Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

«Μπόμπα». Η μοναδική σατυρική, αντιστασιακή εφημερίδα της κατοχής


«Μπόμπα». Η μοναδική σατυρική, αντιστασιακή εφημερίδα της κατοχής

του Παντελή Καρύκα
Συγγραφέα – hellasforce.com
Το φθινόπωρο του 1941 μια ομάδα εφέδρων αξιωματικών συγκρότησε μια μικρή αντιστασιακή οργάνωση με την ονομασία «Πρόμαχοι». Μετά την ανατίναξη των γραφείων της προδοτικής οργάνωσης Ε.Σ.Π.Ο από τα μέλη της οργάνωσης ΠΕΑΝ, οι «Πρόμαχοι» αποφάσισαν να κυκλοφορήσουν μια παράνομη, σατυρική εφημερίδα, με σκοπό να λοιδορήσουν τους κατακτητές. Προς τιμή της βόμβας με την οποία η ΠΕΑΝ ανατίναξε τα γραφεία της ΕΣΠΟ, ονόμασαν «Μπόμπα».

Την ιδέα είχαν τα μέλη των «Προμάχων» Κωνσταντίνος Μαλούχος, Τιμολέων Βισζιζής, Μηνάς Λαμπρινίδης, Δημήτριος Σούτζο, Κωνσταντίνο Ιωαννίδη και Κωνσταντίνο Κριεζή. Η εφημερίδα κυκλοφορούσε σε 500 πολυγραφημένα αντίτυπα, 6-8 σελίδων. Η ύλη της αποτελείτο από ευθυμογραφήματα και γελοιογραφίες και θανατηφόρα ανέκδοτα κατά των κατακτητών. Στόχος της έκδοσής της ήταν η αναπτέρωση του ηθικών των υπόδουλων, τότε, Ελλήνων, ώστε να αντέξουν στην κατοχή και στις κακουχίες αυτής. Άλλωστε οι Έλληνες πάντα διακρίνονταν για το χιούμορ τους, ακόμα και όταν βρίσκονταν στο κατώφλι του θανάτου.
Το 1943 η οργάνωση «Πρόμαχοι» διέθεσε μέλη της στον ΕΔΕΣ και στην ΠΕΑΝ. Τα μέλη της έλαβαν μέρος σε όλες τις μαχητικές διαδηλώσεις κατά των κατακτητών στην κατοχή και πληροφόρησαν, πρώτα, τους Έλληνες για την πτώση του Μουσολίνι. Τον Φεβρουάριο του 1944 μέλη της επιχείρησαν να ανατινάξουν την βουλγαρική πρεσβεία στην Αθήνα σε αντίποινα των βουλγαρικών σφαγών στη Μακεδονία μας. Δυστυχώς η βόμβα που τοποθετήθηκε δεν εξερράγη. Μετά το καλοκαίρι του 1944 η οργάνωση ενώθηκε με την οργάνωση «Στρατιωτική Ιεραρχία» τη διοίκηση της οποίας, μετά την σύλληψη από τους Γερμανούς του Παπάγου και της αποστολής του σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, είχε αναλάβει ο στρατηγός Σπηλιοτόπουλος.
hellasforce.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.