Τις βασικές κατευθύνσεις της πολιτικής της Ρωσίας παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στην ετήσια ομιλία του στο Μεγάλο Παλάτι του Κρεμλίνου. Σε ένα πολυπληθές κοινό με υπουργούς και υφυπουργούς, βουλευτές και γερουσιαστές και από τα δύο σώματα του ρωσικού κοινοβουλίου – Ανω Βουλή και Κρατική Δούμα – κυβερνήτες της περιφέρειας, θρησκευτικούς ηγέτες, ανώτατους δικαστές και δεκάδες υψηλόβαθμους αξιωματούχους, ο Ρώσος πρόεδρος ανέλυσε την πολιτική της Μόσχας όχι μόνο για το 2015 αλλά και για τα επόμενα έτη.
Η παράδοση του εθνικού διαγγέλματος κάθε Δεκέμβριο κλείνει έτος 20 χρόνια. Η πρώτη φορά που Ρώσος πρόεδρος απευθύνθηκε στο σύνολο των αξιωματούχων και των ηγετών της χώρας ήταν στις 24 Φεβρουαρίου του 1994 με τον τότε πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν.
Από το 2002, όταν οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν τη συνθήκη των αντι-βαλλιστικών πυραύλων, σημειώνεται αύξηση της τρομοκρατίας, η οποία απειλεί την στρατηγική ισορροπία στον κόσμο, ακόμη και για την ίδια την Αμερική, είπε ο πρόεδρος Πούτιν: «Είναι ανώφελο να προσπαθήσουμε να μιλήσουμε για τη Ρωσία από θέση ισχύος, ακόμα κι αν αντιμετωπίζει εσωτερικές διαφορές…. Ολοι θυμόμαστε τις χώρες που υποστήριξαν τους τρομοκράτες στη Ρωσία … και αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι που υποδαυλίζουν το πρόβλημα στην Τσετσενία, καθώς εξακολουθούν να λαμβάνουν πλήρη στήριξη από το εξωτερικό.
Κάποιοι θέλουν να δουν το σενάριο της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας να επαναλαμβάνεται και στη Ρωσία. Αυτό όμως δεν πρόκειται να συμβεί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα διδάγματα του παρελθόντος. Ακριβώς όπως ο Χίτλερ απέτυχε με τη μισάνθρωπη και καταστροφική πολιτική του να υποτάξει και να διαλύσει την Ρωσία, έτσι θα αποτύχει και όποιος άλλος προσπαθήσει. Για την Ρωσία, η εθνική κυριαρχία είναι η πιο σημαντική προϋπόθεση για την ύπαρξή της».
Ο Πούτιν πρότεινε την πλήρη αμνηστία για τα κεφάλαια που θα επαναπατριστούν στη Ρωσία. «Προτείνω να εφαρμοστεί πλήρης αμνηστία για την επιστροφή κεφαλαίων στη Ρωσία. Για όλο το ποσο. Και άπαξ. Επαναλαμβάνω, πλήρη αμνηστία. Ας το κάνουμε τώρα, από σήμερα, αλλά μόνο για μια φορά».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο η νομιμοποίηση του κεφαλαίου και της περιουσίας θα γίνει μέσα από ασφαλείς νομικές εγγυήσεις, όσον αφορά για τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες με offshore περιουσιακά στοιχεία.
«Είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να κλείσει εντελώς το κεφάλαιο της φοροδιαφυγής μέσω offshores. Να γυρίσουμε σελίδα στην ιστορία της οικονομίας μας και της χώρα μας».
Πλήρης φορολογική αμνηστία σημαίνει ότι όσοι επιστρέψουν τα κεφάλαιά τους στη Ρωσία, δεν θα υπόκεινται σε έρευνα προέλευσης των ποσών. «Ας δώσουμε μια ευκαιρία σε όλους, που επιθυμούν να επιστρέψουν τα κεφάλαια στη Ρωσία. Προτείνω μια πλήρη αμνηστία κεφαλαίων, που επιστρέφουν στη Ρωσία. Η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει όλες τις αποφάσεις σχετικά με τη μετάβαση στο νέο σύστημα ελέγχου. Για τις μικρές επιχειρήσεις, προτείνω μια τέτοια λύση: εάν, εντός τριών ετών, η εταιρεία δεν έχει καταδικαστεί για παραβάσεις, τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι χωρίς ελέγχους» είπε ο ρώσος πρόεδρος.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πούτιν τόνισε πως θα πρέπει να εφαρμοστεί η ελάφρυνση της φορολογικής επιβάρυνσης. Για τις μικρές επιχειρήσεις που έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά, θα πρέπει να δοθούν φοροαπαλλαγές, καθώς και για τις παραγωγές, οι οποίες άνοιξαν για πρώτη φορά. «Η Ρωσία παραμένει ανοικτή στις ξένες επενδύσεις και στα κοινά πρότζεκτ με άλλες χώρες. Είμαστε ανοιχτοί στις συνεργασίες και στην υλοποίηση κοινών σχεδίων και επενδύσεων. Δεν πρόκειται να διακόψουμε τις σχέσεις μας με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ», τόνισε ο πρόεδρος Πούτιν, επισημαίνοντας πως παράλληλα η Ρωσία ενισχύει τους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
hellasforce.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.