Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

ΟΗΕ A LA CARTE:Η ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ


Choe Myong Nam o 2os από αριστερά ανήκει στην αντιπροσωπεία τς Β. Κορέας για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Choe Myong Nam o 2os από αριστερά ανήκει στην αντιπροσωπεία τς Β. Κορέας για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Δ Πορφύρης/Π Σταφυλά
Τα Ηνωμένα Έθνη ξεκίνησαν την Τρίτη 18/11/14 , τη διαδικασία παραπομπής της Βόρειας Κορέας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενική Συνέλευση εξέδωσε απόφαση με 111 ψήφους υπέρ, 19 κατά και 55 αποχές η οποία ζητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας την έκδοση των υπευθύνων στο Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Το κείμενο του ψηφίσματος θα μελετηθεί από την ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης τον Δεκέμβρη.
Η Κούβα μάταια προσπάθησε  να περάσει μια τροπολογία που θα αφαιρούσε από το ψήφισμα  τη διάταξη για την παραπομπή της Βόρειας Κορέας ενώπιον του ΔΠΔ. Ο Κουβανός πρέσβης Rodolfo Reyes Rodriguez δήλωσε ότι τέτοιου τύπου ψηφίσματα που εστιάζουν σε μια και μόνο χώρα είναι μια  τακτική για μεμονωμένες επιθέσεις και σε άλλες.Ζήτησε μια τροπολογία του κειμένου ου να ζητάει τη συνεργασία με την Pyongyang.

Η Κίνα,η Ρωσία, το Ιράν, ο Ισημερινός, η Βενεζουέλα και η Νότιος Αφρική υποστήριξαν την πρόταση της Κούβας. Ο Πρέσβης της Βόρειας Κορέας  Sin So Ho, δήλωσε ότι το σχέδιο ψηφίσματος που ήταν πρόταση της Ευρωπαικής Ένωσης και της Ιαπωνίας, φανερώνει μια έλλειψη εμπιστοσύνης , μια καχυποψία και μια επιθετικότητα που δεν έχουν καμία σχέση με τα πραγματικά ανθρώπινα δικαιώματα. Προειδοποίησε  λέγοντας ότι εφόσον δεν επιθυμούν τον διάλογο δεν υπάρχει κανένας λόγος για την Pyongyang να συνεχίσει να απέχει από τις πυρηνικές δοκιμές:
«Οι υποστηρικτές και αυτουργοί αυτού του σχεδίου ψηφίσματος θα είναι υπεύθυνοθ για κάθε συνέπεια αφού είναι αυτοί που καταργούν κάθε δυνατότητα συνεργασίας και διαλόγου σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων«
Η πρόταση της Κούβας τελικά απορρίφθηκε με 77 ψήφους κατά, 40 ψήφους υπέρ και 50 αποχές.
jbkjbkjbkj
Το ψήφισμα κατά της Βόρειας Κορέας βασίζεται σε έκθεση   της Επιτροπής του ΟΗΕ η οποία κατέληγε ότι πρόκειται για παραβιάσεις «χωρίς προηγούμενο στη σύχρονη Ιστορία». Οι 400 σελίδες της έκθεσης αφορούν μαρτυρίες προσφύγων της Βόρειας Κορέας αλλά και στοιχεία για ένα σωφρονιστικό σύστημα με 120 000 κρατουμένους όπου υπάρχουν και περιπτώσεις βασανισμών, εκτελέσεων και βιασμών.
Της έρευνας προίσταται ο Αυστραλός δικαστής Michael Kirby ο οποίος αποφάνθηκε ότι πρόκειται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και ότι η ευθύνει βαρύνει το υψηλότερο πολιτικό κλιμάκιο της χώρας.
Μετά την ψήφο-έγκριση της Επιτροπής η υπόθεση θα ακολουθήσει την πορεία της στο Συμβούλιο Ασφαλείας όπου τα μόνιμα μέλη Κίνα και Ρωσία αναμένεται να αρνηθούν το σχετικό  ψήφισμα  παραπομπής στο Διεθνές Δικαστήριο. (nounelobs/monde/hrw/metro)
dimpenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.