Το καταθέτει ο πολιτευτής των ΑΝΕΛ Ιρφάν Μεχμεταλή – Όμως ο Χ. Ζεϊμπέκ κατέθεσε αίτημα στο Λοβέρδο να καθιερωθούν τα τουρκικά από το νηπιαγωγείο
Κάτοικοι της Μάνταινας ζήτησαν μια δεύτερη ευκαιρία στη γνώση – Στο προσκήνιο το αίτημα για δημόσια σχολεία στα Πομακοχώρια
Ήθελαν μια δεύτερη ευκαιρία στην γνώση, οι κάτοικοι της Μάνταινα και των γύρω οικισμών και ξεκίνησαν έναν αγώνα πριν 2 χρόνια μαζεύοντας υπογραφές και αποστέλλοντας επιστολές προς τους αρμόδιους για να τους δοθεί η δυνατότητα αυτοί που είχαν μόνο το απολυτήριο του μειονοτικού δημοτικού να συνεχίσουν στο Γυμνάσιο μαθαίνοντας…ελληνικά γράμματα! Το αίτημα τους ικανοποιήθηκε μόλις προχθές με την εξαγγελία του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου που δεσμεύτηκε ότι θα ξεκινήσει Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας από τον Οκτώβριο και θα στεγάζεται στο υπάρχουν μειονοτικό σχολείο της Μάνταινας!
Ζήτησαν μια δεύτερη ευκαιρία στη γνώση και τους δόθηκε
«Όταν υπάρχει δίψα για μόρφωση πρέπει να γίνονται τέτοιες ενέργειες» , τονίζει ο Ιμάμ Φεχρή, κάτοικος της Μάνταινας και πρωτεργάτης της προσπάθειας , εκφράζοντας την ικανοποίησή του που επιτέλους ευοδώθηκε η προσπάθεια: «Υπάρχουν πολλοί και συγχωριανοί μας και από τα γύρω χωριά που έχουν μόνο ένα απολυτήριο δημοτικού και θέλουν να συνεχίσουν στο γυμνάσιο. Να μάθουν γλώσσα , ιστορία, μαθηματικά. Να πάρουν απολυτήριο. Γι αυτό το ζητήσαμε και το πετύχαμε», προσθέτει ο κ. Ιμάμ Φεχρή. Να σημειώσουμε ότι το «Ε» είχε κάνει το 2005 ένα οδοιπορικό στην Μάνταινα αναδεικνύοντας το πρόβλημα που είχε το ετοιμόρροπο και επικίνδυνο τότε σχολείο του χωριού. Έκτοτε στο οίκημα έχουν γίνει κάποιες βελτιωτικές παρεμβάσεις όπως πληροφορηθήκαμε. Συγκεκριμένα έγιναν καινούργιες τουαλέτες και περιφράχθηκε ο αύλειος χώρος που έβλεπε στον …γκρεμό ενώ έχουν γίνει και κάποιες παρεμβάσεις στις αίθουσες.
Στο προσκήνιο το αίτημα για δημόσια σχολεία στα Πομακοχώρια
Πέρα από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας πολλοί συμπολίτες μας Πομάκοι από τα ορεινά χωριά ζητούν να γίνουν δημόσια δημοτικά σχολεία στα χωριά τους για να έχουν το δικαίωμα της επιλογής αν τα παιδιά τους θέλουν να φοιτήσουν σε δημόσιο ή σε μειονοτικό δημοτικό. Είναι μάλιστα συχνές οι περιπτώσεις που καθημερινά γονείς μεταφέρουν τα παιδιά τους από τα πομακοχώρια σε δημόσια δημοτικά σχολεία της Ξάνθης γιατί θέλουν τα παιδιά τους να φοιτήσουν σ’ αυτά και στα χωριά τους έχουν μόνο τη δυνατότητα φοίτησης στο μειονοτικό. Αυτό το καταγγέλλει ο πολιτευτής των ΑΝΕΛ κ. Ιρφάν Μεχμεταλή: «Μα υποχρεώνουν να στέλνουμε τα παιδιά μας σε μειονοτικό σχολείο και όποιος δεν θέλει πρέπει να ανεβοκατεβάζει το παιδί του κάθε μέρα στην πόλη κάνοντας τόσα χιλιόμετρα και τόσα έξοδα για να πηγαίνει σε δημόσιο σχολείο. Θέλουμε τα παιδιά μας να μάθουν ελληνικά και όχι τουρκικά. Η Ελλάδα είναι η χώρα μας όχι η Τουρκία. Ο παππούς μου πολέμησε για να μην έχουμε καμιά σχέση με τους Τούρκους…», επισημαίνει ο κ. Μεχμεταλή.
Ο Χ. Ζεϊμπέκ κατέθεσε αίτημα στο Λοβέρδο να καθιερωθούν τα τουρκικά από το νηπιαγωγείο
Διαφορετική όμως είναι η άποψη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χ. Ζεϊμπέκ ο οποίος σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Παιδείας κ. Λοβέρδο και παρόντων εκ των υπολοίπων βουλευτών της Θράκης μόνο του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης κ. Καραγιουσούφ και των βουλευτών των ΑΝΕΛ, της βουλευτού Β’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνη του τομέα Κοινοβουλευτικής Ευθύνης Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σταυρούλας Ξουλίδου, (παραβρέθηκε για την ορκωμοσία του κ. Κουίκ και πήρε μέρος στην συνάντηση μ ε τον υπουργό ), Τέρενς Κουίκ και του βουλευτή των ΑΝΕΛ Έβρου, Μαρίνου Ουζουνίδη δήλωσε ότι: «βεβαίως, η μητρική μας γλώσσα είναι η τουρκική» και κατέθεσε το αίτημα να καθιερωθεί η τουρκική γλώσσα σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, από το νηπιαγωγείο.
Επίσης, σε ερώτησή της κας Ξουλίδου γιατί δεν διδάσκεται η πομάκικη γλώσσα αφού υπάρχουν Πομάκοι που αναγνωρίζουν ως μητρική τους γλώσσα την πομακική ο κ. Υπουργός δήλωσε ότι το ζήτημα είναι υπό σκέψη εφόσον υπάρξει λαϊκό αίτημα.
Μαριάννα Ξανθοπούλου
hellasforce.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.