Η ΦΥΛΛΙΣ, βασιλοπούλα από τη Θράκη, ήταν ερωτευμενη με τον Ακάμαντα, γιό του Θησεα, ο οποιος είχε πάει να πολεμησέι στην Τροια. Όταν η Τροια επεσε και ο άθηναίκός στολος επέστρεφε, η Φυλλίς πηγαινε συχνα στην ακτη με την ελπΙδα να αντικρύσει το πλοιο του άλλά το πλοιο καθυστερησε επειδη εκανε νερά, και η Φυλλίς πεθανε από τη λύπη της μετα την ένατη ακαρπη επΙσκεψη της σε σημειο πού λεγεται Εννέα οδοί.
Η Αθηνα τη μεταμόρφωσε σε άμυγδαλιά, και ο Ακάμας, φτανοντας την άλλη μέρα, δεν άγκάλιασε παρά τον τραχύ φλοιό της. Ανταπόκρινόμένα στα χαΔία του τα κλαδιά πεταξαν λουλούδία άντΙ για φύλλα, πράγμα πού απότελει εκτοτε ιδιοτυπΙα της αμυγδαλιας. Κάθε χρόνο οι Αθηναιοι χορεύουν προς τιμην της Φυλλίδας και του Ακαμαντα (1).
β. Και η Καρύα, κόρη βασιλιά της ΛακωνΙας, πού την αγαπούσε ο Διόνυσος, πέθανε ξαφνικά στις Καρυες , και ο Διόνυσος τη μεταμόρφωσε σε καρυδιά . Η Αρτεμις εφερε την ειδηση στους Λάκωνες, οπότε εκείνοι εχτησαν ναό στην Αρτεμη Καρυατιδα, άπ’ όπου πηραν το ονομά τους οι Kαρυάτιδες, αγαλματα γυναικών πού χρησιμοποιουνται σαν κΙονες. Και στις Καρυές επίσης, οι γυναικες της Λακωνίας, δασκαλεμενες από τούς Διόσκουρους, χορεύουν κάθε χρόνο προς τιμη της θεάς
hellasforce.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.