Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Ελληνικοί Μύθοι… Ο Ηρακλής στη Τραχίνα


Ελληνικοί Μύθοι… Ο Ηρακλής στη Τραχίνα

ΣΥΝΟΔΕΙΟΜΕΝΟΣ ακόμα από τούς άρκάδες συμμάχους του ο Ηρακλής έφτασε στην Τραχίνα και εγκαταστάθηκε εκεί για κάποιο διάστημα υπό την προστασία του Κηυκα. Στο δρόμο πέρασε από τη χώρα των Δρυόπων στη σκιά του Παρνασσού και συνάντησε το βασιλιά τους Θειοδάμαντα, το γιο του Δρύοπα, ο οποίος όργωνε με δύο μοσχάρια (1). Πεινούσε, ζητούσε κιόλας αφορμή να τα βάλει με τούς Δρύοπες – ως γνωστόν δεν είχαν κανένα δικαίωμα στη χώρα – κι έτσι ζήτησε το ένα μοσχάρι , όταν ο Θειοδάμας αρνήθηκε, τον σκότωσε.
Αφού έσφαξε το μοσχάρι και χόρτασε για τα καλά με το κρέας, άρπαξε το βυζανιάρικο γιο του Θειοδάμαντα Ύλα, η μητέρα του όποιου ήταν η κόρη του Ωρίωνα, η νύμφη Μενοδίκη. Μερικοί λένε ότι ο Κηυξ, ο Εύφημος ή ο Θειομενης ήταν πατέρας του Ύλα , αντιθέτως ισχυρίζονται ότι ο Θειοδάμας ήταν ο ροδίτης γεωργός ο οποίος έβριζε από μακριά όταν ο Ηρακλής θυσίαζε ένα από τα μοσχάρια του (3).
β. Καθώς φαίνεται, ο Φύλας, ο διάδοχος του Θειοδά­μαντα βεβήλωσε το δελφικό ναό του Απόλλωνα . Ο Ηρακλής προσεβλήθη για λογαριασμό του Απόλλωνα, σκότωσε τον Φύλαντα και άρπαξε την κόρη του Μηδη , αύτη του γέννησε τον Αντίοχο, επώνυμο ήρωα του αθηναϊκού δήμου (4). Έπειτα ο Ηρακλής έδιωξε τούς Δρύοπες από την πόλη τους πού βρισκόταν στον Παρνασσό και τον παραχώρη­σε στους Μαλίους οι οποίοι τον είχαν βοηθήσει να την καταλάβει . Οδήγησε τούς δρύοπες άρχοντες στους Δελφούς και τούς αφιέρωσε ως σκλάβους στο Ιερό , μην έχοντας ανάγκη δούλων όμως ο Απόλλων τούς έστειλε στην Πελο­πόννησο όπου ζήτησαν την εύνοια του βασιλιά Ευρυσθέα. Σύμφωνα με τις εντολές του και βοηθούμενοι από άλλους φυγάδες συμπατριώτες τους έχτισαν τρεις πόλεις: την Ασί­νη, την Ερμιόνη και τις Ηιόνες. Από τούς υπόλοιπους Δρύοπες μερικοί κατέφυγαν στην Εύβοια, ενώ άλλοι στην Κύπρο και στην Κύνθο. Όμως μόνον οι κάτοικοι της Ασίνης καυχώνται μέχρι και σήμερα ότι είναι Δρύοπες έχτισαν Ιερό στον πρόγονό τους Δρύοπα με ένα αρχαίο άγαλμα και κάθε δεύτερο χρόνο διοργανώνουν μυστήρια προς τιμήν του (5).
γ. Ο Δρύοψ ήταν γιος του Απόλλωνα και της Δίας, της κόρης του Λυκάονα , φοβούμενη τον Λυκάονα η Δία έκρυψε το μωρό σε μια κουφάλα κάποιας δρυός, εξου και το όνομα. Μερικοί λένε ότι ο ίδιος ο Δρύοψ οδήγησε το λαό του στην Ασίνη από το Θεσσαλικό Σπερχειό, και ότι υπήρξε γιος του Σπερχειού και της νύμφης Πολυδώρας (6).
δ. Κάποτε ξέσπασε μια συνοριακή διένεξη ανάμεσα στους Δωριείς της Εστιαίας, υπηκόους του βασιλιά Αιγιμιού, και στους πάλαιποτε συμμάχους των Δρυόπων Λαπί­θες του Ολύμπου, στους οποίους βασίλευε ο Κορωνός, ο γιος του Καινεα. Οι Δωριείς, ολιγαριθμότεροι από τούς Λαπιθες, απευθύνθηκαν στον Hρακλη για βοήθεια προσφέροντας του ως αντάλλαγμα το ένα τρίτο της χώρας τους. Τότε ο Ηρακλής και οι αρκάδες σύμμαχοι του κατανίκησαν τούς Λαπιθες, κατάσφαξαν τον Κορωνό και τούς περισσό­τερους υπηκόους του και εξανάγκασαν τούς επιζήσαντες να εγκαταλείψουν την υπό αμφισβήτηση περιοχή. Μερικοί από αυτούς εγκαταστάθηκαν στην Κόρινθο . Ο Ηρακλής εμπι­στεύτηκε το ένα τρίτο της χώρας στον Αιγιμιο εωσότου το απαιτήσουν οι κληρονόμοι του (7).
ε. Τότε ο Ηρακλής πήγε στην Ιτωνο, πόλη της Φθιώτιδας, όπου υπάρχει αρχαίας ναός της Αθηνάς. Εκεί συνάντησε τον Κύκνο, γιο του Άρη και της Πελοπείας, ο οποίος συνήθιζε να προσφέρει πολύτιμα δώρα σε όσους τολμούσαν να μονομαχήσουν μαζί του πάνω σε άρμα μάχης. Ο Κύκνος νικούσε πάντα, έκοβε τα κεφάλια των αντιπάλων του και διακοσμούσε με τα καύκαλα το ναό του πατέρα του Άρη. Έπ’ ευκαιρία αυτός εδώ δεν είναι ο Κύκνος τον οποίο είχε κάνει ο Άρης με την Πυρηνη και είχε μεταμορφώσει σε κύκνο ύστερα από το θάνατο του (8).
ζ, Ο Απόλλων είχε θυμώσει με τον Κύκνο επειδή συνήθιζε να επιτίθεται κατά των εκατομβών πού έστελναν για τις θυσίες στους Δελφούς και να τις υφαρπάζει , έτσι ενθάρρυνε τον Ηρακλή να δεχθεί την πρόκληση. Συμφώνησαν να βοηθήσουν τον Ηρακλή ο ηνίοχος του Ιόλαος, ενώ τον Κύκνο ο πατέρας του Άρης. Αν και δεν ήταν συνηθισμένος να πολεμάει με αυτόν τον τρόπο, αυτή τη φορά ο Ηρακλής φόρεσε τις απαστράπτουσες χάλκινες κνημίδες πού του είχε ετοιμάσει ο Ήφαιστος, το λεπτοδουλεμένο χρυσό θώρακα πού του είχε χαρίσει η Αθηνά, καθώς και ένα ζευγάρι σιδερένιες επωμίδες . Οπλισμένος με τόξο, βέλη δόρυ και κράνος, καθώς και με μια καλοδουλεμένη ασπίδα πού του είχε παραδώσει ο Ήφαιστος κατ” εντολή του Δία, ο Ηρακλής ανέβηκε με ελαφριά καρδιά στο άρμα.
η. Κατεβαίνοντας από τον Όλυμπο η Αθηνά προειδοποίησε τον Ηρακλή ότι μπορεί μεν να σκοτώσει και να καταληστέψει τον Κύκνο με την άδεια του Δία, έναντι του Άρη όμως μόνον η άμυνα επιτρέπεται, και ότι εφόσον πάλι τον κατανικούσε παρ” όλα αυτά, απαγορεύεται να του στερήσει τα άλογα του και τη θαυμάσια αρματωσιά του. Ύστερα ανέβηκε στο άρμα δίπλα στον Ηρακλή και τον Ιόλαο , αρμένισε την αιγίδα της και η Μητέρα Γη βόγκηξε μόλις το άρμα ξεκίνησε ολοταχώς . Ο Κύκνος έτρεχε καταπάνω του το ίδιο γρήγορα και η σύγκρουση υπήρξε τόσο δυνατή, ώστε γκρεμίστηκαν κι οι δύο χάμω, μόλις χτύπησαν τα δόρατα τους την ασπίδα του άλλου. Πετάχτηκαν όμως αμέσως επάνω και ύστερα από σύντομη μάχη ο Ηρακλής διατρύπησε το λαιμό του Κύκνου.
Ύστερα αντιμετώπισε γενναία τον Άρη, ο όποιος του έριξε το δόρυ του , η Αθηνά συνοφρυώθηκε οργισμένη και το εκτρόχιασε. Τότε ο Άρης ρίχτηκε με το σπαθί στο χέρι στον Ηρακλή, μάταιος κόπος όμως, πληγώθηκε απλώς στο μηρό, και ο Ηρακλής θα του κατάφερνε κι άλλο χτύπημα αν δεν χώριζε εγκαίρως τούς αντιπάλους ο Ζευς με έναν κεραυνό. Ο Ηρακλής και ο Ιόλαος ύστερα λήστεψαν τη σωρό του Κύκνου και συνέχισαν το ταξίδι πού είχαν διακόψει , η Αθηνά οδήγησε τον ζαλισμένο Άρη πίσω στον Όλυμπο . Ο Κύκνος θάφτηκε από τον Κηυκα στην κοιλάδα του Αναυρου, άλλά ο πλημμυρι­σμένος ποταμός παρέσυρε κατ” εντολή του Απόλλωνα την ταφόπετρα (9).
θ. Μερικοί όμως ισχυρίζονται ότι ο Κύκνος ζούσε στις Αμφανες και ότι ο Ηρακλής τον κάρφωσε με ένα βέλος στις όχθες του Πηνειού ή στις Παγασες (10).
ι. Ο Ηρακλής διέσχισε την Πελασγιώτιδα και έφτασε στην πολίχνη Ορμενιον στους πρόποδες του Πηλίου, ο βασιλιάς του οποίου Αμύντωρ δεν ήθελε να τον παντρέψει με την κόρη του Αστυδάμεια.
- Είσαι κιόλας παντρεμένος, είπε, και παράτησες ήδη αρκετές πριγκίπισσες για να σου εμπιστευτώ άλλη μια !
Τότε ο Ηρακλής επιτέθηκε στην πόλη, σκότωσε τον Αμύντορα και άρπαξε την Αστυδάμεια η όποια του γέννησε τον Κτησιππο ή κατά τη γνώμη άλλων, τον Τληπόλε­μο
hellasforce.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.