Σελίδες

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Πόσο δίκαιες είναι οι απόψεις της Τουρκίας για την “ΑΟΖ” της Κύπρου




Του Καθηγητή Γ. Ζουγανέλη
Η προπαγάνδα του καθεστώτος έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Δεν είναι μόνο ότι παραπληροφορεί συνέχεια και επι σκοπώ τον κόσμο. Τον έχει εθίσει να μη ελέγχει τη πληροφόρηση που δέχεται και να εξισώσει τους πάντες και τα πάντα.
Τα πρότυπα που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ είναι κάτω απο εκείνα ενός μέσου τηλεθεατή ανεπτυγμένου κράτους. Με αυτά τα λάθος πρότυπα χτίζονται οι αντιλήψεις και ο τρόπος σκέψεις των νέων αλλά και των παλαιών που πλέον είναι εκτός μάχης. Πως να περάσουν λοιπόν στο κόσμο μεστές νοημάτων απόψεις; Tι ποσοστό επιτυχίας θα είχαν, όταν η ισότητα στα δικαιώματα και στα καθήκοντα έχει αντικατασταθεί απο το μη σεβασμό της γνώσης, τη διανοητική δυσλεξία και την έλλειψη αξιοκρατίας;

Γιατί κάτι εμφανές πρέπει να επαναλαμβάνεται; Γιατί τα λεφτά για τα κοιτάσματα είναι πολλά, όπως και όσα διακυβεύονται γύρω απο αυτά.
Ελληνική ΑΟΖ και Ελληνική υφαλοκρηπίδα δεν έχει ανακηρυχθεί
Ο Νόμος της Θάλασσας επιζητεί την οριοθέτηση και όχι την επιβεβαίωση της υπογραφής αποδοχής του με επιστολές στον ΟΗΕ. Σε υποανάπτυκετες και χρεοκοπημένες χώρες οι “επιστολές” αυτές απο την εσωτερική προπαγάνδα περνάνε στο λαό με “ονόματα”, όπως “θέσπιση” και “ανακήρυξη”. Στην ουσία αυτές επαναλαμβάνουν ότι λέει ο  Νόμος της Θάλασσας αλλά δεν απαντούν στο ζητούμενο δηλαδή την οριοθέτηση.
Χωρίς γεωγραφικές συντεταγμένες και για τις δύο ζώνες, που να είναι κατατεθειμένες στο γραφείο του ΟΗΕ (και όχι “δημοσιευμένες” σε κάποια τοπική εφημερίδα) ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα δεν υπάρχει. Σημασία έχει τι λέει ο νόμος της θάλασσας και όχι το τι λέει το κάθε κράτος που τον έχει υπογράψει άρα αυτόματα τον έχει αποδεχθεί π.χ. Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος.
Μετά τα 6 νμ η Ελλάδα έχει διεθνή ύδατα. Σε αυτά μπορεί ο καθένας να κάνει έρευνα για υδρογονάνθρακες χωρίς άδεια απο κανένα και να μην αποδίδει κέρδη στο παράκτιο κράτος ή στα παράκτια κράτη της περιοχής στην οποία ένα κοίτασμα ευρίσκεται. Αυτός ο “κάποιος” μπορεί να είναι και η Τουρκία και η Κίνα και το Ισραήλ και το Ιράν και ο οποιοσδήποτε.
Ένα γράμμα στον ΟΗΕ που να λέει ότι η Ελληνική ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα φτάνει στα 200 νμ με βάση την αρχή της μέσης γραμμής δεν αρκεί. Χρειάζεται η πλήρης οριοθέτηση. Η αρχή της μέσης γραμμής είναι μαθηματική μέθοδος με πολλές ιδιαιτερότητες. Το πως μπορεί να εφαρμοσθεί θέλει και αυτό συζήτηση.
zcode-gr.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.