Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Συνταγματολόγος του Ποταμιού ζητά να απαλειφθεί από το Σύνταγμα η αναφορά στο «έθνος»

synt


Ιδού οι μεγάλοι «προοδευτιστάδες», οι οποίοι ενοχλούνται από τον όρο «έθνος» και γίνονται τα μέσα για να επιβληθούν οι παγκοσμιοποιητικές απόψεις της μειοψηφούσας κοσμοπολίτικης ελίτ που εκφράζεται μέσω πολυεθνικών και οικονομικών οίκων…

Διαβάζουμε στο Πρώτο Θέμα:
Μία ιδέα – πρόταση που αναμένεται να συζητηθεί έντονα στο πεδίο της δημόσιας πολιτικής αντιπαράθεσης εισφέρει στο διάλογο για την συνταγματική αναθεώρηση ο εκ των επιφανών στελεχών του Ποταμιού και συνεργάτης τους Σταύρου Θεοδωράκη, συνταγματολόγος Σταύρος Τσακυράκης.
Ήδη από το 2013 ο γνωστός καθηγητής, έχει ξεκινήσει μια επεξεργασία του θέματος, με την προοπτική της συνταγματικής αναθεώρησης κάποια στιγμή και παρουσιάζει πλέον μία «άσκηση αναθεώρησης των 25 πρώτων άρθρων του Συντάγματος, δηλαδή των άρθρων που περικλείουν τις λεγόμενες βασικές διατάξεις του Συντάγματος, καθώς επίσης και τις διατάξεις για τα δικαιώματα του ανθρώπου».
Η «άσκηση» αυτή, που έγινε σε συνεργασία με φοιτητή του από το πανεπιστήμιο της Αθήνας και δημοσιεύτηκε στο προσωπικό του ιστολόγιο «με την ελπίδα» όπως λέει, «ότι μπορεί να χρησιμεύσει στο δημόσιο διάλογο, που έχει ήδη ανοίξει, με αντικείμενο μια πιθανή συνταγματική αναθεώρηση».
Ανάμεσα στις προτάσεις όμως υπάρχει και η ιδέα να καταργηθεί από το άρθρο 1, παράγραφος 3, ο όρος «έθνος». Γράφει στο πόνημά του ο κ. Τσακυράκης:
«Απαλείφεται από την παράγραφο 3 η αναφορά στο «Έθνος», η οποία, χωρίς να προσθέτει τίποτα το ουσιαστικό στη συνταγματική ρύθμιση, είναι ικανή να δημιουργήσει σύγχυση και παρερμηνείες, στο μέτρο που αντιδιαστέλλει (ατυχώς) την εθνική με τη λαϊκή κυριαρχία».
Στο κείμενο περιέχονται κι άλλες ενδιαφέρουσες μεν, αλλά και αμφιλεγόμενες δε ιδέες και προτάσεις, για τις οποίες πάντως δεν είναι βέβαιο αν υπάρχει επίσημη υιοθέτηση από το κόμμα του, το Ποτάμι.
Μπορείτε να δείτε την «άσκηση αναθεώρησης», που παρουσιάζει ο κ. Τσακυράκης, σε πλήρη ανάλυση εδώ.
pygmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.