Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ… Δεύτερος Άθλος – Η Λερναία Ύδρα


ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ… Δεύτερος Άθλος – Η Λερναία Ύδρα

Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ Άθλος κατά διαταγή του Ευρυσθέα ήταν να σκοτώσει ο Ηρακλής τη Λερναία Ύδρα, βλαστάρι του Τυφώνα και της Έχιδνας, πού αναστήθηκε από την Ήρα για να καταστρέψει τον Ηρακλή (1).
β. Η Λερνα βρίσκεται στην παραλία, σε απόσταση οκτώ περίπου χιλιομέτρων από το Άργος.
Προς τα δυτικά υψωνόταν το όρος Ποντίνος με το ιερό άλσος από πλατάνια πού εκτεινόταν μέχρι τη θάλασσα. Μέσα στο άλσος , σύνορα του οποίου από τη μια πλευρά ήταν ο ποταμός Ποντίνος – ο Δαναός είχε ιδρύσει Ιερό προς τιμήν της , Αθηνάς στις όχθες του – και από την άλλη ο ποταμός Αμυμώνη, ήταν στημένα τα άγαλμα τα της Δήμητρας, του Διόνυσου Σαώτη και της Προσυμνας, τροφού της Ήρας , στην ακρογιαλιά βρισκόταν το λίθινο άγαλμα της Αφροδίτης αφιερωμένο από τις Δαναΐδες. Κάθε χρόνο στη Λέρνα διοργανώνονταν απόκρυφες νυχτερινές τελετές προς τιμήν του Διόνυσου, ο οποίος σε τούτο το σημείο κατέβηκε στον Ταρταρο για να φέρει πίσω τη Σεμέλη εκεί κοντά διοργανώνονταν τα μυστήρια της Λερναίας Δήμητρας στον περιφραγμένο χώρο από όπου κατέβηκαν ο Άδης και η Περσεφόνη στον Τάρταρο (2).
γ. Αυτή την καρπερή και ιερή περιοχή τρομοκρατούσε κάποτε η Ύδρα πού λημέριαζε κάτω από ένα πλατάνι στις επτά πήγες της Αμυμώνης και επισκέπτονταν συχνά το κοντινό απατό έλος της Λερνας – ο αυτοκράτορας Νέρων προσπάθησε να μετρήσει το βάθος του άλλά απέτυχε – πού στάθηκε ο τάφος πολλών απρόσμενων ταξιδιωτών (3) . Η Ύδρα είχε τεράστιο σώμα σκυλόμορφο και οκτώ ή εννέα φιδοκεφαλα, μεταξύ των οποίων το ένα αθάνατο μερικοί πίστευαν ότι είχε πενήντα κεφάλια, άλλοι εκατό, ακόμα και δέκα χιλιάδες. Πάντως ήταν τόσο δηλητηριώδης, ώστε ακόμα και η ανάσα της ή η οσμή των αχναριών της κατέστρεφε τα πάντα γύρω της (4).
δ. Η Αθηνά έσπαγε το κεφάλι της πως μπορούσε να σκοτώσει ο Ηρακλής ευκολότερα αυτό το τέρας και μόλις εκείνος έφτασε στη Λερνα με άρμα πού το οδηγούσε ο Ιόλαος, του έδειξε το λημέρι της Ύδρας. Ο Ηρακλής, ακολουθώντας τις υποδείξεις της θεάς με καταιγισμό αναμμένων βελών ανάγκασε το τέρας να ξεμυτίσει οπότε και το άρπαξε. Η Ύδρα όμως τυλίχτηκε γύρω από τα πόδια του στην προσπάθειά της να τον ρίξει χάμω. Μάταια χτυπούσε τα κεφάλια της ο Ηρακλής με το ρόπαλο: μόλις έλιωνε το ένα, έβγαιναν στη θέση του δυο τρία καινούρια (5).
ε. Ένας τεράστιος κάβουρας ξεπήδησε τότε από το έλος και έτρεξε να βοηθήσει την Ύδρα. Δάγκωσε το πόδι του Ηρακλή και εκείνος θυμωμένος συνετριψε το κέλυφος του μπήγοντας μια φωνή στον Ιόλαο να τρέξει να βοηθήσει . Ο Ιόλαος έβαλε φωτιά σε μια άκρη του άλσους και με αναμμένα κλαδιά έκαψε τα σημεία όπου ακρωτηρίαζε τα κεφάλια ο Ηρακλής, ώστε να μη βγαίνουν στη θέση τους καινούρια. Έτσι σταμάτησε, και την αιμορραγία (6).
ζ. Τότε ο Ηρακλής με το σπαθί ή με χρυσό δρεπάνι έκοψε το αθάνατο κεφάλι, μέρος του οποίου ήταν από χρυσάφι , ακόμα και όταν το έθαψε κάτω από ένα βράχο ασήκωτο κοντά στο δρόμο πού οδηγεί στους Ελαιούς, εκείνο σφύριζε. Ύστερα, ξεκοίλιασε το άψυχο σώμα και βούτηξε τα βέλη του στη χολή της Ύδρας. Έκτοτε και η παραμικρότερη αμυχή από τούτα τα βέλη απέβαινε αμετάκλητα μοιραία.
η. Ως επιβράβευση για τις υπηρεσίες πού είχε προσφέρει το καβούρι , η Ήρα το τοποθέτησε ανάμεσα στα δώδεκα ζωδιακά σημεία, ενώ ο Ευρυσθεύς δεν ήθελε να περιλάβει το κατόρθωμα αυτό στους Άθλους, υποστηρίζοντας ότι ο Ιόλαος είχε βοηθήσει τον Ηρακλή με τα αναμμένα κλαδιά
hellasforce.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.