Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ. Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕ 3 ΓΑΛΛΟΥΣ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ


Fin septembre, Bernard Cazeneuve (à gauche) s'était rendu en Turquie pour faciliter la coordination entre les forces de l'ordre turques et françaises.

Πορφύρης Δ Σταφυλά Π Για να πετύχει την απελευθέρωση των 46 ομήρων υπηκόων της από το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ η Τουρκία πήρε την απόφαση να απελευθερώσει κρατουμένους χωρίς να προειδοποιήσει κανέναν.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου ο  γάλλος υπουργός εσωτερικών Bernard Cazeneuve (αριστερά στην φωτό) πήγε στην Τουρκία για να διευκολύνει το συντονισμό μεταξύ των γαλλικών και τουρκικών δυνάμεων της τάξης.Αλλά το θέμα που προκλήθηκε ταλανίζει εκ νέου τις γαλλοτουρκικές σχέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της Monde η Άγκυρα απελευθέρωσε 180 τζιχαντιστές που κρατούνταν στις φυλακές της σε ανταλλαγή με τους 46 τούρκους ομήρους που κρατούσε το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ. Το πρόβλημα που προέκυψε ήταν ότι μεταξύ των αμνηστευθέντων ήταν και 3 γάλλοι.Η τουρκική κυβέρνηση δεν έκρινε σκόπιμο να προειδοποιήσει τις γαλλικές αρχές για την επικείμενη απελευθέρωσή τους. Αυτή η κίνηση επιδείνωσε τις γαλλοτουρκικές σχέσεις. Στις 23 Σεπτεμβρίου  3 γάλλοι τζιχαντσιτές απελάθηκαν από την Τουρκία. Αλλά ενώ οι δυνάμεις της τάξης τους ανέμεναν στο Παρίσι οι αστυνομικοί της Κωνσταντινούπολης τους επιβίβασαν σε αεροσκάφος με προορισμό την Μασσαλία.Ακολούθησαν 2 ημέρες ανησυχίας και κινητικότητας για το υπουργείο εσωτερικών. Για να αποφευχθεί παρόμοιο επεισόδιο στο μέλλον και για τη σύσφιξη των σχέσεων των 2 χωρών ο  Bernard Cazeneuve ταξίδεψε ως την Τουρκία στις 26 Σεπτεμβρίου αλλά χωρίς τα καλύτερα αποτελέσματα.(metronews 7/10/14) dimpenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.