Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ… ΛΗΔΑ


ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ… ΛΗΔΑ

ΜΕΡIΚΟΙ λένε ότι όταν ο Ζευς ερωτεύτηκε τη Νέμεση, αυτή του ξέφυγε κι έπεσε στο νερό όπου έγινε ψάρι αυτός την κυνήγησε με τη μορφή κάστορα (;) οργώνοντας τα κύματα . Εκείνη πήδησε στη στεριά και βάλθηκε να μεταμορφώνεται πότε στο ένα αγρίμι, πότε στο άλλο, άλλα δεν μπόρεσε να του ξεφύγει επειδή ο Ζευς δανειζόταν κάθε φορά τη μορφή κάποιου ακόμη αγριότερου και ταχύτερου θηρίου. Στο τέλος, η Νέμεσις έγινε αγριόχηνα και πέταξε στον αέρα αυτός έγινε κύκνος και την κουτούπωσε θριαμβευτικά στον Ρα­μνουντα της , Αττικής .

Η Νέμεσις τίναξε καρτερικά τα φτερά της και πήγε στη Σπάρτη, όπου η Λήδα, σύζυγος του βασιλιά Τυνδάρεω, βρήκε ύστερα από λίγο σε κάποιον βάλτο ένα αβγό με χρώμα μενεξελί, που το πήρε στο σπίτι της και το έκρυψε σε μια κασέλα: απ’ αυτό ξεπετάχτηκε η Ελένη της Τροίας. Μερικοί όμως λένε ότι το αβγό έπεσε από το φεγγάρι, όπως το αβγό πού, τα παλιά τα χρόνια, είχε βουτήξει στον ποταμό Ευφράτη, και αφού το έσυραν στη στεριά τα ψαριά και το κλώσησαν περιστέρες, αυτό άνοιξε στη μέση και φανερώθηκε η συριακή Θεά του ‘Έρωτα (2).
β. Aλλοι λένε ότι ο Ζευς, υποκρινόμενος ότι είναι κύκνος πού τον καταδιώκει αετός, κατέφυγε στον κόρφο της Νέμεσης, όπου την αποπλάνησε, και ότι η Νέμεσις, όταν πέρασε το διάστημα πού έπρεπε, γέννησε ένα αβγό, που ο Ερμής το έριξε ανάμεσα στους μηρούς της Λήδας, καθώς αυτή καθόταν σ’ ένα σκαμνί με τα πόδια ανοιχτά. ‘Έτσι η Λήδα γέννησε την Ελένη, και ο Ζευς έβαλε τις μορφές του Κύκνου και του Αετού στον ουρανό, για να απόμνημειώσει αυτή την κατεργαριά (3).
γ. Ωστόσο, η πιο συνηθισμένη αφήγηση λέει ότι η ίδια η Λήδα ήταν εκείνη με την οποία έσμιξε ο Ζευς με τη μορφή κύκνου δίπλα στον ποταμό Ευρώτα ότι αυτή γέννησε αργό­τερα το αβγό από το οποίο βγήκαν η Ελένη, ο Κάστωρ και ο Πολυδεύκης, και ότι αυτή θεοποιήθηκε συνακόλουθα ως θεά Νέμεσις (4). Τώρα, ο σύζυγος της Λήδας, ο Τυνδάρεως, είχε κι αυτός πλαγιάσει μαζί της την ιδία νύχτα, και μολονότι μερικοί υποστηρίζουν ότι τα παιδιά ήταν και τα τρία του Δία – καθώς και η Κλυταιμνήστρα, πού είχε βγει μαζί με την Ελένη από δεύτερο αβγό – άλλοι αναφέρουν ότι μόνο η Ελένη ήταν κόρη του Δία, ενώ ο Κάστωρ και ο Πολυδεύκης ήταν γιοι του Τυνδάρεω (5) , άλλοι πάλι λένε ότι ο Κάστωρ και Κλυταιμνήστρα ήταν παιδιά του Τυνδάρεω, ενώ η Ελένη κι ο Πολυδεύκης ήταν παιδιά του Δία
hellasforce.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.