Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

ΒΡΑΖΙΛΙΑ Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΣΜΟ




Τι είναι η “Βίβλος Γίγας”,ποιά εκκλησία είναι ιδιοκτήτρια του β΄μεγαλύτερου τηλεοπτικού καναλιού της χώρας, σε ποιούς απευθύνεται η “Εκκλησία των Αθλητών του Χριστού”, ποιά εκκλησία εγκαινίασε το καλοκαίρι το γιγαντιαίο “Ναό του Σολομώντα” και που καθώς και το γεγονός ότι τα 17 από τα 20 κορυφαία μουσικά άλμπουμ στη Βραζιλία είναι θρησκευτικού περιεχομένου.Το άρθρο της βραζιλιάνας δημοσιογράφου αποκαλύπτει…….

Πορφύρης Δ Σταφυλά Π
To 1970 το 92 % του πληθυσμού δήλωνε καθολικό θρήσκευμα σύμφωνα με το βραζιλιάνικο Ισνστιτούτο Γεωγραφία και στατιστικής (IBGE) Αυτοί δεν είναι περισσότεροι πλέον από 64,6 % το 2010. Στη ρίζα του φαινομένου είναι η επέκταση των Ευαγγελικών Εκκλησιών,των νεοπεντακοστιανών και των πεντακοστιανών ενώ το μέρος των παραδοσιακών προτεσταντών(λουθηριανοί,βαπτιστές και μεθοδιστές) παραμένουν σταθεροί. Η αναλογία των προσηλύτων στο πληθυσμό πέρασε από το 5 στο 22 % σε 40 χρόνια. Με 123.000.000 πιστούς η Βραζιλία παραμένει η μεγαλύτερη καθολική χώρα στον κόσμο « αλλά όχι για πολύ ακόμη» προβλέπει ο Eustáquio Alves δημογράφος στην Εθνική Σχολή Στατιστικών Επιστημών (ENCE) στο Rio de Janeiro οποίος υπολόγισε ότι τα δύο μεγάλα ρεύματα του χριστιανισμού καθολικισμός και προτεσταντισμός περίπου θα ισοσταθαμιστούν ως το 2030. Το αστικό τοπίο προσφέρει το καλύτερο παράδειγμα αυτής της μεταμόρφωσης.
Στο Rio de Janeiro, η πλατεία Cinelândia που περιβάλεται από το δημοτικό θέατρο théâtre και την εθνική βιβλιοθήκη οφείλει την ονομασία της στα σινεμά που εμφανίστηκαν στις αρχές του 20ου αι.Αυτά όλα έχουν εξαφανιστεί. Στη θέση της μαρκίζας που εξυμνούσε άλλοτε τους Marlon Brando και Cary Grant πλεονάζουν τώρα οι προσευχές στον Ιησού που τις φωτίζει το néon και οι ονομασίες των προτεσταντικών εκκλησιών: Παγκόσμια Εκκλησία,Ο Θεός είναι αγάπη,Παγκόσμια Εκκλησία της Βασιλείας του Θεού…….. Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται στο κέντρο όλων των μεγαλουπόλεων….Στην επαρχία συμβαίνει το αντίθετο :μια σειρά από μικρές αίθουσες ένα γκαράζ,ένα μπαρ. Κατά την διάρκεια των αιώνων η γεωγραφία των λατινοαμερικάνικων οικισμών χαρακτηριζόταν από μια θέση κεντρική που ένωνε το Δημαρχείο με την εκκλησία. Αλλά η επιταχυνόμενη αύξηση των πόλεων τροφοδοτημένη από το μεταναστευτικό κύμα ανέστειλε την προγενέστερη χωροταξική προοπτική. Σε αυτό οι ευαγγελικές εκκλησίες προσαρμόστηκαν καλύτερα ενώ οι καθολικοί «αδυνατούσαν » υπογραμμίζει ο Cesar Romero Jacob καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Καθολικό ποντιφικιανό Πανεπιστήμιο του Rio de Janeiro.
Ο γάλλος γεωγράφος Hervé Théry που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του São Paulo παρατηρεί ότι οι « ευαγγελικές εκκλησίες προσφέρουν μια μορφή κοινωνικής βοήθειας ,ψυχαγωγία,και πραγματικά σε ακούνε κάτι που η καθολική εκκλησία πρακτικά σταμάτησε να το κάνει.Αυτό είναι ένα από τα κλεοδιά της επιτυχίας τους».
Υπάρχει ως και η Εκκλησία των Αθλητών του Χριστού που συγκεντρώνει τους ποδοσφαιρόφιλους. Κάποια χιλιόμετρα πιο εκεί στο γιαπονέζικο συνοικισμό του São Paulo στο Liberdade, ένας ολόκληρος δρόμος ο la Conde de Sardezas, είναι αφιεωρωμένος στο εμπόριο των ευαγγελικών.Εδώ κανείς βρίσκει tee-shirts, κασκέτα ως και φλυτζάνια του καφέ που με συνθήματα,στάμπες και σχετική εικονογράφισης εξυμνούν το Χριστό ως και ευαγγελικά παιχνίδια. « Πολλοί από τους πελάτες μου έχουν 20 ή 30 από αυτά κάνουν συλλογή» εξηγείο M. Antonio Carlos διαχειριστής του καταστήματος Total Gospel. Μεγάλη επιτυχία η « Bίβλος για τη γυναίκα» προτείνει ειδικές προσευχές για τον γάμο και την οικογένεια ενώ η άλλη εμπορική εκδοχή της Βίβλου η «Βίβλος Γίγας» είναι προορισμένη να εκτίθεται στα σαλόνια.
Σε μια χώρα όπου η πειρατεία είναι τρέχον νόμισμα η αγορά των χριστιανικών δίσκων αποτελεί εξαίρεση. Ανάμεσα στα 20 albums που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των πωλήσεων τα 15 από αυτά αφορούν θρησκευτικούς τραγουδιστές στην πλειοψηφία τους ευαγγελικούς αλλά υπάρχουν και κάποιοι καθολικοί. Πέρα από το παραδοσιακό gospel, υπάρχει η μοσυική εκδοχή περί Ιησσού σε samba, σε sertanejo (τοπική country μουσική), σε rock ακόμη και rap. Οι ερμηνευτές είναι αυστηροπρεπείς πάστορες με καπέλα cow-boy ή και άλλα αξεσουάρ. Όλες οι δισκογραφικές εταιρίες που πριν σνόμπαραν αυτό το είδος μουσικής τώρα δημιούργησαν ξεχωριστό τομέα « gospel » στα πρότυπα των Sony και EMI.
«Οι ευαγγελικές εκκλησίες έβαλαν σε ισχύ μια πολιτική επεικοινωνίας χρησιμοποιώντας τη βιομηχανία της ψυχαγωγίας» αναλύει ο Valdemar Figueiredo Filho, καθηγητής στο πανεπιστήμιο ESPM στο Rio de Janeiro : « Οι μεγάλοι πάστορες έχουν αρχικά ένα ναό έπειτα ένα ραδιοφωνικό σταθμό,μια τηλεόραση,μια δισκογραφική εταιρία.Η μία δραστηριότητα τροφοδοετεί την άλλη κι έτσι η φήμη τους αυξάνει » εξηγεί.
Η Παγκόσμια Εκκλησία της βασιλείας του Θεού που αποκαλείται κατά τα κοινά λεγόμενα « Universal » που έδειξε το δρόμο. Ελέγχεται από τον επίσκοπο Edir Macedo που είναι ήδη ιδιοκτήτης 2 εκδοτικών οίκων,ενός πρακτορείου τουρισμού και μιας ασφαλιστικής εταιρίας.Κυρίως η εκκλησία αυτή είναι ιδιοκτήτρια του δεύτερου μεγαλύτερου τηλεοπτικού καναλιού της χώρας.Το καθαρά θρησκευτικό περιεχόμενο προβάλεται αργά . Η Universal προτιμάει να νοικιάζει τον τηλεοπτικό της χρόνο. H ίδια εκκλησία τον Ιούλιο έκανε τα εγκαίνια του γιγαντιαίου ναού της του Σολομώντα στο São Paulo.
Lamia Oualalou
Δημοσιογράφος, Rio de Janeiro.
Αποσπάσματα από το άρθρο που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Οκτωβρίου 2014 της le monde-diplomatique
dimpenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.