Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Ο Ράμα τρώγεται να του ρθει καμιά ξανάστροφη και συνεχίζει να προκαλεί τη Σερβία


Ο Ράμα τρώγεται να του ρθει καμιά ξανάστροφη και συνεχίζει να προκαλεί τη Σερβία

Νέο λάδι στη φωτιά των ήδη τεταμένων σχέσεων της χώρας του με τη Σερβία έριξε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα, δηλώνοντας ότι «στη Σερβία δεν υπάρχει η έννοια της μπέσας»!

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, όταν ρωτήθηκε για το πρόσφατο επεισόδιο με τον σέρβο ομόλογό του για το θέμα του Κοσόβου και αν αποδείχθηκε «δίχως μπέσα» εφ” όσον οι δύο άνδρες είχαν συμφωνήσει να μην αναφερθούν δημοσίως στο θέμα, ο αλβανός πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν παραβίασε την εμπιστοσύνη του σέρβου πρωθυπουργού και ούτε τον όρο «μπέσα» εφ” όσον, όπως είπε, «στη Σερβία δεν υπάρχει η έννοιά της».
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα, κατά την επίσκεψη του κ. Ράμα στη Σερβία, είχε προκληθεί ένταση στην κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει με τον σέρβο πρωθυπουργό Αλεξάνταρ Βούτσιτς, με αφορμή τη δήλωσή του ότι «το Κόσοβο είναι ανεξάρτητο κράτος και αυτό αποτελεί μία πραγματικότητα που δεν αλλάζει».
«Δεν περίμενα μία τέτοια προβοκάτσια από τον Ράμα, δεν περίμενα να μιλήσει για το Κόσοβο. Τι δουλειά έχει μ” αυτό; Το Κόσοβο δεν αφορά την Αλβανία. Το Κόσοβο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας και δεν επιτρέπω σε κανέναν να μας ταπεινώνει μέσα στο Βελιγράδι» απάντησε, σε έντονο ύφος, ο σέρβος πρωθυπουργός, για να προσθέσει ότι «οι προσβολές κατά του οικοδεσπότη μιλούν για τις πραγματικές προθέσεις και τον χαρακτήρα του φιλοξενούμενου».
Πάντως, ο Εντι Ράμα δήλωσε την Τετάρτη ότι η επίσκεψή του στο Βελιγράδι «έσπασε τα υποστρώματα των παγετώνων που έχουν δημιουργηθεί στις δεκαετίες πολέμων και έχει ξεκινήσει μια σημαντική και σοβαρή συνεργασία με τη σερβική πλευρά».
Σε σχέση με το Κόσοβο, όμως, επέμεινε ότι «όσο πιο γρήγορα αναγνωρίσει η Σερβία το νεοσύστατο κράτος τόσο πιο γρήγορα θα απελευθερωθεί από ένα βάρος».
Το άνοιγμα του νέου κεφαλαίου, σύμφωνα με τον Εντι Ράμα, εξυπηρετεί γενιές που θέλουν να ζήσουν σε συνθήκες ειρήνης, αλλά πρόσθεσε ότι «θα χρειαστεί χρόνος για δημιουργηθεί μια αληθινή φιλία με τη Σερβία».
«Ημασταν εντελώς ήρεμοι σε μια αποστολή που δεν ήταν καθόλου εύκολη, για να σπάσουμε τους παγετώνες από δεκαετίες πολέμων, συγκρούσεων και διαφορών στην καρδιά της Ευρώπης», δήλωσε ο κ. Ράμα.
Πρόσθεσε δε ότι «πήγαμε στο Βελιγράδι με απλωμένο το χέρι της φιλίας και σήμερα είμαστε πιο κοντά. Για να γίνουμε αληθινοί φίλοι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος, αλλά η εδραίωση μίας σοβαρής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας για τα συμφέροντα των δύο χωρών δεν μπορεί να περιμένει».
«Αυτή είναι μια νέα εξαιρετική εποχή ειρήνης στα Βαλκάνια, ώστε να καταστεί δυνατόν η επόμενη γενιά να μην κληρονομεί το τραύμα μιας μακράς περιόδου πολέμων, συγκρούσεων και διαφορών μεταξύ Αλβανών και Σέρβων» δήλωσε ο Εντι Ράμα.
Ο αλβανός πρωθυπουργός απηύθυνε «ένα πολύ ιδιαίτερο και ταπεινό «ευχαριστώ» σε όλους τους Αλβανούς του Κοσόβου που έκαναν την επιστροφή μας από τη Σερβία, στην Αλβανία μέσω του Κοσόβου μια αξέχαστη εκδήλωση, καθώς ξεχύθηκαν στους δρόμους κάθε κατοικημένης περιοχής για να μας χαιρετίσουν. Μας έκαναν να αισθανθούμε υπέροχα», τόνισε.
Ο κ. Ράμα είπε ότι διαβεβαίωσε τους Αλβανούς της κοιλάδας του Πρέσεβο ότι η αλβανική κυβέρνηση δεν θα σταματήσει τις προσπάθειες για να εξασφαλιστεί για αυτούς κάθε δικαίωμα και ελευθερία που απολαμβάνουν οι Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο.
hellasforce.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.