Σελίδες

Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ… Ερεχθεύς και Έμολπος


ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ… Ερεχθεύς και Έμολπος

Ο Βασιλιάς Πανδίων πέθανε πριν την ώρα του από τη λύπη του όταν έμαθε τι συμφορά είχε βρει την Πρόκνη, τη Φιλομήλα και τον Ίτυ. Οι δίδυμοι γιοι του μοιράστηκαν την κληρονομιά: ο ‘Ερεχθεύς έγινε βασιλιάς της Αθήνας ενώ ο Βούτης έγινε Ιερέας και της Αθηνάς και του Ποσειδώνα (1).

β. Από τη σύζυγό του Πραξιθέα, ο Ερεχθεύς είχε τέσσαρις γιους, μεταξύ των οποίων και ο διάδοχός του Κέκροψ· επίσης, επτά κόρες: την Πρωτογονία, την Πανδώ­ρα, την Πρόκριδα, σύζυγο του Κέφαλου, την Κρέουσα, την Ωρείθυια, τη Χθόνια, πού παντρεύτηκε το θειο της Βούτη, και την Ωτιονία, τη μικρότερη (2).
γ. Ο Ποσειδών τώρα αγάπησε κρυφά τη Χιόνη, την κόρη της , Ωρείθυιας από τον Βορέα. Αυτή του γέννησε ένα γιο, τον Εύμολπο, άλλά τον πέταξε στη θάλασσα για να μη θυμώσει ο Βορέας. Ο Ποσειδών φρόντισε τον Εύμολπο και τον έβγαλε στις ακτές της Αιθιοπίας, όπου ο Εύμολπος ανατράφηκε στο σπίτι της Βενθεσικύμης, πού ήταν ετεροθαλής αδελφή του από τη Θάλασσα – θεά Αμφιτρίτη. Όταν ο Εύμολπος έφτασε στην κατάλληλη ηλικία, η Βενθεσικύμη τον πάντρεψε με μια από τις θυγατέρες της αλλά αυτός ερωτεύτηκε μιαν άλλη άπ’ αυτές, και έτσι η Βενθεσικύμη τον εξόρισε στη Θράκη, όπου ο Εύμολπος συνωμότησε εναντίον του προστάτη του βασιλιά Τεγύριου, και αναγκά­στηκε να καταφύγει στην Ελευσίνα. Εδώ, μπήκε στον ίσιο δρόμο, και έγινε Ιερέας των Μυστήριων της Δήμητρας και της Περσεφόνης, όπου ύστερα μύησε τον Ηρακλή διδά­σκοντάς τον ταυτόχρονα να. τραγουδάει και να παίζει λύρα. Ο Εύμολπος ήταν δεξιοτέχνης στη λύρα νίκησε επίσης στο διαγωνισμό αυλού στους αγώνες πού έγιναν κατά την κηδεία του ΠελΙα. Οι Ελευσίνιες συντρόφισσες του ιέρειες ήταν οι κόρες του Κελεού· και η πασίγνωστη ευσέβεια του , του εξασφάλισε τελικά την επιθανάτια συγγνώμη του βασιλιά Τεγύριου, πού του κληροδότησε το θρόνο της Θράκης (3).
δ. Όταν ξέσπασε πόλεμος ανάμεσα στην Αθήνα και στην ‘Ελευσίνα, ο Εύμολπος έφερε μεγάλη δύναμη από Θράκες σε βοήθεια των Ελευσίνιων, απαιτώντας το θρόνο της Αττικής για τον εαυτό του στο όνομα του πατέρα του Ποσειδώνα. Οι Αθηναίοι ανησύχησαν πάρα πολύ, και όταν ο Ερεχθεύς συμβουλεύτηκε το μαντείο, αυτό του είπε, ότι αν ήθελε να ελπίζει στη νίκη, έπρεπε να θυσιάσει στην , Αθηνά τη νεότερη κόρη του ΩτιονΙα. Η ΩτιονΙα οδηγήθηκε με τη θέληση της στο βωμό, ενώ αυτοκτόνησαν επίσης οι δύο μεγαλύτερες αδελφές της Πρωτογονία και Πανδώρα επειδή κάποτε είχαν ορκιστεί ότι αν κάποια από άλλες τους πέθαινε από βίαιο θάνατο, θα πέθαιναν και αυτές (4).
ε. Στη μάχη πού επακολούθησε, ο Ίων οδήγησε τούς Αθηναίους στη νίκη και ο Ερεχθεύς σκότωσε τον Εύμολπο καθώς αυτός πήγαινε να το σκάσει . Ο Ποσειδών ζήτησε εκδίκηση από τον αδελφό του Δία, ο όποιος αμέσως ξέκανε τον Ερεχθέα μ’ έναν κεραυνό μερικοί όμως λένε ότι τον Ερεχθέα τον σκότωσε ο Ποσειδών στις Μακρές χτυπώντας τον με την τρίαινα του, και η γη άνοιξε για να τον δεχτεί.
ζ. Με τούς όρους της ειρήνης πού συνάφθηκε ύστερα οι Ελευσίνιοι έγιναν υποτελείς των Αθηναίων σε όλα, παρεκτός στον έλεγχο των Μυστήριων τους. Στη θέση του Ιερέα τον Eυμολπο διαδέχτηκε ο νεότερος γιος του Κήρυξ, πού οι απόγονοι του· εξακολουθούν να έχουν μεγάλα κληρονομικά προνόμια στην Ελευσίνα (5).
η. Μετά τον Ερεχθέα βασίλευσε ο Ίων και λόγω της αυτοθυσίας των τριών θυγατέρων του Ερεχθέα, ως τα σήμερα ακόμη εξακολουθούν να γίνονται προς τιμή τους σπονδές χωρίς κρασί
hellasforce.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.