Όταν η Yahoo δεν συμμορφώθηκε με το αίτημα της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) να παραδώσει τα δεδομένα των χρηστών της, στο πλαίσιο του προγράμματος επιτήρησης PRISM, η κυβέρνηση των ΗΠΑ απείλησε την εταιρεία με ημερήσια πρόστιμα της τάξης των 250.000 δολαρίων, όπως αποκάλυψε ο κολοσσός των τηλεπικοινωνιών.
Ο νομικός σύμβουλος της Yahoo Ron Bell ανέφερε σε ένα σχόλιο στο blog του, ότι «η εταιρεία αρνήθηκε να συμμορφωθεί με την αντισυνταγματική και υπερβολική επιτήρηση και αμφισβήτησε την εξουσία της κυβέρνησης των ΗΠΑ».
Σημειώνεται ότι το μυστικό πρόγραμμα παρακολουθήσεων PRISM αποκαλύφθηκε από τον πρώην υπάλληλο της NSA Edward Snowden. Σχεδόν όλες οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες των ΗΠΑ συμπεριλαμβάνονταν στο πρόγραμμα.
Οι λεπτομέρειες της προσπάθειας της Yahoo να αντισταθεί στη συμμετοχή της στο πρόγραμμα ήρθαν στο «φως», καθώς την Πέμπτη ο δικαστής του ομοσπονδιακού δικαστηρίου αποχαρακτήρισε 1.500 σελίδες που σχετίζονταν με την προσφυγή της εταιρείας εναντίον της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (FISA), η οποία παρέχει νομική δικαιοδοσία σε αιτήματα επιτήρησης. H Yahoo έχασε τελικά την προσφυγή.
Ωστόσο, παρά τον μερικό αποχαρακτηρισμό, ορισμένα έγγραφα παραμένουν διαβαθμισμένα «ακόμα και για την εταιρεία», προσθέτει ο Bell.
«Αυτά που δημοσιεύθηκαν αποκαλύπτουν τον αγώνα που δώσαμε για να αντισταθούμε στις προσπάθειες επιτήρησης της κυβέρνησης των ΗΠΑ…Σε κάποιο σημείο η κυβέρνηση μας απείλησε ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα επέβαλε στην εταιρεία πρόστιμο 250.000 δολαρίων ανά ημέρα», αποκαλύπτει ο νομικός σύμβουλος, ενώ χαρακτηρίζει ως σημαντική νίκη για τη διαφάνεια τον αποχαρακτηρισμό μέρους των εγγράφων.
«Ελπίζουμε ότι θα συμβάλει στην προώθηση του διαλόγου για τη σχέση μεταξύ της προστασίας της ιδιωτικής ζωής και της συλλογής πληροφοριών», συμπληρώνει ο Bell.
hellasforce.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.