Σελίδες

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Νέα ευρήματα στα Πάταρα της Μικράς Ασίας


Στην αρχαία πόλη Πάταρα, που βρίσκεται στη νότια επαρχία της Αττάλειας, ολοκληρώθηκε η φετινή περίοδος ανασκαφής που έφερε στο φως αρκετά σημαντικά ευρήματα.


Μεταξύ των νέων ευρημάτων αναφέρονται δύο αγαλματίδια από ψημένο πηλό. Το ένα της θεάς Αστερίας (κόρης της Φοίβης), που χρονολογείται 3.000 ετών και ένα της θεάς της γονιμότητας, Αστάρτης, της ιδίας περιόδου, καθώς και αρχαία νομίσματα προϊστορικής περιόδου.

Τα Πάταρα ήταν μία από τις έξι κορυφαίες πόλεις του Κοινού της Λυκίας, στα παράλια της Μικράς Ασίας. Σύμφωνα με αρχαίες πηγές ιδρύθηκε από τον Πάταρο, γιο του Απόλλωνα και βρισκόταν, όπως γράφει ο Στράβων, 60 στάδια νοτιοανατολικά από τις εκβολές του ποταμού Ξάνθου.
Στην αρχαία πόλη υπήρχε μαντείο και ναός του Απόλλωνα και συγκρίνονταν μόνο με εκείνον των Δελφών. Εδώ ο αρχαίος θεός είχε την ονομασία «Απόλλων Παταρεύς» και φέρεται να ιδρύθηκε από τους Δωριείς.
Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι στα Πάταρα το μαντείο λειτουργούσε μόνο έξι μήνες το χρόνο από μία ιέρεια, τους υπόλοιπους έξι μήνες η ιέρεια παρέμενε στο ιερό νησί της Δήλου.
Το 333 π.Χ. παραδόθηκε στο στρατό του Μεγάλου Αλεξάνδρου και αργότερα επί Πτολεμαίων έλαβε την ονομασία της γυναίκας του Πτολεμαίου ‘Αρσινόη’.
Η αρχαία πόλη ανασκάπτεται εδώ και 26 χρόνια. Αποτελεί μια ιδιαίτερη πηγή άντλησης αρχαίων ευρημάτων. Φέτος οι εργασίες διήρκησαν 2,5 μήνες και σε αυτές συμμετείχαν 30 ακαδημαϊκοί, 5 αρχαιολόγοι, 14 φοιτητές του τμήματος αρχαιολογίας και 20 εργάτες.
Εκτός από τα αγαλματίδια, τα νομίσματα που βρέθηκαν χρονολογούνται περί το 610 με 570 π.Χ.
Η Havva Iskan Işık - καθηγήτρια αρχαιολογίας στο Τμήμα Καλών Τεχνών του πανεπιστημίου Άκντενιζ, που ήταν η επικεφαλής των ανασκαφών, ανέφερε ότι οι ανασκαφές διεξήχθησαν στην ακρόπολη της Πάταρα, όπου πριν από λίγα χρόνια είχε βρεθεί μια λίθινη επιγραφή που είχε τις αποστάσεις μεταξύ των πόλεων της Λυκίας.
Καθόρισε ως πολύ σημαντικά τα ευρήματα της φετινής περιόδου και δήλωσε ότι οι εργασίες θα συνεχισθούν και το επόμενο έτος.
mikres-ekdoseis- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.