Σελίδες

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

ΕΝΑ ΣΟΒΑΡΟ ΘΕΜΑ… Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΙ ΚΑΝΕΙ; Οι Αλβανοί κατακλέβουν τις χρηματοδοτήσεις της Ελληνικής Μειονότητας


ΕΝΑ ΣΟΒΑΡΟ ΘΕΜΑ… Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΙ ΚΑΝΕΙ; Οι Αλβανοί κατακλέβουν τις χρηματοδοτήσεις της Ελληνικής Μειονότητας

Βορειοηπειρώτες καταγγέλλουν αυθαιρεσία χρηματοδότησης έργων αγροτικής ανάπτυξης 1,8 δις κατά της ελληνικής μειονότητας από την Αλβανία. Απαξιεί να απαντήσει ο πρόεδρος του μειονοτικού κόμματος ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες για το θέμα.

Το Η.Ν.Α ανοίγει το φάκελο της αυθαιρεσίας στην Αλβανία κατά της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας ,την ώρα που οι εκπρόσωποι του Ελληνισμού στην Αλβανία κωφεύουν. Η σιωπή είναι χρυσός λέει ο λαός μας, εγώ όμως λέω όχι σε όλες τις περιπτώσεις… όταν μπρος στα μάτια σου εκτυλίσσονται μεγάλες αυθαιρεσίες που υπονομεύουν την νοημοσύνη, την ίδια σου τη ζωή, τον τόπο που ζεις και τους συνανθρώπους σου!
Ο λόγος, οι καταγγελίες όπου δεχτήκαμε το τελευταίο διάστημα από τις μειονοτικές κοινότητες Φοινίκη, Αλύκο, Λιβαδειά, Μεσσοπόταμο κ.α για αυθαιρεσία κατανομής 82 έργων ύψους 1,8 δις δολαρίων από το 1992 κατά των μειονοτικών περιοχών. Εκτός λίγων περιπτώσεων βέβαια όπου θα τους καταβληθεί λόγω «φιλίας». Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρει ότι από το 1992 όπου η Αλβανία εντάχθηκε, της διατέθηκε από την IDA και την IBRD (πιστώσεις και δάνεια) ποσό άνω του 1,8 δισ. δολαρίων για την υλοποίηση 82 έργων. Έργα τα οποία ποτέ δεν άγγιξαν την Εθνική Ελληνική Μειονότητα με το ποιο πρόσφατο να γνωστοποιεί ότι η WASHINGTON 8 Ιουλίου, 2014- μέσω του Διοικητικού Συμβουλίου των Εκτελεστικών Διευθυντών ενέκρινε χρηματοδότηση 7,3 εκατ. Ευρώ από την IBRD .Το συνολικό κόστος του έργου ήταν 16.8 εκατομμύρια ευρώ , συν-χρηματοδοτείται από ένα ειδικό ταμείο της, 7,3 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο της Σουηδικής Κυβέρνησης και ύψους 2,2 εκατομμυρίων ευρώ από το Παγκόσμιο Ταμείο Περιβάλλοντος (GEF). Για Υπηρεσίες Περιβάλλοντος στην Αλβανία, η οποία θα ωφελούσε τους αγρότες, δασικούς συνεταιρισμούς, ομάδες και άτομα σε 310 αγροτικές επαρχίες και 2.980 χωριά σε όλη τη χώρα.
Στόχος του έργου, η οικοδόμηση ικανοτήτων των Αλβανών αγροτών, κοινοτικές οργανώσεις, καθώς η κεντρική και η τοπική αυτοδιοίκηση, για την καλύτερη διαχείριση της χρηματοδότησης της ΕΕ. Ίσες ευκαιρίες για τις γυναίκες και τις ευάλωτες ομάδες για να συμμετέχουν σε περιβαλλοντικές υπηρεσίες κτλ.
Μάλιστα σε δήλωση του ο επικεφαλής του τμήματος της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Αλβανία Tahseen Sayed είχε επισημάνει ότι «το έργο θα συμβάλει στη μείωση της φτώχειας στις αγροτικές περιοχές και τη διατήρηση των φυσικών πόρων,ιδιαίτερα των δασικών ,αποτελεί σημαντική προτεραιότητα της κυβέρνησης. Ο δασικός τομέας της Αλβανίας έχει μεγάλες δυνατότητες να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη,την αγροτική απασχόληση και τη διατήρηση του περιβάλλοντος».
«Το έργο βασίζεται στην εμπειρία που αποκτήθηκε από προηγούμενα έργα που χρηματοδότησε η Παγκόσμια Τράπεζα, τα οποία στήριζαν την προστασία του περιβάλλοντος, τη διαχείριση των δασών, και την δέσμευση του άνθρακα», δήλωσε η Ντρίτα Ντάντε (Drita Dade),Ανώτερος Ειδικός Διαχείρισης Φυσικών Πόρων και επικεφαλής του έργου.
Έργα τα οποία πέρασαν και δεν άγγιξαν ποτέ τους φιλήσυχους ελληνικής καταγωγής πολίτες της Αλβανίας.
Πολλοί κάτοικοι όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν ‘«Ζούμε στον τόπο μας φυλάσσοντας Θερμοπύλες στον αέναο ελληνισμό, ζούμε ακόμη επιβιώνουμε,στην γη των προγόνων μας από επιλογή γιατί κανείς δεν μας το επέβαλε. Σε κάποιους δεν αρέσει αυτό και το μαρτυρούν καθημερινά οι πράξεις τους, νοιώθουμε ανυπεράσπιστοι ,ορφανοί γνήσιας εκπροσώπησης . Διαδραματίζονται αδικίες ενάντια στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα και κανείς δεν λέει κουβέντα φοβούνται μην τυχόν και τους χαλάσουν την πιάτσα θέλουν να γίνουν αρεστοί εις βάρος μας. Δεν ευθύνεται το αλβανικό κράτος ,οι εκπρόσωποι μας έχουν την ευθύνη των πράξεων τους , όπου σιωπούν για να γίνονται αρεστοί στα αφεντικά τους. Εμείς κάνουμε έκκληση στην αλβανική κυβέρνηση και στους αρμοδίους των έργων αυτών κ. Tahseen Sayed και κα. Drita Dade να μεριμνήσουν και για εμάς ισότιμα» αυτά και άλλα πολλά μας είπαν ο κ.Θανάσης Λ. από το Τσαούσι, ο κ.Γιώργος Τ από το Βρυώνι, ο κ.Θανάσης Μ από την Τρέμουλη κ.α .
Οι θύελλες της σκέψεις δεν μας αφήνουν απαθείς και δραπέτες της αλήθειας ‘έτσι με τη σειρά μας απευθυνθήκαμε στα στελέχη του Ελληνικού μειονοτικού κόμματος ΚΕΑΔ και στον πρόεδρο τους κ.Ευάγγελο Ντούλε για διευκρινίσεις- αν είναι γνώστες και τι μέτρα πήραν για το θέμα ούτω σώστε να επωφεληθούν και οι Έλληνες ομογενείς της Αλβανίας – αν και γνωρίζαμε εξ αρχής την απάντηση.
Σιωπή και απαξίωση στο να ασχοληθούν καν με τα προβλήματα όπου αντιμετωπίζουν οι πολίτες που τους ψήφισαν και τους ανάδειξαν αντιπρόσωπους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.
Είναι εύκολο να κρύβεις την αλήθεια. Είναι εύκολο να χαϊδεύεις αυτιά. Είναι εύκολο να παίζεις ρόλους εκ του ασφαλούς. Όμως πόσο εύκολο είναι όταν πραγματικά γνωρίζεις, να προσποιείσαι ότι δεν ξέρεις; Δεν θέλουμε να γινόμαστε πικρή και ξινή αλλά τι να κάνουμε έτσι είναι η ζωή η σιωπή υποθάλπει την αλήθεια. ΥΓ: Ποτέ μην υποτιμάς τη δύναμη σου λαέ. Εσύ σηκώνεις το σκοινί και εσύ το κατεβάζεις μην το ξεχνάς. Μια μικρή παρακίνηση μπορεί να σε βγάλει από το βούρκο που πολλοί σε βουλιάξανε γιατί εσύ τους έδωσες το άλλοθι και όχι τη ζωή σου.
Ρεπορτάζ της Τίνας Δημητρίου όπως δημοσιεύθηκε στο HellasNews-Agency
hellasforce.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.