Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Η Τουρκία προτείνει την ίδρυση μιας ιδιωτικής εταιρείας για το αδιέξοδο της Κύπρου


Η Τουρκία προτείνει την ίδρυση μιας ιδιωτικής εταιρείας για το αδιέξοδο της Κύπρου

Απόδοση: Λούρου Σταυρούλα
Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ahmet Davutoğlu κάλεσε για το σχηματισμό μιας «κοινής επιτροπής» μεταξύ των Τούρκων και των Ελλήνων Κυπρίων για την επίλυση της διαμάχης σχετικά με τη χρήση των ενεργειακών πόρων στα ανοικτά της Κύπρου.

Το σχόλιο του πρωθυπουργού ήρθε μόλις μια ημέρα μετά το σχόλιο του υπουργού Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu, ο οποίος πρότεινε την ίδρυση μιας ιδιωτικής εταιρείας για να συνεχίσει τις δραστηριότητες για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στη Μεσόγειο μέχρι να βρεθεί – στο εδώ και δεκαετίες- ζήτημα της Κύπρου.
Σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά τις συνομιλίες με τον επισκεπτόμενο Τουρκοκύπριο Πρωθυπουργό Özkan Yorgancıoğlu , ο Davutoğlu είπε ότι οι Ελληνοκύπριος ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης έχει προσπαθήσει επανειλημμένα να κερδίσει χρόνο προσποιούμενος δυσαρέσκεια σε διάφορες περιπτώσεις.
«Ωστόσο, από την αρχή, έχουμε υποστηρίξει την άποψη ότι οι φυσικοί πόροι στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου θα πρέπει να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για την ειρήνη», είπε.
Η Τουρκία έχει ευνοήσει τη χρήση των φυσικών πόρων για την ενίσχυση της Κύπρου μετά από οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία, ενώ παράλληλα θέτει τις βάσεις για την «κοινή ανατολική Μεσόγειο ειρήνης που θα κατασκευαστεί από την Τουρκία και την Ελλάδα», τόνισε.
«Αν αυτό θα είναι δύσκολο και χρειαστεί χρόνος και διαπραγματεύσεις, τότε έχουμε προτείνει την ίδρυση μιας κοινής επιτροπής . Αφήστε αυτή την κοινή επιτροπή με τη χρήση αυτών των φυσικών πόρων να δράσει για τα δικαιώματα και των δύο πλευρών», ανέφερε ο Davutoğlu, προσθέτοντας ότι παρά τις εκκλήσεις της Τουρκίας , η Ελληνική Κύπρος επέμεινε για τη δρομολόγηση της εκμετάλλευσης μονομερώς τους πόρους της διαιρεμένης νήσου .
«Τώρα, το αίτημά μας είναι ξεκάθαρο και πάλι : Εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων για την ειρήνη και την άμεση επίλυση . Εάν αυτό δεν συμβεί , τότε θα δημιουργηθεί μια επιτροπή και να χρησιμοποιούν τους φυσικούς πόρους με τρόπο που να ενθαρρύνει την ειρήνη. Ωστόσο, αν και οι δύο από αυτούς αρνηθούν, τότε θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι ούτε η Τουρκία ούτε η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρος μπορεί να κλειστεί έξω από την ανατολική Μεσόγειο», είπε.
Πηγή: hurriyetdailynews.com
gorganews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.