Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΓΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΕΝΝΕΤΗΣΙΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟ 13ΧΡΟΝΗΣ


1669 brbershop cairo
 ΠΟΥ ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ
φωτο από γεννετήσιο ακρωτηριασμό κοπέλας σε κουρείο στο Κάιρο
Για πρώτη φορά, Αιγυπτιακό δικαστήριο εξέδωσε κατηγορητήριο και προσήγαγε ως κατηγορούμενο τον πρώτο γιατρό που εκτέλεσε την σκοταδιστική και επώδυνη πρακτική του γεννετήσιου γυναικείου ακρωτηριασμού (η πιο ελαφριά επέμβαση είναι η κλειτοριδοκτομή!) που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο της 13χρονης Sohair al-Bata’a.

Η 13χρονη Sohair al Bata που πέθανε την ώρα του ακρωτηριασμού τηςΗ 13χρονη Sohair al Bata που πέθανε την ώρα του ακρωτηριασμού της
Ο γιατρός καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση με καταναγκαστικά έργα για ανθρωποκτονία και τρεις μήνες για την εκτέλεση μιας επίσημα απαγορευμένης   πρακτικής. Ο γιατρός έλαβε επίσης πρόστιμο 500 EGP ($ ΗΠΑ 68).
Ο πατέρας επίσης καταδικάστηκε  σε τρεις μήνες φυλάκιση για συνεργεία στον ακρωτηριασμό γεννετήσιου θηλυκού οργάνου, με τριετή αναστολή της  ποινής.
Ο γιατρός και ο πατέρας της Sohair  παραπέμφθηκαν στις 26/01/15 σε δίκη ενώ η 13χρονη Sohair πέθανε από αιμορραγία τον Ιούνιο του 2013, στην ιδιωτική κλινική του γιατρού Raslan Halawa, όπου υποβαλλόταν σε  επέμβαση γεννετήσιου ακρωτηριασμού  μετά από αίτημα του πατέρα της.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας για τα αίτια του θανάτου, ο πατέρας ανασκεύασε  την αρχική του κατάθεση στης αστυνομία, ρίχνοντας όλες τις ευθύνες στον γιατρό Halawa, υποστηρίζοντας ότι η κόρη του υπέφερε από πόνο στην πύελο και διαγνώστηκε ότι έπασχε από μια σκλήρυνση του δέρματος που έπρεπε να αφαιρεθεί από έναν γιατρό.
Ο Halawa εν τω μεταξύ, αρνείται την πραγματοποίηση  ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων και είπε ότι είχε πραγματοποιηθεί μια «πράξη» για να αφαιρέσει «δερματώματα»,  με καυτηριασμό και επέμεινε ότι η Sohair πέθανε από αλλεργική αντίδραση στην αναισθησία.
Μετά το θάνατο και την έρευνα, ο Halawa και ο πατέρας της Sohair έχουν επιβαρυνθεί με το κατηρορητήριο του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Ο γιατρός  κατηγορηθήκε επίσης για ανθρωποκτονία από αμέλεια. (egyptian streets)
Η δίκη ήταν η πρώτη του είδους της, δεδομένου ότι η Αίγυπτος απαγόρευσε  πρακτική μόλις το 2008. Η προβλεπόμενη ποινή για τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι  ποινή φυλάκισης από τρεις μήνες έως δύο έτη και με χρηματική ποινή από 5.000 EGP.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 91 % του αιγυπτιακού γυναικείου πληθυσμού   μεταξύ των  15 και 49 ετών, έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων.
Ο γυναικείος γεννετήσιος ακρωτηριασμός εξακολουθεί να ασκείται ευρέως σε ολόκληρη την Αίγυπτο. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ ,οι γιατροί εκτελούν γύρω στο 70% των επεμβάσεων,  ενώ »πρακτικοί» , μαίες αλλά και κουρείς  ασκούν επίσης αυτά τα »καθήκοντα».
dimpenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.