Σελίδες

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Λίγο νερό να έβαζε στο κρασί της η Τουρκία, θα τα δίναμε όλα… Οι συνεχείς υποχωρήσεις της Κύπρου


Λίγο νερό να έβαζε στο κρασί της η Τουρκία, θα τα δίναμε όλα… Οι συνεχείς υποχωρήσεις της Κύπρου

Η Κυβέρνηση υπονομεύει τη μάχη που δίνουν οι Κύπριοι ευρωβουλευτές για τιμωρία της Τουρκίας. Πηγή του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε την περασμένη Τρίτη ότι «από μέρες υπήρχε η πληροφόρηση ότι η Άγκυρα θα προέβαινε στην έκδοση νέας Νavtex και ότι υπήρξε διαρκής επικοινωνία γι” αυτό, μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας».

Η Ελένη Θεοχάρους, από τις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσε, την ίδια μέρα, σε δηλώσεις της στις «Τομές στα Γεγονότα», ότι η Αθήνα εγνώριζε για την πρόθεση της Τουρκίας και ενήμερη ήταν και η κυπριακή Κυβέρνηση.
Και ενώ η Λευκωσία εγνώριζε ότι επέκειτο νέα επιδρομική κίνηση της Άγκυρας, και νέα αναβάθμιση των προκλητικών ενεργειών της, ο Πρόεδρος επέλεξε, όχι να καταγγείλει την τουρκική ενέργεια, όχι να προειδοποιήσει τους εταίρους του, τα Ηνωμένα Έθνη και το Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά να κάμει άλλο ένα βήμα υποχώρησης, αποδεχόμενος τη διασύνδεση Κυπριακού με το φυσικό αέριο και εγγράφοντάς το στην ατζέντα των διακοινοτικών συνομιλιών.
Πρόκειται για κωμικοτραγική κίνηση. Διότι αν θεωρηθεί ότι αποτελούσε ένα είδος αντιπερισπασμού για να προληφθεί η τουρκική κίνηση και να εκτεθεί διεθνώς η Τουρκία, αυτό αποτελούσε ψευδαίσθηση. Αν, πάλιν, έκρινε ότι αυτή η κίνηση θα ημέρευε την Άγκυρα, και πάλιν αποτελούσε προϊόν λανθασμένης και άκριτης εκτίμησης. Το μόνο που μπορούσε να καταγραφεί από την κίνηση αυτή, ήταν άλλη μία υποχώρηση της κυπριακής πλευράς, η οποία θα αποτελούσε κεκτημένο για την Τουρκία.
Όταν η άλλη πλευρά κάνει δύο κινήσεις μπροστά και αναβαθμίζει τις αξιώσεις της και η κυπριακή κάνει δύο βήματα πίσω για να κατευνάσει, δήθεν, την Τουρκία, το μόνο που απομένει και καταγράφεται είναι οι δύο υποχωρήσεις της δικής μας πλευράς. Αυτό αποτελεί διαχρονική τακτική της κυπριακής ηγεσίας και, παρόλο ότι οδήγησε το εθνικό θέμα μέσα στον γκρεμό, συνεχίζει η σημερινή ηγεσία να επαναλαμβάνει την καταστροφική τακτική των προηγούμενων χρόνων.
Να επισημάνουμε όμως και μία χαρακτηριστική αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος σε δηλώσεις του την περασμένη Τρίτη, είπε και τα εξής: «Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι, το καθεστώς συνεχών απειλών και αλαζονικών συμπεριφορών από την κατοχική δύναμη, αποστερεί από την κυπριακή Κυβέρνηση τα όποια περιθώρια ελιγμών και ευελιξίας…».
Διερωτόμαστε: Να αισθανόμαστε ευτυχείς που η Τουρκία συνεχίζει την επιδρομική και αλαζονική συμπεριφορά της, η οποία στερεί από την Κυβέρνησή μας «τα περιθώρια ελιγμών και ευελιξίας»; Τελικά, ναι! Διότι λίγο νερό αν έβαζε η Τουρκία στο αλαζονικό κρασί της, δεν γνωρίζουμε ως πού θα τραβούσε τις υποχωρήσεις της η Κυβέρνησή μας. Διότι όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γνωρίζει ότι η Τουρκία προχωρεί σε έκδοση νέας Navtex, και σε απάντηση αποδέχεται συζήτηση του φυσικού αερίου, δεν γνωρίζουμε σε ποια άλλη παραχώρηση ή «ελιγμούς και ευελιξία» θα προέβαινε, αν η Άγκυρα έκαμνε, έστω και για το θεαθήναι, κάποια κίνηση οπισθοχώρησης.
Είναι φανερό, πλέον, ότι η Κυβέρνηση δεν επικεντρώνεται στη λήψη μέτρων, ώστε να υποχρεωθεί η Τουρκία να τερματίσει τις διεκδικήσεις της και τις προκλητικές ενέργειές της, αλλά αγωνιά και άγχεται πώς θα επιτύχει επανάληψη του διαλόγου. Ενός διαλόγου, ο οποίος καταφανέστατα οδηγεί σε διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, λύση δύο κρατών και σε συνδιαχείριση του φυσικού αερίου. Είναι ενδεικτικά αυτά που αναφέρει η Ελένη Θεοχάρους. «Τώρα γίνεται κατανοητό γιατί η Κυβέρνηση δεν ζητούσε λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας, σε επίπεδο Ε.Ε., όταν εμείς δίδαμε τη μάχη για την τουρκική τιμωρία», τόνισε.
Δηλαδή, οι ευρωβουλευτές δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τα φιλοτουρκικά λόμπι του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και τα εμπόδια και τις αντιρρήσεις της κυπριακής Κυβέρνησης, να μην προβληθεί αίτημα για κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
Πρόκειται για καθαρή ενέργεια υπονόμευσης των εθνικών συμφερόντων από την ίδια την κυπριακή Κυβέρνηση. Και μετά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δηλώνει ότι «εμείναμε μόνοι» στον διεθνή χώρο. Αλλά η ίδια η Κυβέρνηση επεδίωξε την απομόνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρκούμενη στο ελάχιστον: Μερικά νερόβραστα ψηφίσματα, έτσι για να πανηγυρίζει στο εσωτερικό ότι «εγώνιασε την Τουρκία». Εφημερίδα Σημερινή.
hellasforce.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.