Απόδοση: Λούρου Σταυρούλα
Από το άρθρο άποψης του YUSUF KANLI στη hurriyet
Οι προσδοκίες για μια γρήγορη λύση στο πρόβλημα της Κύπρου φαίνεται να έχουν έρθει σε αδιέξοδο . Η Τουρκία επαναλαμβάνει ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα συμφωνήσει να εγκαταλείψει την υποστήριξη της για τα ίσα δικαιώματα συνεργασία του Τουρκοκυπριακού λαού με τους Έλληνες Κυπρίους . Οι Έλληνες Κύπριοι, τονίζουν ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να γίνουν «εφικτό» μόνο αν η Τουρκία διώξει το Barbaros και τα συνοδευτικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού από την «Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη».
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει βήμα πίσω στην θέση της Τουρκίας .
«Θα συνεχίσουμε το έργο μας στην περιοχή, εκτός εάν η Ελλάδα και η ελληνική κυπριακή διοίκηση λάβει σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις μας . Όπως συμβαίνει με όλες τις εργασίες που λαμβάνουν χώρα στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη, οι Τουρκοκύπριοι έχουν ίσα δικαιώματα από το νόμο. Θέλω να εκφράσω ότι εμείς θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά τους μέχρι το τέλος», είπε ο Erdoğan με την ευκαιρία της 60ής επετείου από την ίδρυση της Τουρκικής Petroleum Corporation ( TPAO ) .
Κατέδειξε την αποφασιστικότητα της Άγκυρας να μην παραιτηθεί κάτω από την απειλή – ιδιαίτερα εν μέσω πιέσεων από τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς, οι οποίοι έχουν εργαστεί παρασκηνιακά για να φέρουν τις συνομιλίες και πάλι στο προσκήνιο . Αντ “αυτού, η Τουρκία έχει ακολουθήσει μια πολιτική που επαναβεβαιώνει με κάθε δυνατό τρόπο τα ίσα δικαιώματα συνεργασία του Τουρκοκυπριακού λαού με την Κύπρο.
Αλλά μπορεί να γίνει κάποιος συμβιβασμός, ενώ ο ισχυρότερος άνθρωπος στη χώρα είναι τόσο ανένδοτος; Σε περίπτωση απουσίας του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη – ο οποίος υπέστη πρόσφατα μια σοβαρή εγχείρηση καρδιάς στη Νέα Υόρκη και παραμένει στο νοσοκομείο – μπορεί ο εν ενεργεία πρόεδρος να επιστρέψει στις συνομιλίες; Ακόμα κι αν ο αναπληρωτής Πρόεδρος Γιαννάκης Ομήρου ήθελε να αποδείξει τις προεδρικές ικανότητές του κατά τη μεταβατική περίοδο – η οποία θα μπορούσε να επεκταθεί και σε εβδομάδες, αν όχι μήνες – πριν η Τουρκία αποσύρει τα πλοία της, δεν μπορεί να το πράξει λόγω της δημόσιας πίεσης.
Ενώ από τη μία πλευρά η ελληνική -κυπριακή κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι δεν έχει κάποιο τρόπο να συμμετάσχει σε συνομιλίες με την Τουρκία, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έδωσε στον Τούρκο ομόλογό του Ahmet Davutoğlu ένα έγγραφο που εξηγεί τις ελληνικές κυπριακές απόψεις σχετικά με την ΑΟΖ κρίση κατά τη διάρκεια επίσκεψης την περασμένη εβδομάδα . Η κίνηση Davutoğlu να μην απορρίψει κατηγορηματικά την ελληνική κυπριακή θέση, αλλά να αποφασίζει αντί να το δώσετε σε συμβούλους του «να εξετάσει και να δει αν μπορεί να κάνει τίποτα με κάποιον τρόπο» ήταν, φυσικά, μια χειρονομία προς τον οικοδεσπότη του κ. Σαμαράς, όχι μια παραχώρηση προς την πονηριά της ελληνική κυπριακή προσπάθεια . Η χειρονομία, ωστόσο, δεν συνεπάγεται μια αλλαγή στην τουρκική θέση ότι το αντίστοιχο της ελληνικής κυπριακής διοίκησης είναι μόνο η τουρκοκυπριακή διοίκηση, καθώς η Άγκυρα θα μπορούσε να μιλήσει γι “αυτά μόνο εάν συγκαλεστεί μία πολυμερής διάσκεψη και οι δύο λαοί εκπροσωπούνται εκεί ίσοις όροις .
Έτσι, χωρίς καμία αλλαγή ή ακόμη και μαλάκωμα στις θέσεις των πλευρών σχετικά με το πρόβλημα , η επικείμενη Χριστούγεννα λήξη της πρώτης φάσης της γεώτρησης από την κοινοπραξία Eni -Kogas στην επίμαχη περιοχή και τη λήξη της Navtex που εκδόθηκε από την Τουρκία στις Νοέμβριος 30 δεν θα μπορούσε να σημαίνει ένα τέλος στην αντιπαράθεση .
Οι Έλληνες Κύπριοι πρέπει να καταλάβουν τι οι Αμερικανοί , οι Βρετανοί και πολλοί άλλοι που επιθυμούν να δουν μια λύση στην Κύπρο έχουν επιτέλους αρχίσει να αναγνωρίζουν, ότι δηλαδή μια διευθέτηση στην Κύπρο απαιτεί την αναγνώριση των ίσων δικαιωμάτων των συντρόφων των Τουρκοκυπρίων για τη γη, τον αέρα και τη θάλασσα, καθώς και στην κυριαρχία και την διοίκηση του νησιού. Η αναγνώρισή τους ως κυβέρνηση της Κύπρου δεν σημαίνει ότι οι Τουρκοκύπριοι θα παραδώσουν την κυριαρχία τους με μια υποτακτική κατανόηση, ξεχνώντας ότι είναι ένας από τους δύο ιδρυτικούς λαούς της Δημοκρατίας της Κύπρου, που βίαια καταστράφηκε από τους Έλληνες Κυπρίους με φιλοδοξία να ενταχθούν στην Ελλάδα. Όσο περισσότερο συνεχίσει να αναπτύσσει τη ρητορική ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει και οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να αρκεστούν σε μερικά δικαιώματα, δεν θα υπάρξει διακανονισμός .
Τι θα συμβεί τώρα; Θα καταφέρει ο Αναστασιάδης να επανέλθει αρκετά υγιής για να συνεχίσει την προεδρία του ή θα υπάρξει – όπως ήταν αναμενόμενο – μια πρώιμες προεδρικές εκλογές αυτό το καλοκαίρι; Θα μπορέσει ο νυν Τουρκοκύπριος Πρόεδρος Derviş Eroğlu να επανεκλεγεί τον Απρίλιο ή θα υπάρξει μια αλλαγή; Δεν είναι μόνο οι προοπτικές μείωσης της έντασης για μια γρήγορη λύση στις συνομιλίες , αλλά υπάρχουν άφθονα σημάδια για περαιτέρω επιπλοκές .
Πηγή: hurriyetdailynews.com
gorganews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.