Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ… Οι φοράδες του Γλαύκου


ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ… Οι φοράδες του Γλαύκου

Ο ΓΛΑΥΚΟΣ, γιος του Σίσυφου και της Μερόπης, και πατέρας του Βελλεροφόντη, ζούσε στις Πόντιες, κοντά στη Θήβα, όπου, χλευάζοντας τη δύναμη της Αφροδίτης, αρνήθηκε να αφήσει τις φοράδες του να ζευγαρώσουν. Έλπιζε μ’ αυτόν τον τρόπο να τις κάνεις ζωηρότερες από τις άλλες που διαγωνίζονταν στις αρματοδρομίες, οι όποιες αποτελούσαν το κυριότερο ενδιαφέρον του Γλαύκου. Αλλά η Αφροδίτη έγινε έξω φρένων και παραπονέθηκε στον Δία ότι ο Γλαύκος το είχε παρακάνει τόσο ώστε να τρέφει τις φοράδες του με ανθρώπινη σάρκα.
Όταν ο Ζευς της επέτρεψε να πάρει οποιαδήποτε μέτρα επιθυμούσε σε βάρος του Γλαύκου, κάποια νύχτα η Αφροδίτη έβαλε τις φοράδες του να πιουν νερό από πηγή αφιερωμένη στην ίδια, και να βοσκήσουν βότανο που λεγόταν ιππομανες και που φύτρωνε στα χείλη της πηγής.
Η Αφροδίτη τα έκανε όλα αυτά λίγο προτού ο Ιάσων κηρύξει την έναρξη των επιτάφιων αγώνων προς τιμή του Πελία στην ακρογιαλιά της Ιωλκου· και ο Γλαύκος δεν είχε προφτάσει να ζέψει τις φοράδες στο άρμα του, όταν αυτές αφήνιασαν, ανέτρεψαν το άρμα, τον έσυραν στο έδαφος όπως ήταν μπερδεμένος μέσα στα χαλινάρια, σε όλο το μήκος του σταδίου, και ύστερα τον έφαγαν ζωντανό (1) . Μερικοί όμως λένε ότι αυτό έγινε στις Πόντιες και όχι στην Ιωλκό. Και άλλοι ότι ο Γλαύκος ρίχτηκε στη θάλασσα από τη λύπη του για τον Μελικέρτη, τον γιο του Αθαμαντα ή ότι Γλαύκος ήταν το όνομα που δόθηκε στον Μελικέρτη μετά το θάνατο του (2).
β. Το φάντασμα του Γλαύκου, ονόματι Ταράξιππος, πού τρομάζει τα άλογα δηλαδή, εξακολουθεί να στοιχειώνει τον Ισθμό της Κορίνθου, εκεί όπου ο πατέρας του Σίσυφος δίδαξε για πρώτη φορά στον Γλαύκο την τέχνη του αρματη­λάτη, και ευφραίνεται τρομάζοντας τα άλογα στους αγώνες των Ίσθμιων και προκαλώντας έτσι πολλούς θανάτους. Άλλος Ταράξιππος είναι το φάντασμα του Μύτιλου πού τον σκότωσε ο Πέλοψ. Αυτός στοιχειώνει το στάδιο της Ολυμπιάς, όπου οι αρματηλάτες του προσφέρουν θυσίες με την ελπίδα να αποφύγουν τη σύμφορα
hellasforce.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.