Το τελευταίο διάστημα ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν ιδιαίτερα «ήσυχος». Αν κάποιος εξέλαβε τη σιωπή αυτή ως αποστασιοποίηση ή περιθωριοποίηση, μάλλον έκανε ένα τεράστιο λάθος!
Τις τελευταίες ώρες η Ρωσία έχει ανακοινώσει δύο καίριας σημασίας αποφάσεις που αποδεικνύουν ότι δεν πρόκειται να παραμείνει άπραγη ενώ η οικονομία και το βιοτικό της επίπεδο δέχονται επίθεση από τις δυτικές δυνάμεις.
Πρώτον, προφανώς σε απάντηση στις αυστηρές κυρώσεις που επέβαλαν σε βάρος της οι ΗΠΑ και η ΕΕ μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, η Ρωσία, μέσα στην καρδιά του χειμώνα, περικόπτει κατά 60% την παροχή φυσικού αερίου προς τις ευρωπαϊκές χώρες. Η απόφαση αυτή επηρέασε άμεσα έξι ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία ήρθαν αντιμέτωπα με την πλήρη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου. Πρόκειται για τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, τα Σκόπια, τη Ρουμανία, την Κροατία και την Τουρκία.
Χωρίς τη Ρωσία, οι κάτοικοι σε ολόκληρη την Ευρώπη θα υποφέρουν από το κρύο του χειμώνα.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τον ενεργειακό κολοσσό της χώρας, τη Gazprom, να διακόψει την παροχή προς και μέσω της Ουκρανίας, εν μέσω κατηγοριών ότι οι γείτονες κλέβουν το ρωσικό φυσικό αέριο.
Λόγω αυτών των «κινδύνων διέλευσης στο έδαφος της Ουκρανίας», η Gazprom περικόπτει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη κατά 60%, βυθίζοντας μέσα σε ελάχιστες ώρες την ήπειρο σε μια ενεργειακή κρίση.
Η αντίδραση της ΕΕ υπήρξε σφοδρή, τονίζοντας ότι η ξαφνική αποκοπή ορισμένων χωρών είναι «απαράδεκτη», αλλά ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ εξήγησε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να εκτρέψει όλες τις ροές φυσικού αερίου που διασχίζουν την Ουκρανία σε μια διαδρομή μέσω της Τουρκίας και ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε κατηγορηματικά ότι «η απόφαση έχει ληφθεί».
Η Ρωσία έχει λάβει παρόμοια μέτρα κατά το παρελθόν, αλλά μετά την επίτευξη συμφωνιών τα είχε ανακαλέσει.
Αυτή τη φορά, ωστόσο, δεν θα υπάρξει συμφωνία.
Στις δηλώσεις του ο Μίλερ επανέλαβε γι” άλλη μια φορά ότι ο αγωγός South Stream είναι παρελθόν, τονίζοντας ότι «ο αγωγός φυσικού αερίου Turkish Stream είναι η μοναδική διαδρομή, μέσω της οποίας είναι δυνατή η μεταφορά των 63 δισ. κυβικών μέτρων ρωσικού αερίου, που διακινούνται σήμερα μέσω της Ουκρανίας. Άλλες επιλογές δεν υπάρχουν. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν ενημερωθεί γι” αυτό και τώρα είναι αποστολή τους να δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές μεταφοράς φυσικού αερίου από τα σύνορα της Τουρκίας και της Ελλάδας».
«Η απόφαση έχει ληφθεί», είπε ο Νόβακ. «Διαφοροποιούμε τη στρατηγική μας και αποκλείουμε τις αναξιόπιστες χώρες που προκάλεσαν τα τελευταία χρόνια προβλήματα, μεταξύ άλλων και στους Ευρωπαίους καταναλωτές».
Η Ευρώπη, βέβαια, δεν έχει έτοιμη την απαραίτητη υποδομή και ο Βλαντιμίρ Πούτιν το γνώριζε σίγουρα πριν αποφασίσει να σφραγίσει τις κάνουλες.
Δεύτερον, με μία κίνηση που θεωρείται πολύ πιο σημαντική από την επίδειξη ισχύος απέναντι στην ΕΕ, ο Πούτιν έστρεψε το στόχαστρό του κατευθείαν προς τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ρωσία ενδέχεται να «ξεκλειδώσει» το Αποθεματικό Ταμείο της που διαθέτει 88 δισ. δολάρια και να μετατρέψει τμήμα των συναλλαγματικών του αποθεμάτων σε ρούβλια, καθώς εφαρμόζει μια ακόμη προσπάθεια τόνωσης της οικονομίας, η οποία βιώνει την χειρότερη διολίσθηση από το 2009.
«Μαζί με την κεντρική τράπεζα, πωλούμε τμήμα των συναλλαγματικών αποθεμάτων μας,» επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ, στην Μόσχα. «Θα τα μετατρέψουμε σε ρούβλια και θα τα καταθέσουμε σε τράπεζες για να τονωθεί η ρευστότητα στην οικονομία».
Όπως γίνεται προφανές, η Ρωσία έχει ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες για τον επόμενο μεγάλο πόλεμο…Αν οι ΗΠΑ δεν αντιληφθούν τον κίνδυνο και συνεχίσουν τις κλιμακώσεις, ο πόλεμος αυτός ίσως να βρίσκεται ήδη προ των πυλών!
hellasforce.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.