Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ Ο ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΚΙΕΒΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΝΤΟΝΕΤΣΚ/ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΝΑΚΩΧΗΣ ΑΠΟ ΑΠΟΨΕ ΤΟ ΒΡΑΔΥ


878713

Δ Πορφύρης/Π Σταφυλά
Ο Ποροσένκο έπαυσε των καθηκόντων του ως κυβερνήτη του Ντονέτσκ, τον πολυεκατομμυριούχο επιχειρηματία Sergiy Taruta επειδή δεν κατάφερε να σταματήσει  το κύμα της λαικής εξέγερσης των ρωσόφωνων. Τον αντικατέστησε με έναν σκληρό εθνικιστή και πρώην στρατηγό, Oleksandr Kykhtenko.

Ο Sergiy Taruta είναι ένας από τους φιλοδυτικούς μεγιστάνες οι οποίοι είχαν αναλάβει διοικητικές θέσεις στις ρωσόφωνες περιοχές μετά την Μαιντανοεπανάσταση του Φλεβάρη. Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι ο διορισμός ενός υψηλόβαθμου στρατιωτικού στη θέση αυτή, είναι μια παραδοχή της ήττας του Ποροσένκο. Τώρα θεωρεί ότι “σε αυτό που απέτυχαν οι ολιγάρχες θα πετύχουν οι ισχυροί άνδρες”.
 Ο πρώην κυβερνήτης, ο 59 χρονος μεγιστάνας του πετρελαίου και άλλων μεταλλευμάτων στην πρωτεύουσα του Ντονμπάς με το πλούσιο υπέδαφος σε πετρέλαιο, αέριο και άλλα μεταλλεύματα , σαφώς δεν ήταν τυχαίος. Ο ολιγάρχης που σύμφωνα με το περιοδικό Forbes διαθέτει κεφάλαιο της τάξης των 600 εκατομμυρίων δολαρίων, διαχειριζόταν χιλιάδες θέσεις εργασίες στα ορυχεία της περιοχής. Ωστόσο απέτυχε να αναχαιτίσει την εξέγερση.
24009137
Στις 26 Οκτώβρη έχουν κυρηχθεί οι πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Ουκρανία και το Κίεβο ορκίζεται ότι θα ανοίξει τις κάλπες και στο Ντονέτσκ. Όμως στις 9 Νοέμβρη έχουν προκυρηχθεί και οι εκλογές από τις αρχές της Νέας Ρωσίας, που το Κίεβο και οι σύμμαχοί του θεωρούν παράνομες. Κατά το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας στο Ντονμπάς, πολλοί άνθρωποι πυροβολήθηκαν εν ψυχρώ σε απόσταση λίγων μέτρων μόνο και μόνο επειδή επέμεναν να μπουν στα εκλογικά γραφεία που φυλούσαν ένοπλοι στρατιωτικοί και παραστρατιωτικοί.
Ο νέος κυβερνήτης, Kykhtenko έχει τη φήμη του πολύ σκληρού στρατιωτικού που κατάφερε να εξουδετερώσει πολλές εστίες αντίστασης στην Ουκρανία .”Σήμερα η περιοχή έχει ανάγκη από μια στρατιωτική και όχι πολιτική  διοίκηση  ” , τόνισε ο πολιτικός σύμβουλος του Κιέβου Taras Berezovets.”Κατά τη γνώμη μου η Ουκρανία έχει χάσει τον έλεγχο της περιοχής για τα επόμενα 5 ή 10 χρόνια. Ο Ποροσένκο τώρα κοιτάζει πως θα αποφύγει έναν μακροχρόνιο πόλεμο σαν αυτόν της Τσετσενίας.”
Ο 58 χρονος νεοδιορισμένος νυν πολιτικός κυβερνήτης και  τέως στρατηγός, είναι αρχηγός του κόμματος “Ισχύς και Δόξα” .
Σήμερα από κοινού με τις  πολιτικές αρχές της Νέας Ρωσίας συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός που ξεκινάει από απόψε στις 9 το βράδυ. Ο εκπρόσωπος τύπου του ουκρανικού στρατού Andriy Lysenko δήλωσε : “είμαστε έτοιμοι να αποσύρουμε τον βαρύ οπλισμό μας μόλις οι τρομοκράτες σταματήσουν να χτυπούν τις θέσεις μας”, παραδεχόμενος ουσιαστικά ότι ανακωχή δεν έγινε ποτέ.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ μόνο τις τελευταίες εβδομάδες έχασαν τη ζωή τους 300 πολίτες.
πηγές: dw.de, dn.vgorode, kp .ua,binsider
dimpenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.