Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ… ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΟΥ ΘΕΣΠΙΟΥ


ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ… ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΟΥ ΘΕΣΠΙΟΥ

ΣΕ ηλικία δεκαοχτώ χρόνων ο Ηρακλής εγκατέλειψε το αγρόκτημα και ξεκίνησε να σκοτώσει το λιοντάρι του Κιθαι­ρώνα, το οποίο είχε προξενήσει μεγάλες καταστροφές στα κοπάδια του Αμφιτρύωνα και του γείτονα του βασιλιά Θεσπιου ή Θεστιου, απόγονου του αθηναίου Ερεχθέα. Το λιοντάρι είχε μια σπηλιά και στον Ελικώνα, στα ριζά του οποίου βρίσκεται η πόλη των Θεσπιών . Ο Ελικών πάντοτε ήταν μέρος πρόσχαρο: οι Θεσπιές διοργάνωναν γιορτές αρχαίες προς τιμήν των Μουσών στην κορυφή του , ενώ στους πρόποδες του έπαιζαν παιχνίδια ερωτικά γύρω από το άγαλμα του προστάτη τους Έρωτα (1).

β. Ο βασιλιάς Θεσπιος με τη γυναίκα του Μεγαμηδη, κόρη του Αρνεα, απέκτησαν πενήντα κόρες, τις πιο χαρού­μενες σε ολόκληρη την πόλη. Επειδή ο Θεσπιος φοβόταν μήπως κάνουν οι κόρες του ανάρμοστους γάμους, αποφάσισε να αποκτήσουν η καθεμία τους κι από ένα παιδί με τον Ηρακλή, ο οποίος πέρασε πενήντα ολόκληρες νύχτες στις Θεσπιές κυνηγώντας όλη μέρα το λιοντάρι.
- Πλάγιασε με την Πρόκριδα, τη μεγαλύτερη κόρη μου, του πρότεινε φιλόξένα ο Θεσπιος.
Μόνο πού κάθε νύχτα και άλλη κόρη επισκεπτόταν στο κρεβάτι του τον Ηρακλή, ώσπου να πλαγιάσει με όλες. Μερικοί ισχυρίζονται ότι την ίδια νύχτα τις χάρηκε όλες, εκτός από μία πού αρνήθηκε την αγκαλιά του ήρωα και μένοντας παρθένα εφ” όρου ζωής υπηρέτησε ως ιέρεια στο Ιερό του Ηρακλή στις Θεσπιές γι” αυτό το λόγο οι ιέρειες των Θεσπιών έπρεπε να είναι παρθένες. Παρ” όλα αυτά ο Ηρακλής απέκτησε πενήντα έναν γιους με τις αδελφές της: η Πρόκρις, η μεγαλύτερη, γέννησε δίδυμα, τον Αντιλεοντα και τον Ιππέα, όπως και η μικρότερη (2).
γ. Όταν τελικά ο Ηρακλής ανακάλυψε το λιοντάρι στον Ελικώνα και το σκότωσε με απλάνιστο ρόπαλο από αγριελιά πού ξερίζωσε επί τόπου, ντύθηκε τη δορά του θηρίου και το κεφάλι του με ορθάνοιχτο το στόμα το φόρεσε για κράνος. Μερικοί ισχυρίζονται ότι φορούσε το τομάρι του λιονταριού της Νεμέας, ή κάποιου άλλου πού είχε σκοτώσει στην Τευμησό, κοντά στη Θήβα, ενώ το λιοντάρι του Κιθαι­ρώνα το είχε σκοτώσει ο Αλκάθοος
hellasforce.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.