Σελίδες

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Κύπριοι: Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μας λαμβάνει υπόψη… Πλήρης απαξίωση ΕΕ, ΟΗΕ, κυβέρνησης, Βουλής και κομμάτων


Κύπριοι: Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μας λαμβάνει υπόψη… Πλήρης απαξίωση ΕΕ, ΟΗΕ, κυβέρνησης, Βουλής και κομμάτων

Στάση απαξίωσης έναντι όλων των θεσμών, εντός και εκτός Κύπρου, τηρούν οι Κύπριοι, με συντριπτικά μάλιστα ποσοστά, όπως καταγράφει το ευρωβαρόμετρο που δημοσιοποίησε χθες η Κομισιόν. Οι ερωτηθέντες Κύπριοι πολίτες κατέχουν ρεκόρ δυσφορίας έναντι των Βρυξελλών, καθώς ποσοστό 79% (το υψηλότερο στην Κοινότητα) θεωρούν ότι η φωνή τους δεν λαμβάνεται υπόψη από την ΕΕ, ενώ μόνο 17% διατυπώνουν θετική άποψη. Ποσοστό 38% των Κυπρίων δηλώνουν μάλιστα ότι έχουν «πλήρως αρνητική εικόνα για την ΕΕ», ενώ θετική εικόνα έχει μόνο το 24%.

Ενδεικτικό της τάσης που καταγράφει το ευρωβαρόμετρο, είναι το επίπεδο εμπιστοσύνης των Κυπρίων έναντι όλων των θεσμών:
● Κυπριακά πολιτικά κόμματα: Εμπιστοσύνη επιδεικνύει μόλις το 6% των πολιτών. Ποσοστό 91% δηλώνει ότι δεν έχει καμιά εμπιστοσύνη, κάτι που επίσης αποτελεί αρνητικό ευρωπαϊκό ρεκόρ.
● Κυβέρνηση: Εμπιστοσύνη επιδεικνύει το 23% των ερωτηθέντων, ενώ αντίθετη άποψη διατυπώνει ποσοστό 72%.
● Κυπριακή Βουλή: Την εμπιστεύονται 20% των ερωτηθέντων, ενώ 77% δίνουν αρνητική απάντηση.
● Ευρωπαϊκή Ένωση: Την εμπιστεύεται το 25% των Κυπρίων, ενώ αρνητικά τοποθετείται το 68%. Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι το ευρωβαρόμετρο κατέδειξε συντριπτική εμπιστοσύνη των Τ/κ στην Ε.Ε. (66%), ενώ μόλις 18% έχουν διαφορετική άποψη.
● ΟΗΕ: Ποσοστό 26% των Κυπρίων ερωτηθέντων εμπιστεύεται τον διεθνή οργανισμό, ενώ 67% τοποθετείται αρνητικά. Αντίθετα είναι τα αποτελέσματα και στην περίπτωση αυτή, αναφορικά με την τ/κ κοινότητα. Ποσοστό 61% που διαμένουν στα κατεχόμενα εμπιστεύονται τον ΟΗΕ, ενώ το 20% δεν επιδεικνύει εμπιστοσύνη.
● Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Εμπιστοσύνη εμφανίζεται να έχει το 32% των Κυπρίων, ενώ 56% τοποθετείται αρνητικά.
● Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Την εμπιστεύεται ποσοστό 24%, ενώ αντίθετα εκφράζεται το 64%.
Μεγάλο μέρος της έρευνας του ευρωβαρόμετρου, που διεξήχθη από τις 8-17 Νοεμβρίου 2014, καταλαμβάνουν τα ζητήματα της οικονομίας, όπου οι Κύπριοι εμφανίζονται ανήσυχοι και απαισιόδοξοι.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ποσοστό 93% θεωρεί την εθνική οικονομία «απόλυτα κακή» και μόλις 7% διατυπώνει αντίθετη άποψη. Το 65% των ερωτηθέντων Κυπρίων θεωρούν μάλιστα ότι «τα χειρότερα έπονται», αναφορικά με τις επιπτώσεις της οικονομίας στην αγορά εργασίας, ποσοστό που είναι το ψηλότερο σε όλη την ΕΕ. Μόλις το 31% θεωρούν ότι φτάσαμε στον πάτο. Ειδικότερα:
Ποσοστό 93% χαρακτηρίζει «κακή» την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της απασχόλησης, ενώ ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 73%. Επίσης, το 47% των Κυπρίων χαρακτηρίζουν «κακή έως πολύ κακή» την κατάσταση του νοικοκυριού τους (μέσος όρος στην Ε.Ε. 32%). Ποσοστό 55% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η Κύπρος κινείται σε λάθος δρόμο, ενώ μόνο το 17% εκτιμά ότι κινείται προς την ορθή κατεύθυνση.
Αναφορικά με την επαγγελματική τους κατάσταση, ποσοστό 39% των Κυπρίων τη θεωρεί ικανοποιητική, ενώ το 34% τη χαρακτηρίζει κακή. Σε ερώτηση για το πώς προβλέπουν την κατάσταση της οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες, ποσοστό 35% θεωρεί ότι θα είναι χειρότερη, ενώ το 21% θεωρεί ότι θα είναι καλύτερη.
Ανάλογα αρνητικές είναι οι εκτιμήσεις και για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους επόμενους 12 μήνες, με το 21% να θεωρεί ότι θα είναι χειρότερη και το 15% να εκτιμά ότι θα είναι καλύτερη. Στην ίδια κατεύθυνση και οι απαντήσεις για την απασχόληση, με το 36% να προβλέπει επιδείνωση της κατάστασης το επόμενο έτος και το 18% να εκτιμά ότι θα υπάρξει βελτίωση.
Ιεραρχώντας τα τρία σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος, ποσοστό 79% κατατάσσει πρώτη την ανεργία, 68% την οικονομία και 10% το δημόσιο έλλειμμα.
Ποσοστό 51% των Κυπρίων δηλώνουν ότι αισθάνονται Ευρωπαίοι, ενώ το 49% δίνει την ακριβώς αντίθετη απάντηση.
Ανταπόκριση: Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες
hellasforce.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.