Σελίδες

Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ… ΙΩΝ


ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ… ΙΩΝ

Ο Απόλλων πλάγιασε κρυφά με την κόρη του Ερεχθέα Κρέουσα, σύζυγο του Ξούθου, σε ένα σπηλαίο κάτω από τα προπύλαια της Αθήνας. Όταν γεννήθηκε o γιος της Κρέουσας, o Απόλλων τον φυγάδευσε στους Δελφούς, όπου ο γιος έγινε υπηρέτης του ναού και οι Ιερείς τον ονόμασαν Ίωνα. Ο Ξούθος δεν είχε κληρονόμο, και ύστερα από πολλές αναβολές πήγε τελικά στο μαντείο των Δελφών να ρωτήσει πως θα μπορούσε να αποκτήσει. Προς μεγάλη του έκπληξη πήρε την απάντηση ότι ο πρώτος άνθρωπος τον οποίο θα συναντούσε βγαίνοντας από το Ιερό, θα ήταν γιος του.

O άνθρωπος αυτός ήταν o Ίων, και o Ξούθος έβγαλε το συμπέρασμα ότι τον είχε αποκτήσει από κάποια Μαινάδα στα αχαλίνωτα διονυσιακά όργια των Δελφών πριν από πολλά χρόνια. Ο Ίων δεν είχε τι να του αντιτείνει σ’ αυτό, και τον αναγνώρισε για πατέρα του. Αλλά η Κρέουσα θύμωσε βλέποντας ότι ο Ξούθος είχε τώρα γιο ενώ αυτή δεν είχε και αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Ίωνα προσφέροντας του ένα κύπελλο με, δηλητηριασμένο κρασί. Ο Ίών όμως έκανε πρώτα σπονδή στους θεούς, και ένα περιστέρι κατέβηκε να δοκιμάσει το χυμένο κρασί. Το περιστέρι ψόφησε και η Κρέουσα ζήτησε καταφύγιο στο βωμό του , Απόλλωνα.
‘Όταν ο ίων, θέλοντας να εκδικηθεί, επιχείρησε να την τραβήξει σέρνοντας από εκεί, επενέβη η ιέρεια πού εξήγησε ότι ο Ίων ήταν γιος της Κρέουσας από τον Απόλλωνα αν και ο Ξούθος δεν έπρεπε να πάψει να πιστεύει ότι τον είχε αποκτήσει με κάποια Μαινάδα. Ύστερα δόθηκε στον Ξούθο η υπόσχεση ότι θα αποκτούσε από την Κρέουσα τον Δώρο και τον Αχαιό.
β. Κατόπιν ο Ίων παντρεύτηκε την Ελίκη, κόρη του Σελινούντα, βασιλιά του Αιγιαλού, τον οποίο διαδέχθηκε στο θρόνο και μετά το θάνατο του Ερεχθέα, εκλέχθηκε βασιλιάς της Αθήνας. Οι τέσσερις επαγγελματικές τάξεις των Αθηναίων – αγρότες, τεχνίτες, Ιερείς και στρατιωτικοί – πήραν τα ονόματα του από τούς γιους πού η Ελίκη έκανε του Ίωνα
hellasforce.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.