Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ… Οι γιοί του Πανδίωνα


ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ… Οι γιοί του Πανδίωνα

ΟΤΑΝ ο Ερεχθεύς, βασιλιάς της Αθήνας, σκοτώθηκε από τον Ποσειδώνα, οι γιοι του Κεκροψ, Πανδωρος, Μητιων και , Ορνεύς φιλονίκησαν για τη διάδοχη. Ο Ξούθος με την απόφαση του οποίου ο Κεκροψ, ο μεγαλύτερος γιος, έγινε βασιλιάς, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει γρήγορα την Αττική (1).

β. Ο Κέκροψ, πού ο Μητίων και ο Όρνεύς απείλησα να σκοτώσουν, κατέφυγε πρώτα στα Μέγαρα και μετά στην Εύβοια όπου ο Πάνδωρος τον συνάντησε και ίδρυσαν μια αποικία. Στον θρόνο των Αθηνών ανέβηκε ο γιος του Κεκροπα, Πανδίων πού είχε μητέρα την Μητιαδουσα, κόρη του Εύπάλαμου (2). Δεν κατάφερε όμως να χαρεί πολύ την βασιλεία, γιατί παρά τον θάνατο του Μητίωνα, οι γιοι του από την Αλκίππη ή την Ιφινόη, αποδείχθηκαν εξίσου ζηλόφθονοι μ’ αυτόν. Αυτοί οι γιοι ονομάζονταν Δαίδαλος, που πολλοί ονομάζουν έτσι τον εγγονό του, Ευπάλαμος, πού άλλοι ονομάζουν έτσι τον πατέρα του και Σικυών. Το όνομα αυτό αποδίδεται στον γιο του Ερεχθέα πού ονομάζε­ται επίσης και Πέλοψ ή Μαραθών αν και σ’ αυτές τις γενεαλογίες υπάρχει μεγάλη σύγχυση (3).
γ. Όταν οι γιοι του Μητίωνα έδιωξαν τον Πανδίονα από την Αθήνα, αυτός κατέφυγε στην αυλή του Πύλα, Πύλου ή Πύλωνα, του Λέλεγα βασιλιά των Μεγάρων με την κόρη του οποίου Πυλία και παντρεύτηκε. Μετά από λίγο καιρό όμως ο Πύλας σκότωσε τον θειο του Βίαντα και αφήνοντας τον Πανδίονα κυρίαρχο στα Μέγαρα, κατέφυγε στη Μεσσηνία όπου ίδρυσε την Πύλο. Οδηγημένος μετά από τον Νηλέα και τους Πελασγούς της Ίωλκου, εισχώρησε στην Ηλιδα όπου ίδρυσε μια δεύτερη Πύλο. Η Πυλια γέννησε από τον Πανδίονα τέσσερις γιους στα Μέγαρα: τον Αιγέα, τον Πάλλοντα, τον Νισο και τον Λύκο. Τα ζηλόφθονα αδέλφια του Αιγέα διέδωσαν τη φήμη ότι ήταν νόθος γιος κάποιου Σκυριου (4) . Ο Πανδίων δεν επέστρεψε ποτέ στην Αθήνα. Έκτισαν προς τιμήν του ένα ιερό αντάξιο ενός ήρωα στα Μέγαρα όπου ο τάφος του ακόμη φαίνεται πάνω στην απόκρημνη ακτή της Αθηνάς Αιθυίας (βουτηχτάρα, είδος πάπιας) σαν απόδειξη ότι αυτά τα εδάφη άνηκαν κάποτε στην Αθήνα . Σ’ αυτό το πουλί μεταμορφώθηκε η Αθηνά, έκρυψε τον πατέρα της τον Κέκροπα κάτω από τα φτερά της και τον μετέφερε στα Μέγαρα χωρίς να διατρέξει κανένα κίνδυνο (6).
δ. Μετά τον θάνατο του Πανδίονα οι γιοι του εξεστράτευσαν εναντίον της , Αθήνας, εξεδίωξαν τους γιους του Μητίωνα και χώρισαν την Αττική σε τέσσερα μέρη, όπως τους είχε παραγγείλει ο πατέρας τους να κάνουν . Ο Αιγεύς σαν μεγαλύτερος, κράτησε τη βασιλεία της Αθήνας, ενώ οι αδελφοί του έριξαν κλήρο για τα υπόλοιπα τμήματα της επικράτειας: ο Νισος κέρδισε τα Μέγαρα και την περιβάλλουσα έκταση προς δυσμάς μέχρι την Κόρινθο . Ο Λύκος, την Εύβοια και ο Παλλάς τη νότια Αττική όπου ανέθρεψε μια περίεργη ράτσα γιγάντων (7).
ε. Ο Σκίρων, γιος του Πύλα πού παντρεύτηκε μια από τις κόρες του Πανδίονα, αμφισβήτησε την αξίωση του Νισου στα Μέγαρα και ο ΑΙακός πού κλήθηκε για να λύσει τη φιλονικία απέδωσε το βασιλειο στο Νίσο και στους απόγόνους του άλλά την διοίκηση των στρατευμάτων του στον Σκίρωνα. Τον καιρό εκείνο τα Μέγαρα ονομάζονταν Νισα και ο Νίσος έδωσε επίσης το όνομα του στο επίνειο πού ίδρυσε τη ΝισαΙα. Όταν ο Μινως σκότωσε τον Νίσο, τον έθαψαν στην Αθήνα όπου ο τάφος του υπάρχει ακόμη πίσω από το Λύκειο. Οι Μεγαρείς όμως, πού δεν παραδέχονται ότι η πόλη τους κυριεύτηκε ποτέ από τούς κρητες, ισχυρίζονται ότι ο Μεγαρεύς παντρεύτηκε την κόρη του ΝΙσου Ίφινοη και τον διαδέχτηκε στον θρόνο (8).
ζ. Ο Αιγεύς, σαν τον Κεκροπα και τον Πανδίονα, αισθανόταν ότι η ζωή του βρισκόταν διαρκώς σε κίνδυνο από τις συνωμοσίες των συγγενών του, ανάμεσα τους και ο Λύκος τον οποίο όπως λέγεται εξόρισε από την Εύβοια . Ο Λύκος το σκάσε με τον Σαρπηδόνα και έδωσε το όνομα του στη Λυκία αφού πρώτα επισκέφθηκε τον Αφαρεα στην Αρηνη και μύησε αυτόν και την οικογένεια του στα Μυστήρια των Μεγάλων Θεαίνων Δήμητρας και Περσεφόνης καθώς και στα Μυστήρια της Ατθίδος στην Ανδανία, την παλιά πρωτεύουσα της Μεσσηνίας. Η Ατθίς, πού έδωσε το όνομα της στην Αττική, ήταν μια από τις τρεις κόρες του Κραναού, του αυτόχθονα βασιλιά των Αθηνών πού κυβερνούσε την εποχή του κατακλυσμού του Δευκαλίωνα. Το δασάκι από βελανιδιές στην Ανδανία, όπου ο Λύκος εξάγνισε τούς μυημένους, εξακολουθεί να φέρει το όνομα του (9). Μεταβίβασε την δύναμη της προφητείας και αργότερα, στο μαντείο του βγήκε ο χρησμός ότι αν οι Μεσσηνιοι καταφέρουν να διαφυλάξουν ένα μυστικό αντικείμενο, κάποια μέρα θα επανακτήσουν την κληρονομιά τους. Διαφορετικά, θα την χάσουν για πάντα. Σε μια περιγραφή των Μυστήριων της Μεγάλης Θεάς υπάρχει χαραγμένη η μορφή του Λύκου πάνω σε φύλλο κασσίτερου πού οι Μεσσηνιοι τοποθέτησαν μέσα σε ορειχάλκινη υδρία και έθαψαν ανάμεσα σε ένα ήμερο έλατο και μια ιτιά στην κορυφή του όρους Ιθρόνη. Ο Επαμεινώνδας ο Θηβαίος μάλλον το ξέθαψε όταν επανέφερε την παλιά δόξα στους Μεσσηνιους (10).
η. Στο άθηναίκό Λύκειο δόθηκε επίσης προς τιμήν του, το όνομα του Λύκου. Από τα πολύ παλιά χρόνια ήταν αφιερωμένο στον Απόλλωνα, ο οποίος εκεί πρώτα έλαβε την επωνυμία «Λύκειος» και έδιωξε τούς λύκους από την Αθήνα με την μυρωδιά από τις θυσίες του
hellasforce.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.