προηγούμενο έτος. Το είχε δηλώσει μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, κατά την επίσκεψη του στο Μινσκ, ο ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού. «Αυτό το βήμα είναι αναγκαίο για την ενίσχυση του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας της Λευκορωσίας», εξήγησε. «Θα γίνει, με την παράδοση στην αδελφική χώρα, τεσσάρων νέων μοιρών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-300 PMU-Favorit», τόνισε. Ήταν τότε, που αναφέρθηκε η εγκατάσταση στο αεροδρόμιο «Μπαράνοβιτσι» ενός ρωσικού αεροπορικού συντάγματος, ως αναπόσπαστου τμήματος του ενιαίου ρωσο-λευκορωσικού περιφερειακού συστήματος αεράμυνας, το οποίο, όπως είναι γνωστό, αποτελείται από μονάδες ραντάρ, μονάδες των Δυνάμεων Αεράμυνας και από τακτικούς σχηματισμούς μαχητικών αεροσκαφών.
Ωστόσο, για να φιλοξενηθεί η ρωσική αεροπορική βάση στη Λευκορωσία, απαιτείται η υπογραφή της σχετικής Διακυβερνητικής Συμφωνίας. Στην παρούσα φάση, αυτή βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας. Μετά την υπογραφή, το κείμενο θα πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των δύο χωρών, να υπογραφεί από τους προέδρους, και μόνο τότε, μετά τη δημοσίευση της Διμερούς Συμφωνίας σε ΦΕΚ, θα ξεκινήσει η ισχύς της. Παρ’ όλα αυτά, για να κερδηθεί χρόνος, από τώρα έχουν αρχίσει οι εργασίες για την ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου «Μπαράνοβιτσι». Έτσι, η βάση θα είναι έτοιμη να υποδεχθεί χωρίς καθυστέρηση τα μαχητικά αεροσκάφη όταν θα υπάρχουν όλα τα απαραίτητα νομικά έγγραφα.
Απάντηση στους αμερικανούς
Φυσικά, τίθεται το εύλογο ερώτημα: «Γιατί χρειάζεται μια ρωσική αεροπορική βάση στη Λευκορωσία;». Οι απόψεις των στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων για το θέμα αυτό διαφέρουν. Αν και όχι τόσο πολύ.
Ο αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου ΗΠΑ και Καναδά της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών (ΡΑΕ), διδάκτωρ τεχνικών επιστημών, ταξίαρχος ε.α., Πάβελ Ζολοταριόφ, πιστεύει ότι η ανάπτυξη του ρωσικού αεροπορικού συντάγματος στη Λευκορωσία είναι μια φυσική αντίδραση στην επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, καθώς και στα σχέδια για την ανάπτυξη στην Πολωνία στοιχείων του αμερικανικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας, όπως και στη δημιουργία στην ίδια χώρα και στα κράτη της Βαλτικής στρατιωτικών υποδομών της βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Στα παραπάνω, συμπεριλαμβάνεται και η εγκατάσταση στο αεροδρόμιο «Ζοκνιάϊ» («Zokniai») στην πόλη Σιαουλιάϊ («Šiauliai») στη Λιθουανία, δώδεκα μαχητικών από χώρες του ΝΑΤΟ, που εκτελούν κυκλικά αποστολές έγκαιρης ειδοποίησης στον εναέριο χώρο της Βαλτικής και μπορούν να εξοπλιστούν με αμερικανικές πυρηνικές βόμβες τύπου Β61. Διακόσιες τέτοιες βόμβες, βρίσκονται αποθηκευμένες σε ευρωπαϊκές βάσεις σε πέντε χώρες: Στη Γερμανία, στο Βέλγιο, στην Ιταλία, στην Ολλανδία και στη Μεγάλη Βρετανία. 
G20
«Αυτό είναι αλήθεια», παραδέχεται ο ταξίαρχος, αν και όπως είπε «είναι απίθανο να φτάσουμε σε επίπεδο χρήσης αυτών των βομβών ακριβείας». Επίσης, κατά τη γνώμη του, δεν θα πρέπει να συνδέεται η ρωσική βάση με την παρουσία ΝΑΤΟϊκών αεροσκαφών στο Σιαουλιάϊ. Αυτή την κίνηση θα πρέπει να τη δούμε σαν μια απάντηση στην εγκατάσταση του αμερικανικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας στην Πολωνία. «Η εγκατάσταση της σμηναρχίας μάχης στο «Μπαράνοβιτσι», είναι η βέλτιστη λύση για την αντιμετώπισή του», είπε.
Ο πρώην επικεφαλής εξοπλισμών των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας (από το 2001έως το 2007), διδάκτωρ τεχνικών επιστημών, στρατηγός Αλεξέι Μοσκόβσκι, δήλωσε στην RBTH ότι η δημιουργία της ρωσικής αεροπορικής βάσης στο «Μπαράνοβιτσι», είναι πρωτίστως μια «επίδειξη παρουσίας της σημαίας», που τονίζει τις αδελφικές σχέσεις, την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών, της Ρωσίας και της Λευκορωσίας. Επίσης, στο ευρύτερο πλαίσιο, υπογραμμίζει την αύξηση της σημασίας του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), στον οποίο, εκτός από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, συμμετέχουν η Αρμενία, το Καζακστάν, το Τατζικιστάν και η Κιργισία. Με την ανάπτυξη της νέας βάσης, ενισχύεται το σύστημα αεράμυνας στη δυτική επιχειρησιακή κατεύθυνση του ΟΣΣΑ.
«Είναι μια απόδειξη ότι, παρά το γεγονός ορισμένων διαφορών που εμφανίζονται σε δηλώσεις των ηγετών των δύο χωρών πάνω σε κάποια θέματα, οι απόψεις που εκφράζουν η Μόσχα και το Μινσκ όσον αφορά στην προστασία των συνόρων τους και των εθνικών τους συμφερόντων, είναι ταυτόσημες», υπογράμμισε. Έτσι, η ρωσική αεροπορική βάση στη Λευκορωσία σύμφωνα με το στρατηγό, έχει μεγαλύτερη πολιτική σημασία απ’ ό,τι στρατιωτική.
Εκτός από τις πολιτικές και στρατιωτικές πτυχές της ανάπτυξης της ρωσικής στρατιωτικής βάσης στο «Μπαράνοβιτσι», υπάρχουν και καθαρά πρακτικοί λόγοι. Το αεροδρόμιο σε αυτή τη λευκορωσική πόλη, βρίσκεται δίπλα στο εργοστάσιο συντήρησης και επισκευών Ν558 της ΠΑ, όπου γίνονται οι σχετικές εργασίες τόσο στα μαχητικά Su-27, όσο και στα βομβαρδιστικά Tu-22. Σε αυτό το χώρο μέχρι πρόσφατα, είχαν την έδρα τους η βάση Ν61 της ΠΑ και οι Δυνάμεις Αεράμυνας της Λευκορωσίας, στις οποίες ήταν ενταγμένα από ένα αεροπορικό σύνταγμα μαχητικών Su-27 και βαρέων βομβαρδιστικών Tu-22. Έτσι, η επιλογή του «Μπαράνοβιτσι», δίνει ένα ακόμα πλεονέκτημα: Δεν θα χρειαστεί να αναζητηθούν και να έρθουν ειδικευμένοι τεχνικοί για τα ρωσικά Su-30SM3 από μακριά.
gr.rbth.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.