Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Χειρότεροι οι Σαμαροβενιζέλοι, χείριστος ο ΣΥΡΙΖΑ… Από αποικιοκράτης …συνεργάτης της Δούρου ο Φούχτελ!


Χειρότεροι οι Σαμαροβενιζέλοι, χείριστος ο ΣΥΡΙΖΑ… Από αποικιοκράτης …συνεργάτης της Δούρου ο Φούχτελ!

ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΟΙ ΣΑΜΑΡΟΒΕΝΙΖΕΛΟΙ ΧΕΙΡΙΣΤΟΣ Ο ΣΥΡΙΖΑ… «Αποικιοκράτη» χαρακτήριζε τον περασμένο Σεπτέμβριο η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου τον Χανς Γιόακιμ Φούχτελ, Γερμανό υφυπουργό και εκπρόσωπο της καγκελαρίου Μέρκελ στην Ελλάδα, ωστόσο τώρα ετοιμάζεται να συνεργαστεί μαζί του.

Η συνεργασία θα προκύψει εμμέσως καθώς η περιφερειακή αρχή αποφάσισε στις 20/11/2014 να κατεβάσει πρόταση για να αναλάβει, έναντι 5,5 εκατ. ευρώ, τη στήριξη των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ). Η Περιφέρεια όμως δεν θα λειτουργήσει μόνη αλλά στο πλαίσιο κοινοπραξίας όπου δεν θα είναι εκείνη επικεφαλής, αλλά ο αυτοδιοικητικός οργανισμός ΕΕΤΑΑ. Της οποίας ΕΕΤΑΑ η ηγεσία ανακοίνωσε ότι στις 18/11 πραγματοποίησε «συνάντηση εργασίας με αντιπροσωπία της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, με επικεφαλής τον κύριο Χανς Γιόακιμ Φούχτελ» και αντικείμενο πρωτοβουλίες «σε θέματα διά βίου μάθησης, περιβάλλοντος και κοινωνικής πολιτικής».
-…συνεργάτης-της-Δούρου-ο-Φούχτελ
Σε εκτενές δημοσίευμά μας την Κυριακή 23 Νοεμβρίου, είχαμε αναφερθεί στην απόφαση της Περιφέρειας να ενταχθεί στο εταιρικό σχήμα κάτω από την ΕΕΤΑΑ όπου πρόεδρος είναι το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, τέως πρόεδρος της ΚΕΔΕ και επί χρόνια δήμαρχος Καλλιθέας, Κώστας Ασκούνης. Χαρακτηρίσαμε μάλιστα την απόφαση ως ένα μεγαλοπρεπές «άνοιγμα» Δούρου στο ΠΑΣΟΚ, κόντρα στην κριτική που της άσκησαν παρατάξεις της Αριστεράς στο Περιφερειακό Συμβούλιο και παρά τις επισημάνσεις του παρελθόντος ότι οι ΚΟΙΝΣΕΠ εξελίσσονται σε συνέχεια των αμαρτωλών ΜΚΟ. Περιφερειακοί σύμβουλοι θύμισαν στη συνεδρίαση της 20ής Νοεμβρίου τα άρθρα που έγραφε πριν ένα χρόνο ο σημερινός αντιπεριφερειάρχης Σπύρος Τζόκας καταγγέλλοντας τις ΚΟΙΝΣΕΠ ως «υβρίδιο» και «σχέδιο νεοφιλελεύθερης έμπνευσης που έχει ως προφανή στόχο τη διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης και τη μεταβίβαση αυτών στον ιδιωτικό τομέα». Τη χρονική αλληλουχία ανάμεσα στην απόφαση της Περιφέρειας και τη συνάντηση της ΕΕΤΑΑ με τον Φούχτελ ανέδειξε σε χθεσινή του ανάρτηση το μπλογκ parallhlografos που εντόπισε τη σχετική δημόσια ανακοίνωση στον ιστότοπο της ΕΕΤΑΑ.
Οταν, πάντως, γινόταν η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 20/11, η συνάντηση κορυφής ΕΕΤΑΑ-Φούχτελ δεν είχε επισημανθεί. Ωστόσο, η εισηγήτρια του θέματος και αντιπεριφερειάρχης Ερμίνα Κυπριανίδου στόλισε την ομιλία της με μπόλικες καταγγελίες στο νεοφιλελευθερισμό και εκτενείς αναφορές στην «εμπειρία της Λατινικής Αμερικής», τα «συνεργατικά εγχειρήματα αλληλέγγυας οικονομίας» που «συγκρούονται με τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής» και τις «κινηματικές προσπάθειες αναδιοργάνωσης του πληττόμενου από τη λιτότητα πληθυσμού». Οπως αναφέρει, πάντως, η επίσημη εισήγηση, η Αναπτυξιακή Σύμπραξη της ΕΕΤΑΑ με την Περιφέρεια και άλλους φορείς θα λάβει 5,5 εκατ. ευρώ ευρωπαϊκά κονδύλια «για να υλοποιήσουν δράσεις ανάπτυξης της Κοινωνικής Οικονομίας ευρείας κλίμακας: συμβουλευτική, επιμόρφωση, υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης, δικτύωση ΚΟΙΝΣΕΠ, δημοσιότητα και διάχυση της Κοινωνικής Οικονομίας».
Η κ. Δούρου είχε καταγγείλει τον Χ.Γ. Φούχτελ ως «αποικιοκράτη» λίγες μέρες αφότου ανέλαβε επισήμως τον Σεπτέμβριο και με αφορμή ερωτηματολόγιο που είχε στείλει η «Ελληνογερμανική Συνέλευση» στους δημάρχους ζητώντας τους στοιχεία. Στην προεκλογική περίοδο, επίσης, κατηγορούσε τον αντίπαλό της Γιάννη Σγουρό μεταξύ άλλων και ως «άνθρωπο του Φούχτελ». Φαίνεται όμως ότι κάπου εδώ αποφάσισε η περιφερειάρχης να επιδείξει ένα πιο «ευρωπαϊκό προφίλ».
Χαρακτηριστική είναι η κίνηση της κ. Δούρου να δημοσιοποιήσει χθες επιστολή που έχει λάβει μέρες πριν (η ημερομηνία έχει αφαιρεθεί από το έγγραφο αλλά είναι αρκετά πριν τα μέσα Νοεμβρίου) που φέρει την υπογραφή του αναπληρωτή γενικού διευθυντή Υλοποίησης Περιφερειακής Πολιτικής, Νόρμουντς Πόπενς. Η περιφερειάρχης πανηγυρίζει διότι στην επιστολή η Κομισιόν «χαιρετίζει τη δέσμευση της Ρένα Δούρου για αλλαγή του συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων».
Στο κείμενο περιλαμβάνονται όμως και άλλες επισημάνσεις όπως ότι «οι υπηρεσίες της Επιτροπής είναι εξαιρετικά ανήσυχες για την τρέχουσα κατάσταση στην Αττική όσον αφορά τη διαχείριση των αποβλήτων», ότι «οι δράσεις που προγραμματίζονται να συγχρηματοδοτηθούν από την Ε.Ε. στον τομέα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων πρέπει να είναι λεπτομερείς και ακριβείς» και ότι «η παροχή τεχνικών συμβουλών από άλλα κράτη-μέλη ή περιφέρειες μέσω της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα είναι στη διάθεσή σας για να σας υποστηρίξουν ανά πάσα στιγμή».
Στο τελευταίο, ίσως, ταιριάζει και η συνεργασία με τον Γερμανό επιτετραμμένο… Πάντως, σήμερα είναι προγραμματισμένη αναλυτική συζήτηση για τη διαχείριση απορριμμάτων στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
hellasforce.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.