Σελίδες

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ… Έκτος Άθλος – Οι Στυμφαλίδες Όρνιθες


ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ… Έκτος Άθλος – Οι Στυμφαλίδες Όρνιθες

ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ… Ο ΕΚΤΟΣ Άθλος πού ανατέθηκε στον Ηρακλή ήταν να εκδιώξει από τα βαλτοτόπια της Στυμφαλίας τα αμέτρητα χαλκόραμα, χαλκόνυχα, χαλκόφτερα ανθρωπόφαγα πουλιά πού ήταν αφιερωμένα στον Άρη και έφτασαν στα έλη κατατρομαγμένα από τούς λύκους του Φαραγγιού των Λύκων, κοντά στο δρόμο πού οδηγεί στον Ορχομενό (1). Εκεί πολλαπλασιάζονταν και έκοβαν βόλτες στις όχθες του Στύμ­φαλου ποταμού, μερικές φορές σηκώνονταν στον αέρα κατά σμήνη, σκότωναν ανθρώπους και ζωντανά σκορπίζοντας σαν βροχή τα χάλκινα φτερά τους και καταστρέφοντας τη σοδειά με τα δηλητηριώδη περιττώματα τους.

β. Μόλις έφτασε ο Ηρακλής στα περικυκλωμένα από πυκνά δάση βαλτοτόπια κατάλαβε ότι δεν θα κατάφερνε να διώξει με τα βέλη του τα πουλιά, ήταν πάρα πολλά. Επιπλέον το έλος δεν φαινόταν αρκετά στέρεο για να σηκώσει το βάρος ανθρώπου, ούτε αρκετά υδαρές για να χρησιμοποιήσει βάρκα . Ο Ηρακλής στεκόταν αναποφάσιστος στις όχθες του έλους, όταν εμφανίστηκε ξαφνικά η Αθηνά προσφέροντας του ένα ζευγάρι χάλκινα κρόταλα, καμωμένα από τον Ήφαιστο , μπορεί να ήταν και ροκάνες. Σκαρφαλωμένος σε ένα ύψωμα της Κυλλήνης πού έβλεπε στα βαλτοτόπια, ο Ηρακλής άρχισε να χτυπάει τα κρόταλα, ή να γυρίζει τη ροκάνα, προκαλώντας τόσο θόρυβο ώστε τα πουλιά σηκώθηκαν στον αέρα σε τεράστια σμήνη ξετρελαμένα από τον τρόμο . Ο Ηρακλής κατέβασε πολλά όσο εκείνα πετούσαν προς το νησί του Άρη στη Μαύρη θάλασσα, όπου αργότερα τα συνάντησαν οι Αργοναύτες , μερικοί ισχυρίζονται ότι ο Ηρακλής ήταν μαζί τους τότε και ότι σκότωσε ακόμα περισσότερα από τα πουλιά (2).
γ. Οι Στυμφαλιδες Όρνιθες είχαν το μέγεθος των γερανών και έμοιαζαν πολύ με τις ίβιδες, μόνο πού το ράμφος τους, με το οποίο μπορούσαν να τρυπήσουν ακόμα και μεταλλικό θώρακα, δεν ήταν κυρτό. Γεννοβολούσαν ακόμα και στην Έρημο της Αραβίας, όπου προκαλούσαν μεγαλύτερες καταστροφές από τα λιοντάρια και τις λεοπαρ­δάλεις πετούσαν κατάμετωπο πάνω στους ταξιδιώτες και τούς διατρυπούσαν με τα ράμφη τους. Οι άραβες κυνηγοί φορούσαν πλεχτούς προστατευτικούς θώρακες από φλοιούς δέντρων, όπου σκάλωναν τα ράμφη , έτσι οι κυνηγοί άρπαζαν τα πουλιά και τούς έστριβαν το λαρύγγι. Πιθανότατα ένα σμήνος από αυτά τα πουλιά είχε μεταναστεύσει από την Αραβία στον Στύμφαλο και έτσι ονομάστηκε μετά ολόκλη­ρο το είδος (3).
δ. Κατά τη γνώμη μερικών οι ΣτυμφαλΙδες Όρνιθες ήταν γυναίκες: κόρες του Στύμφαλου και της Όρνιθας, τούς οποίους σκότωσε ο Ηρακλής επειδή δεν θέλησαν να τον φιλοξενήσουν. Στον αρχαίο ναό της Στυμφαλίας Άρτεμης βρίσκονταν κρεμασμένες οι αναπαραστάσεις των πουλιών και πίσω από το ναό ήταν στημένα αγάλματα κοριτσιών με σκέλη πουλιών. Ο Στημένος, ένας από τούς γιους του Πελασγού, ίδρυσε τρεις ναούς στη Στύμφαλο προς τιμήν της Ήρας: στον πρώτο τη λάτρευαν ως Κόρη, επειδή την ανάστησε ο Στημένος στο δεύτερο ως Τελεία, επειδή παν­τρεύτηκε τον Δία , ενώ στον τρίτο ως χήρα, επειδή ο Ζευς την εγκατέλειψε και εκείνη αποσύρθηκε στη Στύμφαλο
hellasforce.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.