Σελίδες

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Σε Εβραϊκή Συναγωγή του Μανχάταν ο Ανα(ν)στασιάδης…

Σε Εβραϊκή Συναγωγή του Μανχάταν ο Ανα(ν)στασιάδης…

Πίσω από τις ασπρόμαυρες μονοδιάστατες φωτογραφίες, βρίσκεται μια ιστορική συνάντηση δύο λαών, που χαρακτηρίζεται από κοινό πόνο, κοινή μοίρα, αλλά και ένα κοινό όραμα για την ειρήνη και την ευημερία, σε αυτή τη στενή και εκρηκτική γωνία της Ανατολικής Μεσογείου», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας χθες το βράδυ σε Εβραϊκή Συναγωγή του Μανχάταν, όπου εγκαινιάστηκε έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Τα Εβραϊκά προσφυγικά στρατόπεδα στην Κύπρο, 1945-48».

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν τα Γενικά Προξενεία της Κύπρου και του Ισραήλ, με τη συμπαράσταση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής και εβραϊκών οργανώσεων. Την ισραηλινή κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Tzachi Hanegbi, ενώ παρευρέθηκαν και μίλησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος κι ο επιζήσας του Ολοκαυτώματος, Ραβίνος Arthur Schneier.
Αναφερόμενος στις Κυπρο-Ισραηλινές σχέσεις, ο pρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως έχουν εισέλθει στο φωτεινότερο στάδιο τους, όχι κάτω από συνθήκες ανάγκης ή απειλής, αλλά κατόπιν ελεύθερης βούλησης και επιλογής.
«Κατά τη διάρκεια των εκτεταμένων συναντήσεων με αξιωματούχους της ισραηλινής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του Πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον οποίο περιμένουμε να φιλοξενήσουμε στη χώρα μας σύντομα, αυτό που αποδείχθηκε ότι ήταν ότι η Κύπρος και το Ισραήλ μοιράζονται ένα κοινό όραμα: την ουσιαστική και στρατηγική αναβάθμιση των σχέσεών μας σε όλους τους πιθανούς τομείς, προς αμοιβαίο μας όφελος. Προσωπικά, δεν θα φεισθώ προσπαθειών και πρωτοβουλίας και θα προσφέρω κάθε αναγκαία βοήθεια για την επίτευξη αυτού του στόχου», είπε.
Πρόσθεσε πως η θερμή σχέση Κύπρου και Ισραήλ θα οδηγεί πάντα τα μελλοντικά τους βήματα για το κοινό καλό του λαού τους και της ευρύτερης περιοχής.
«Η ελπίδα μου είναι ότι η γενιά μας και αυτές που θα ακολουθήσουν, θα επιδείξουν το ίδιο αίσθημα συλλογικού σκοπού και θάρρους που είχαν οι πρόγονοί τους απεικόνισε, και ότι η Κύπρος και το Ισραήλ, που τους ενώνουν η ιστορία και το όραμα, θα εργαστούμε μαζί, για να γιορτάσουμε μια μέρα την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή μας».
O Ισραηλινός yφυπουργός Εξωτερικών, Tzachi Hanegbi, ευχαρίστησε τον pρόεδρο Αναστασιάδη για την υποστήριξη και τις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και υπογράμμισε τη μακρά σχέση του Ισραήλ με την Κυπριακή Δημοκρατία.
«Όπως μπορείτε να δείτε από τις φωτογραφίες που απεικονίζονται εδώ απόψε, μετά τις πιο σκοτεινές περιόδους στην ιστορία των Εβραίων, πολλοί από τους ανθρώπους μας, βρέθηκαν στην Κύπρο. Οι Κύπριοι άπλωσαν τα χέρια τους στην εβραϊκή κοινότητα και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο ταξίδι του λαού μας για ελευθερία και τελικά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Κύπρος συνέχισε να είναι στενός φίλος με το Ισραήλ. Όπως και το Ισραήλ η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μια μικρή χώρα με μεγάλα όνειρα και φιλοδοξίες. Και οι δύο λαοί μας επιδιώκουν να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο και ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον. Μοιραζόμαστε τα ίδια ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας».
Ο Ισραηλινός επίσημος τόνισε ότι τώρα με την άνοδο του ριζοσπαστικού Ισλάμ, που απειλεί να επικαλύψει τις γειτονικές χώρες, οι δύο χώρες μας πρέπει να μείνουν μαζί.
«Θα σταθούμε δίπλα στην Κύπρο, όπως κι εσείς μας σταθήκατε με υποστήριξη και φιλία», κατέληξε.
Στο χαιρετισμό του ο Ραβίνος Αρθουρ Σνάϊερ, μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες διεθνώς στον τομέα των θρησκευτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφέρθηκε στους πολυετείς προσωπικούς του δεσμούς με την Κύπρο, όταν μαζί με τον αείμνηστο εβραϊκής καταγωγής βουλευτή του Κουίνς, Μπένζαμιν Ρόζενθαλ είχαν υποστηρίξει τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και τον αγώνα των Κυπρίων για αυτοδιάθεση.
Είπε πως η έκθεση φωτογραφίας του θυμίζει τις μέρες όπου οι επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος, όπως ο ίδιος, δεν μπορούσαν να πάνε στα χώματά τους.
«Οι Κύπριοι έδειξαν τότε τον ανθρωπισμό τους προς εκείνους που οι Βρετανοί έκλεισαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης», είπε, υπογραμμίζοντας και τις κοινές αξίες που σήμερα οι δύο χώρες μοιράζονται, μεταξύ αυτών τη δημοκρατία και το αίσθημα ευθύνης στις διεθνείς σχέσεις.
«Οι λαοί μας επιβίωσαν διωγμούς, κατατρεγμούς και διώξεις, επιδεικνύοντας θάρρος και αποφασιστικότητα», πρόσθεσε.
Πέραν των διπλωματικών αρχών της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ελλάδας, το παρών έδωσαν παράγοντες και μέλη της Ελληνοαμερικανικής και της Εβραϊκής Κοινότητας. Τους εθνικούς ύμνους της Κύπρου, του Ισραήλ και των ΗΠΑ έψαλλαν οι μαθητές του εβραϊκού κοινοτικού σχολείου, ενώ η ηγεσία της συναγωγής πρόσφερε αναμνηστικά δώρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. philenews / ΚΥΠΕ
hellasforce.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.