Σελίδες

Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Έλληνας μεσολαβητής: «Τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Κύπρο δεν μπορούν να αγνοηθούν»


‘Πρέπει να υπολογίζονται τα δικαιώματα της Τουρκίας στη διαμάχη για τους υπεράκτιους ενεργειακούς πόρους στην Κύπρο», είπε ο Έλληνας επικεφαλής της ομάδας, στις μη δεσμευτικές διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας’, σημειώνει η τουρκική Σαμπάχ.

«Δεν μπορούμε να αρνηθούμε, ότι η Τουρκία, είναι μια χώρα κλειδί στην περιοχή», τόνισε ο ίδιος, όπως, άλλωστε, είπε και ο Τούρκος πρωθυπουργός, ότι δεν είναι αποδεκτό για εμάς να αγνοήσουμε τις απαιτήσεις μας όσον αφορά τους ενεργειακούς πόρους της Κύπρου.
Ο επικεφαλής της ελληνικής ομάδας, Παύλος Αποστολίδης, δήλωσε στην εφημερίδα ‘Καθημερινή της Κυριακής, ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός παίκτης στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν μπορεί να υπάρξει αποφασιστικότητα ενάντια στην Τουρκία.
Ωστόσο, ο Αποστολίδης τόνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη να ολοκληρώσει τις συνομιλίες.
Η ελληνική κυβέρνηση, έχει ήδη προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης και δεν μπορεί να χειριστεί, συγχρόνως, την εξωτερική πολιτική.
Οι διερευνητικές συνομιλίες για τους υπεράκτιους κυπριακούς πόρους αναμένονται να ξεκινήσουν την άνοιξη.
Σε αυτές θα είναι επικεφαλής από την τουρκική πλευρά ο πρέσβης Feridun Sinirlioğlu.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε στις 10 Δεκεμβρίου του 2014, ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, εφόσον η κυπριακή κυβέρνηση επιμένει να έχει όλα τα δικαιώματα στα αποθέματα του φυσικού αερίου στην περιοχή.
Ο ίδιος υποσχέθηκε ότι θα προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στους φυσικούς πόρους αερίου, μέχρι τη δίκαιη κατανομή των πόρων έπειτα από συμφωνία με την κυπριακή κυβέρνηση, γράφει η Σαμπάχ.
--
Η αναφορά του πρέσβη Παύλου Αποστολίδη στην εφημερίδα Καθημερινή:
Εχει και κάποιο δίκιο ο Νταβούτογλου για την ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου

Καθημερινή: Πώς αποτιμάτε τη συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν;
Παύλος Αποστολίδης: Ο κ. Ερντογάν έχει αναδειχθεί σε πανίσχυρο ηγέτη της Τουρκίας. Ενας πρόεδρος που ασκεί απόλυτη εξουσία. Από την άλλη, είναι γνωστή η κριτική που δέχεται τόσο στο εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, για την απολυτότητα με την οποία κυβερνά και για τις βίαιες αντιδράσεις του έναντι αυτών που δεν συμφωνούν μαζί του, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ρήγμα στις σχέσεις της Τουρκίας με παραδοσιακούς συμμάχους και φίλους.
Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πώς επηρεάζονται;
Μέχρι τώρα, όλα αυτά δεν αγγίζουν τη χώρα μας. Με την Ελλάδα δείχνει να παραμένει προσηλωμένος στη βελτίωση και ει δυνατόν στην επίλυση των διμερών προβλημάτων.
Ομως, στην Κύπρο λόγω του αερίου, στέλνει το «Μπαρμπαρός».
Η Κύπρος είναι ένα διαφορετικό κομμάτι, το οποίο όντως έχει περιπλακεί περισσότερο λόγω της ενέργειας. Για το θέμα του «Μπαρμπαρός» και εγώ προβληματίστηκα για το τι ακριβώς ζητεί η Τουρκία. Ξέρετε, οι Τούρκοι σκέπτονται με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο από εμάς. Εμείς αναρωτιόμαστε τι θέλει η Τουρκία νοτίως της Κύπρου, αφού αν θεωρήσουμε ότι το νησί είναι αυτήν τη στιγμή κομμένο σε δύο κομμάτια, δεν έχει καμιά δουλειά εκεί. Οι Τούρκοι το βλέπουν ακριβώς αντίστροφα. Εφόσον η κυπριακή κυβέρνηση λέει ότι εκπροσωπεί όλο το νησί και οι συνομιλίες γίνονται για την επανένωσή του σε μία χώρα, υποστηρίζουν ότι δεν νοείται να επωφεληθεί του ενεργειακού πλούτου μόνο η μία πλευρά.
Μπορεί να υπάρξει μια «χρυσή τομή» που να καλύπτει και τις δύο πλευρές;
Νομίζω πως μπορεί να βρεθεί λύση. Δυσκολεύει την κατάσταση το γεγονός ότι δεν συνομιλεί η Κύπρος με την Τουρκία και έχουμε αναγκασθεί εμείς να παίζουμε ένα ρόλο μεσολαβητή, ο οποίος δεν είναι εύκολος. Δεν ξέρω πόσα περιθώρια έχουμε για να διαπραγματευθούμε ή απλώς μεταφέρουμε απόψεις και αντιδράσεις. Τώρα σε ό,τι αφορά το γιατί δεν αρκείται η Αγκυρα σε μια δήλωση, που έχει ήδη γίνει, ότι όταν λυθεί το πρόβλημα ο πλούτος θα διαμοιρασθεί ανάλογα στις δύο κοινότητες, η απάντηση είναι ότι επιθυμεί μια πολύ πιο ρητή και νομική δέσμευση.
Τελικά, η ενέργεια θα λειτουργήσει ως κίνητρο για λύση ή θα επιδεινώσει την κατάσταση;
Δημιουργεί πρόβλημα, το οποίο, πάντως, θα μπορούσε να μετατραπεί σε ευκαιρία εάν υπάρξει η αντίστοιχη επιθυμία και βούληση, αν και για να είμαι ειλικρινής δεν βλέπω να είμαστε ακόμη σε αυτό το στάδιο.
Μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, ο κ. Νταβούτογλου μας προειδοποίησε ουσιαστικά να μην οριοθετήσουμε ΑΟΖ με την Αίγυπτο.
Ηταν παρεξηγήσιμες οι δηλώσεις του κ. Νταβούτογλου. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι στην Ανατολική Μεσόγειο είναι παίκτης και η Τουρκία και επομένως, μια οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών δεν μπορεί να γίνει ερήμην της. Σε αυτό το κομμάτι έχει δίκιο ο κ. Νταβούτογλου. Εάν προχωρούσαμε σε μια οριοθέτηση με την Αίγυπτο που κάλυπτε περιοχή που διεκδικεί η Τουρκία και δεν λαμβάναμε υπόψη τα συμφέροντά της, αυτή δεν θα γινόταν αποδεκτή από την Τουρκία, με οποιεσδήποτε πρακτικές και νομικές συνέπειες.
 Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.