Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ… ΒΟΡΕΑΣ


ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ… ΒΟΡΕΑΣ

Η Ωρείθυια , θυγατέρα του Ερεχθέα, βασιλιά της Αθήνας, και της συζύγου του Πραξιθεάς, στροβιλιζόταν κάποια μέρα χορεύοντας κοντά στον Ιλισό, όταν ο Βορέας, γιος του , Αστρεα και της Ηους και αδελφός του Νότιου Άνεμου και του Δυτικού Ανέμου, τη σήκωσε και την πήγε πάνω σ’ ένα βράχο κοντά στον ποταμό Εργίνο, όπου τυλιγμένος σε μανδύα από μαύρα σύννεφα τη διέφθειρε (1).

β. Ο Βορέας αγαπούσε από καιρό την Ωρείθυια και είχε επανειλημμένα ζητήσει το χέρι της, άλλά ο Ερεχθεύς τον ξεγελούσε με απατηλές υποσχέσεις ώσπου στο τέλος ο Βορέας, παραπόνούμενός ότι είχε χάσει πάρα πολύν καιρό με τα λόγια, κατέφυγε στη βία πού ήταν το φυσικό του. Μερικοί ωστόσο λένε ότι η , Ωρείθυια κουβαλούσε κάνιστρο στην ετήσια πομπή των Θεσμοφορίων πού γυροφέρνει στην πλαγία της Ακρόπολης ως το ναό της , Αθηνάς Πολιάδας, όταν ο Βορέας την τύλιξε κάτω από τις κιτρινόμαυρες φτερούγες του και την άρπαξε στροβιλίζοντας της, αθέατη για το γύρω πλήθος.
γ. Την Ωρείθυια ο Βορέας την πήγε στην πόλη των Κικόνων της Θράκης, όπου έγινε γυναίκα του και του έκανε δίδυμους γιους, τον Κάλαη και τον Ζήτη, πού όταν ανδρώθηκαν έβγαλαν φτερούγες και ακόμη δύο θυγατέρες, τη Χιόνη, πού γέννησε τον Εύμολπο από τον Ποσειδώνα, και την Κλεοπάτρα, πού παντρεύτηκε το βασιλιά Φινεα, το θύμα των Άρπυιων (2).
δ . Ο Βορέας έχει για πόδια ουρές φιδιών και κατοικεί σε σπηλαίο στο όρος Αίμο, όπου στις επτά κόχες του ο Άρης σταβλίζει τα άλογα του επίσης όμως ο Βορέας έχει κατοικία κοντά στον ποταμό Στρυμόνα (3).
ε. Κάποια φορά ο Βορέας, μεταμφιεσμένος σε άλογο με μαύρη χαίτη, βάτεψε δώδεκα από τις τρεις χιλιάδες φοράδες πού άνηκαν στον Εριχθόνιο, γιο του Δάρδανου, και έβοσκαν στα λιβάδια που τα πότιζε με τα νερά του ο ποταμός Σκάμανδρος. Απ’ αυτή την ένωση γεννήθηκαν δώδεκα φοραδίτσες πού μπορούσαν να τρέχουν πάνω από τα ώριμα στητά στάχυα χωρίς να τα λυγίζουν, ή πάνω από τις κορυφές των κυμάτων (4).
ζ. Οι Αθηναίοι θεωρούν τον Βορέα γαμπρό τους, και καθώς κάποτε τον επικαλέστηκαν με επιτυχία για να καταστρέψει το στόλο του βασιλιά Ξέρξη, του έχτισαν έναν όμορφο ναό στις όχθες του Ιλισού
hellasforce.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.