Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Α ρε Πούτιν τι τους έχεις κάνει – Δύναμη ταχείας επέμβασης ετοιμάζει το ΝΑΤΟ για να… σκιάξει τη Ρωσία!


Α ρε Πούτιν τι τους έχεις κάνει – Δύναμη ταχείας επέμβασης ετοιμάζει το ΝΑΤΟ για να… σκιάξει τη Ρωσία!

Το ΝΑΤΟ κινείται προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός εκστρατευτικού σώματος που θα αποτελείται από 10.000 στρατιώτες από επτά διαφορετικά κράτη μέλη, ως αποτέλεσμα της κλιμάκωσης των εντάσεων με τη Ρωσία για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η δημιουργία του σώματος θα έχει αιχμή του δόρατος τη Βρετανία και θα συμπεριλαμβάνει τις Δανία, Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία, Νορβηγία και Ολλανδία. Ο Καναδάς είναι επίσης ενδιαφερόμενος να ενταχθεί στην ομάδα, αλλά δεν είναι γνωστό ποοια θα είναι η τελική του απόφαση.

Αν και δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση ακόμη, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να δηλώσει το σχηματισμό του σώματος, κατά την προσεχή σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία στις 4 Σεπτεμβρίου.
Πολλές λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη εκπονηθεί ή ανακοινωθεί, αλλά οι σχεδιαστές φέρεται να εφαρμόζουν τρόπους για να αυξήσουν τον αριθμό των στρατιωτών που εμπλέκονται ακόμη περισσότερο, αν χρειαστεί. Αεροπορικές και ναυτικές μονάδες θα ενταχθούν στην ομάδα, καθώς και χερσαίες δυνάμεις με επικεφαλής Βρετανούς διοικητές.
Όπως σημειώνεται από τους Times, η δημιουργία της δύναμης έρχεται ως απάντηση στην εμπλοκή της Ρωσίας στην εν εξελίξει ουκρανική κρίση, με απώτερο στόχο να «δημιουργήσει μια πλήρως λειτουργική, σημαντικού μεγέθους δύναμη για την ταχεία ανάπτυξη και τακτικές, συχνές ασκήσεις». Το ΝΑΤΟ έχει κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ανέπτυξε πάνω από 1.000 στρατιώτες στην Ουκρανία για την ενίσχυση αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Η Ρωσία, ωστόσο, επιμένει ότι δεν έχει στρατεύματα που δραστηριοποιούνται στο εσωτερικό της Ουκρανίας και απέρριψε τους ισχυρισμούς του ΝΑΤΟ.
Παρά το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ επέλεξε να μην ενεργήσει στρατιωτικά στην Ουκρανία – ανώνυμες πηγές είπαν στο Foreign Policy την Παρασκευή ότι δεν υπάρχουν σχέδια για την αντιμετώπηση της Ρωσίας με τίποτα περισσότερο από αυστηρότερες κυρώσεις – ο Jonathan Εγιάλ του Royal United Services Institute του Λονδίνου, δήλωσε ότι η ομάδα πρέπει να αποδείξει ότι τα μέλη της στην Ανατολική Ευρώπη είναι εξίσου αναπόσπαστο μέρος της συμμαχίας, όπως και τα άλλα κράτη.
«Πρέπει να τερματίσουμε την ιδέα των διαφορετικών ζωνών ασφαλείας στην Ευρώπη», δήλωσε στους Financial Times. «Πρέπει να μιλάμε για προεγκατάσταση, τακτική εναλλαγή των στρατευμάτων και να καταστεί πολύ σαφές ότι δεν δεχόμαστε ότι οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης είναι σε κάποια άλλη κατηγορία των μελών του ΝΑΤΟ.»
Η αποκάλυψη έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά την εξέφραση ενδιαφέροντος του Γενικού Γραμματέα Άντερς Φογκ Ρασμούσεν για το σχηματισμό «μιας πιο ορατής παρουσίας» στην Ανατολική Ευρώπη, με τη μορφή εγκαταστάσεων ικανών να λαμβάνουν γρήγορα «δυνάμεις απάντησης» για την αντιμετώπιση της Ρωσίας.
Από την πλευρά του, ο απεσταλμένος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, Αλεξάντρ Grushko, είπε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια επέκτασης περαιτέρω στην περιοχή, θα επηρεάσει τον σχεδιασμό ασφαλείας της Μόσχας.
hellasforce.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.