Ο ΗΡΑΚΛΉΣ αποφάσισε να επιτεθεί στη Σπάρτη και να τιμωρήσει τούς γιους του Ιπποκόωντα. Δεν φτάνει πού αρνήθηκαν να τον εξαγνίσουν ύστερα από το θάνατο του Ίφιτου και πολέμησαν εναντίον του υπό την αρχηγία του Νηλέα, άλλά σκότωσαν και τον φίλο του, τον Οιωνό. Συνέβη κάποτε καθώς ο Οιωνός, ο γιος του Λικύμνιου, ο οποίος είχε συνοδέψει τον Ηρακλή στη Σπάρτη, έκοβε βόλτες στην πόλη και μπροστά στο παλάτι του Ιπποκόωντα να του επιτεθεί ένας τεράστιος σκύλος μολοσσός. Εκείνος από αυτοάμυνα του έριξε μια πέτρα και τον πέτυχε διάνα στη μούρη.
Τότε όρμησαν έξω οι γιοι του Ιπποκόωντα και άρχισαν να τον χτυπούν με τα ρόπαλα. Ο Ηρακλής έτρεξε σε βοήθεια του Οιωνού από την άλλη πλευρά του δρόμου, έφτασε όμως πολύ αργά. Είχαν χτυπήσει τον Οιωνό με τα ρόπαλα μέχρι θανάτου, ενώ ο Ηρακλής, πληγωμένος ο ίδιος στην παλάμη και στο μηρό διέφυγε στο Ιερό της Ελευσίνιας Δήμητρας κοντά στον Ταΰγετο, όπου ο Ασκληπιός τον έκρυψε και του γιάτρεψε τις πληγές (1).
β. Έχοντας μαζέψει ένα μικρό Στράτο ο Ηρακλής πήγε στην αρκαδική Τεγεα και παρακάλεσε τον γιό του Άλεου Κηφέα να έρθει μαζί με τούς είκοσι γιους του. Στην αρχή ο Κηφεύς αρνήθηκε, φοβόταν για την ασφάλεια της Τεγεας όσο θα έλειπε. Κάποτε όμως η Αθηνά είχε χαρίσει μέσα σε μια χάλκινη στάμνα ένα βόστρυχο από τα μαλλιά της Γοργως στον Ηρακλή, ο οποίος τώρα τον δώρισε στην Αερόπη, την κόρη του Κηφέα: αν γινόταν επίθεση κατά της πόλης, είπε, ας επιδείξει τον βόστρυχο τρεις φορές από τα τείχη της πόλης έχοντας η ίδια γυρισμένα τα νώτα προς τούς εχθρούς, οπότε αμέσως θα το βάλουν στα ποδιά. Όπως όμως φάνηκε αργότερα, δεν χρειάστηκε το φυλαχτό στην Αερόπη (2).
γ. Ύστερα από αυτά ο Κηφεύς προσχώρησε στην εκστρατεία κατά της Σπάρτης, στην οποία η μοίρα η κακή έφερε να χαθεί μαζί με δεκαεπτά από τούς γιους του. Μερικοί λένε ότι ο Ιφικλής σκοτώθηκε επίσης εκεί, αυτός ο Ιφικλής όμως ήταν μάλλον ο συνώνυμος αιτωλός αργοναύτης και όχι ο γιος του Αμφιτρύωνα. Αν εξαιρέσουμε αυτούς, ο στρατός του Ηρακλή είχε μικρές μόνο απώλειες, ενώ οι Σπαρτιάτες έχασαν τον Ιπποκόωντα μαζί με τούς γιους του – και τούς δώδεκα – καθώς και πολλές υψηλές προσωπικότητες , η πόλη καταλήφτηκε με έφοδο. Ύστερα ο Ηρακλής επανέφερε τον Τυνδάρεω και του εμπιστεύτηκε τη χώρα ώστε να τη διαφυλάξει για τούς δικούς του απόγονους (3).
δ. Κατά τρόπο ανεξήγητο σε τούτη την εκστρατεία η Ήρα δεν τον δυσκόλεψε, έτσι ο Ηρακλής της έχτισε Ιερό στη Σπάρτη και θυσίασε κατσίκα, μια και δεν υπήρχε άλλο σφάγιο διαθέσιμο. Γι” αυτό το λόγο ονομάζεται η θεά από τούς Σπαρτιάτες αποκλειστικά «Αιγοφάγος» και θυσιάζουν προς τιμήν της αιγες . Ο Ηρακλής έχτισε επίσης ναό στην Αθηνά Αξιόποινη, ενώ δίπλα στο δρόμο πού οδηγεί στη Θεράπvη έστησε ιερό του Ασκληπιού Κοτυλέα στη μνήμη της πληγής στην παλάμη του. Ένα Ιερό στην Τεγεα ονόματι «Κοινή Εστία των Αρκάδων» είναι ονομαστό για το άγαλμα του Ηρακλή πού παριστάνεται με τραύμα στο μηρό
hellasforce.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.