Σελίδες

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

17 ΝΟΕΜΒΡΗ –ASALA – DHKP-C, ΜΕΡΙΚΑ «ΠΕΡΙΕΡΓΑ» ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ


Dimosievma gia Asala

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Το θέμα της 17 Νοέμβρη που ήρθε ξανά στην επικαιρότητα με την σύλληψη του Χριστόδουλου Ξηρού, εκτός των εσωτερικών διαστάσεων είχε πάρει μεγάλη έκταση τις προηγούμενες δεκαετίες και στο εξωτερικό, ειδικά στην Τουρκία, ένεκα του ότι όπως είναι γνωστό στην οργάνωση αυτή αποδόθηκαν οι δολοφονίες στην Αθηνα των δυο Τούρκων διπλωματών, Çetin Görgü και Ömer Sıpahıoğlu. Αυτές οι δολοφονίες είχαν δώσει τότε την αφορμή στην Τουρκία να εξαπολύει κατά καιρούς έντονες κατηγορίες κατά της χώρας μας για υπόθαλψη τρομοκρατικών ομάδων, την ίδια περίοδο που στην Τουρκία η τρομοκρατία, είτε αριστερή, είτε δεξιά, χτυπούσε «κόκκινο» στην δημόσια ζωή αυτής της χώρας.
Ήταν όμως η 17 Νοέμβρη και ο Χριστόδουλος Ξηρός οι εκτελεστές των δυο Τούρκων διπλωματών ;;;
Στις 7/11/91 δολοφονείται στην Αθήνα ο Çetin Görgü, γενικός γραμματέας της τουρκικής πρεσβείας, ενώ στις 4//6/94 δολοφονείται ο σύμβουλος της τουρκικής πρεσβείας Ömer Haluk Sıpahıoğlu, μια δολοφονία που τάραξε σε μεγάλο βαθμό τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και οι δυο αυτές δολοφονίες αποδόθηκαν τότε στην 17 Νοέμβρη. Το περίεργο ήταν όμως πως ένας από τους πιο γνωστούς Τούρκους δημοσιογράφους, ο Enis Berberoğlu της Hürriyet, όπως και μέγα μέρος του τουρκικού τύπου, απέδωσε τότε τις δολοφονίες αυτές σε αντίποινα της αρμενικής οργάνωσης Asala που χτυπούσε συνεχώς διπλωματικές αποστολές της Τουρκίας εκείνη την περίοδο για να εκδικηθεί την αρμενική γενοκτονία.
ASALA_GERB_GUYNAVOR
Στις 25 Μαΐου 2002, ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, İsmaıl Cem, έκανε σε μια μεγαλοπρεπή τελετή στην τουρκική πρωτεύουσα και παρουσία όλης της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας τα αποκαλυπτήρια των πεσόντων στο εξωτερικό Τούρκων διπλωματών, θύματα της αρμενικής οργάνωσης, Asala. Το ενδιαφέρων ήταν ότι ανάμεσα στα ονόματα του μαρμάρινου μνημείου, βρίσκονταν και οι δυο Τούρκοι διπλωμάτες Çetin Görgü και Ömer Sıpahıoğlu, οι οποίοι όμως, όπως είναι γνωστό, δολοφονήθηκαν στην ελληνική πρωτεύουσα από την 17 Νοέμβρη. Το εύλογο ερώτημα εδώ ήταν πως κατηγορούσαν την 17 Νοέμβρη για τις δολοφονίες των δυο Τούρκων διπλωματών στην Ελλάδα, ενώ στην Τουρκία οι δολοφονίες αυτές είχαν αποδοθεί στην αρμενική οργάνωση, Asala. Σύμφωνα με όσα είχαν υποστηριχτεί  στην Τουρκία, η Asala είχε δολοφονήσει τους Τούρκους διπλωμάτες στην Αθήνα σε αντίποινα για την δολοφονία του 1988 με «μυστήριο» τρόπο και ενώ έβγαινε από το σπίτι του στο Παλιό Φάληρο στην Αθήνα με κατεύθυνση το αεροδρόμιο του Ελληνικού, του αρχηγού της αρμενικής οργάνωσης, Agop Agopyan. Όπως είναι γνωστό στις 25 Νοέμβρη στου 1988, στις 4,30 η ώρα το πρωί στο Παλιό Φάληρο και ενώ είχε βγει από την πολυκατοικία όπου έμενε για να πάει στο αεροδρόμιο μαζί με δυο γυναίκες, ο αρχηγός της αρμενικής οργάνωσης, Asala, Agop Agopyan, δέχεται καταιγιστικά πυρά και πέφτει νεκρός στο πεζόδρομο λίγα μέτρα από την κατοικία του. Την εν ψυχρών εκείνη δολοφονία είχε τότε υποστηριχτεί ότι την διέπραξε μια αντίπαλη προς τον Agopyan αρμενική φράξια, στην οργάνωση της Asala. Συγκεκριμένα όπως είχε γραφτεί τότε, οι Hovsep Vartan, Kırkor Karabet και Albert Sultan Mına, ήταν αυτοί που δολοφόνησαν τον Agopyan σε ένα ενδοοικογενειακό πόλεμο μέσα στην αρμενική οργάνωση. Το θέμα αυτό όμως περιπλέχτηκε όταν στις 2 Ιανουαρίου του 1997 και μετά την έκρηξη του σκανδάλου του Susurluk στην Τουρκία, σε αποκαλυπτική του κατάθεση ο πρώην υπαρχηγός της ΜΙΤ, Mehmet Eymur, είχε ισχυριστεί ότι τον Αγκοπιάν τον σκότωσαν στην Αθήνα πράκτορες της ΜΙΤ, με αρχηγό τον περίφημο παρακρατικό και μαφιόζο, Abdullah Çatlı, που είχε δολοφονηθεί στο δυστύχημα του Susurluk. Οι Αρμένιοι της Asala, σύμφωνα με τον Eymur και ενώ είχαν αρχίσει να καταστέλλουν τις επιχειρήσεις της οργάνωσης, προχώρησαν στις δυο δολοφονίες των Τούρκων διπλωματών στην Αθήνα σαν αντεκδίκηση. Σημειωτέων ότι οι δολοφονίες αυτές ήταν τα τελευταία τρομοκρατικά χτυπήματα της Asala, αφού στην συνέχεια οι περισσότεροι Αρμένιοι τρομοκράτες βρήκαν άσυλο στο νεοσύστατο κράτος της Αρμενίας. Αυτά τα ισχυρίζονταν ο ίδιος ο τουρκικός τύπος, όπως το δημοσίευμα αφιέρωμα της εθνικιστικής εφημερίδας, Türkiye, στις 25/8/98, όπου αναφέρει λεπτομερειακό κατάλογο των δολοφονιών της Asala στον οποίο περιλαμβάνονται με ενδεικτικό τρόπο και οι δολοφονίες των Çetin Görgü και Ömer Sıpahıoğluç
Είναι ενδιαφέρων εδώ να αναφέρουμε ότι παλαιοτέρα πολλοί είχαν σχετίσει στην Τουρκία την τουρκική αριστερή τρομοκρατική οργάνωση Dev Sol με την 17 Νοέμβρη, ακόμα και με το κουρδικό ΡΚΚ και είχαν δημοσιευτεί άρθρα στις τουρκικές εφημερίδες ότι οι τρεις αυτές τρομοκρατικές οργανώσεις συνεργάζονται άμεσα. Παράλληλα όμως υπήρξαν και δημοσιεύματα αριστερών κυρίως δημοσιογράφων, που ισχυρίστηκαν ότι όλα αυτά είναι ιστορίες της τουρκικής ΜΙΤ, στην οποία απόδωσαν και την ίδρυση της τουρκικής ισλαμικής Hıtzbullah, σαν αντιπερισπασμό στην δράση του διογκούμενου την δεκαετία εκείνη τουρκικού αριστερού κινήματος. Η δράση των τρομοκρατών στη Τουρκία έχει μεγάλη παράδοση από την θρυλική Dev Sol, μέχρι τις αριστερές οργανώσεις ΤΙΚΚΟ και DHK-C, οι οποίες συνεχίζουν την δράση τους αλλά και τις ισλαμικές IDHA και Hıtzbullah, (πρόδρομοι των Τζιχαντιστών), που είχαν κηρύξει τον πόλεμο κατά των αμερικανικών και εβραϊκών συμφερόντων στην Τουρκία. Η 17 Νοέμβρη είχε συνδεθεί και με τον πρώην αρχηγό του DHKP-C, Dursun Karataş. Συγκεκριμένα είχε κυκλοφορήσει τότε η φήμη ότι ο αρχηγός της γνωστής τουρκικής τρομοκρατικής οργάνωσης, DHKP-C, Dursun Karataş, κρύβονταν για μεγάλο χρονικό διάσημα στην Ελλάδα και ότι έχει διασυνδέσεις με την 17 Νοέμβρη. Η φήμη αυτή προκάλεσε, σύμφωνα με τους Τούρκους, την κινητοποίηση των τουρκικών, αλλά και των αμερικανικών διπλωματικών αρχών.
σάρωση0001
Οι Τούρκοι εκτός των άλλων ισχυρίστηκαν ότι… συνέβαλλαν στην εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη. Στις 22 Ιουλίου 2002 η τουρκική εφημερίδα Hürriyet, «αποκάλυπτε» (!!!), σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της και μάλιστα σε ανταπόκριση της εφημερίδας από την ελληνική πρωτεύουσα, ότι είχαν γίνει «μυστικές» επαφές μεταξύ της γνωστής τουρκικής μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ και της ελληνικής ΕΥΠ, για την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη. Συγκεκριμένα η τότε ανταποκρίτρια της τουρκικής εφημερίδας στην Αθήνα, Nur Batur, επικαλέστηκε δηλώσεις στην ίδια ανωτάτου κυβερνητικού παράγοντα της ελληνικής κυβέρνησης, (;;;), τον οποίο δεν κατονόμαζε, σύμφωνα με τις οποίες εδώ και μήνες γίνονταν μυστικές συνομιλίες και επαφές μεταξύ μυστικών υπηρεσιών Ελλάδας και Τουρκίας, για την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη και των συνεργαζόμενων με αυτήν οργανώσεων του κουρδικού ΡΚΚ και της τουρκικής αριστερής οργάνωσης, DHKP-C. Μάλιστα η τουρκική εφημερίδα ισχυρίζονταν ότι στα πλαίσια αυτών των επαφών, είχε πάει τότε στην τουρκική πρωτεύουσα ο τότε αρχηγός της ΕΥΠ, Έλληνας διπλωμάτης κ. Παύλος Αποστολίδης, (;;;), ο οποίος είχε γίνει γνωστός στην Τουρκία από την υπόθεση της σύλληψης του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν και είχε επαφές και συνεργασία με τον αρχηγό της τουρκικής ΜΙΤ, Şenkal Atasagun. Φυσικά αυτά τα τουρκικά δημοσιεύματα είχαν ευνόητους λόγους δημοσιοποίησης τους, αν και κατά καιρούς υπάρχουν πληροφορίες για συνεργασία στο ζήτημα της τρομοκρατίας, (με άνωθεν αμερικανικές εντολές), μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.