Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Ελληνικοί Μύθοι… Ιόλη

Ελληνικοί Μύθοι… Ιόλη


ΣΤΗΝ Τραχίνα ο Ηρακλής συγκέντρωσε Στράτο από Αρ­κάδες, Μηλιους και Επικνημίδιους Λοκρούς και κίνησε κατά της Οιχαλίας για να πάρει εκδίκηση από το βασιλιά Ευρυτο επειδή αρνήθηκε να του παραδώσει την πριγκίπισσα Ιόλη την οποία κέρδισε σύμφωνα με όλους τούς κανόνες σε αγώνα τοξοβολίας , στους σύμμαχους του όμως είπε απλώς ότι ο Ευρυτος είχε απαιτήσει φόρους χωρίς να έχει δικαίωμα από τούς Ευβοείς. Κατέλαβε την πόλη με έφοδο, έκανε κόσκινο με τα τόξα του τον Εύρυτο και το γιο του, και αφού έθαψε τούς συντρόφους του πού έπεσαν στη μάχη – τον Ίππασο, το γιο του Κήυκα, και τούς γιους του Λικύμνιου, τον Αργειο και τον Μέλανα – κούρσεψε την Οιχαλία και συνέλαβε την Ιόλη (1).

Παρά να δοθεί στον Ηρακλή η Ιόλη προτίμησε να σφαχτεί όλη η οικογένεια της μπροστά στα μάτια της και ύστερα έπεσε από τα τείχη της πόλης , σώθηκε όμως επειδή τα φουσκωμένα από τον αέρα ρούχα της επιβράδυναν την πτώση. Μαζί με άλλες γυναίκες από την Οιχαλία στάλθηκε και εκείνη στη Δηιάνειρα, στην ΤραχΙνα, ενώ ο Ηρακλής επισκέφτηκε το ακρωτήριο Κήναιο στην Εύβοια (2). Πρέπει να σημειωθεί όμως σε αυτό το σημείο ότι αποχαιρετώντας ο Ηρακλής τη Δηιάνειρα της εκμυστηρεύ­τηκε ένα χρησμό: η μοίρα του ήταν είτε να πεθάνει σε δεκαπέντε μήνες είτε να περάσει την υπόλοιπη ζωή του σε απόλυτη απραξία. Τα δίδυμα περιστέρια του αρχαίου δρυο­μαντείου της Δωδώνης του έφεραν την είδηση (3).
β. Αμφισβητείται ακόμα ποία Οιχαλία από τις πολλές καταστράφηκε αυτή τη φορά: της Μεσσηνίας, της Θεσσαλίας, της Eύβοιας, της ΤραχΙνας ή της Αιτωλίας (4). Η πιθανό­τερη είναι η μεσσηνιακή Οιχαλία επειδή ο δρύοψ βασιλιάς Μελανεύς, πατέρας του Εύρυτου και δεινός τοξότης, γι” αυτό και τον έλεγαν γιο του Απόλλωνα, πήγε στη Μεσση­νία επί βασιλείας Περιηρη, γιου του Αίολου, ο όποιος του παραχώρησε ως τόπο διαμονής την Οιχαλία . Η Οιχαλία πήρε το όνομα της από τη σύζυγο του Μελανεα. Σε ένα Ιερό άλσος με κυπαρίσσια τα Μυστήρια της Μεγάλης Θεάς αρχίζουν με θυσίες προς τιμήν του ήρωα Eυρυτου, του οποίου οστά φυλάσσονται σε χάλκινη υδρία.
Άλλοι ταυτίζουν την Οιχαλία με την Ανδανία, η οποία βρίσκεται ένα μίλι από το άλσος με τα κυπαρίσσια, και όπου διοργανώνον­ταν παλιότερα αυτά τα μυστήρια . Ο Ευρυτος είναι ένας από τούς ήρωες, τούς όποιους προσκάλεσαν οι Μεσσήνιοι να εγκατασταθούν μαζί τους, όταν ο Επαμεινώνδας τούς απέδωσε την πελοποννησιακή κληρονομιά τους
hellasforce.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.