Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΣΑΝΤ ΣΤΟ BBC: ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΠΟΛΙΤΕΣ



Ο πρόεδρος Άσαντ επιβεβαίωσε ότι η Συρία πήρε από την αρχή την απόφαση να πολεμήσει κατά της τρομοκρατίας και να διεξάγει ένα διάλογο σε εθνικό επίπεδο διευκρινίζοντας ότι αυτές οι πολιτικές ήταν ορθές αλλά λάθη  διαπράχθηκαν έναντι των πολιτών και κάποιοι που ήταν υπεύθυνοι τιμωρήθηκαν.Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο  BBC και δημοσιοποιήθηκε σήμερα ο πρόεδρος Άσαντ ανέφερε ότι η Συρία δεν θα μπορούσε να ήταν σε μια συμμαχία με χώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία.«Αυτό που είναι σημαντικό για εμάς είναι να είμαστε ανεξάρτητοι και όχι μαριονέτες που εργάζονται ενάντια στο συμφέρον τους» πρόσθεσε.
Cakii
Πάντως παραδέχθηκε ότι μεταξύ των τριών μερών συμμαχίας,Ιράκ και Συρίας ανταλλάσονται πληροφορίες αναφορικά με τις αντιτζιχαντιστικές επιδρομές της συμμαχίας αλλά δεν υπήρξε άμεση συνεργασία.
Εδώ και καιρό η κυβέρνηση και οι θεσμοί του κράτους επιτελούν το καθήκον τους έναντι του συριακού λαού.Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για χρεωκοπημένο κράτος.
Ο αρχηγός του κράτους επιβεβαίωσε ότι κανένας πόλεμος δεν είναι καλός και ότι όλοι οι πόλεμοι έχουν θύματα πολίτες.Υπενθύμισε ότι πρόκειται για επιδρομή τρομοκρατών που έρχονται από το εξωτερικό. «Πολεμάμε κατά της τρομοκρατίας και υπερασπιζόμαστε πολίτες ».
Ενώ επανέλβε την στερεότυπη θέση του:«πώς θα μπορούσαμε να αντιστεκόμεστε  για 4 χρόνια αν οι πολίτες ήταν εναντίον μας όπως είναι η Δύση και χώρες της περιοχής.Πώς θα μπορούσα να αντιστέκομαι 4 χρόνια από τη θέση μου με την κυβέρνηση,τον στρατό και τους θεσμούς χωρίς την υποστήριξη του κοινού ;Αυτό είναι αδύνατο.Αυτό είναι λογικά άτοπο» ανέφερε.  
Στο θέμα για την εκπαίδευση της αυτοαποκαλούμενης συριακής μετριοπαθούς αντιπολίτευσης για να πολεμήσει κατά του Ισλαμικού Κράτους ο πρόεδρος Άσαντ απάντησε «Όλοι γνωρίζουμε ότι πρόκειται για ένα φάντασμα.Τα ίδια τα δυτικά μίντια μιλούν για οργανώσεις όπως την Daesh και την al-Nosra και τα δίκτυα της  Al-Qaïda.Αυτό δεν συμβαίνει αναπάντεχα.Είναι ανορθολογικό και μη ρεαλιστικό  να περνάς ξαφνικά  από την μετριοπάθεια στον εξτρεμισμό. Όλες αυτές οι οργανώσεις έχουν τις ίδιες βάσεις» πρόσθεσε ο πρόεδρος Άσαντ.
Σε απάντηση σχετικά με έκθεση του Human Rights Watch που αναφέρει ότι σύμνφωνα με πληροφορίες του οι κυβερνητικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε πολίτες σε ζώνες που ελέγχονται από την αντιπολίτευση ο πρόεδρος Άσαντ απάντησε  : « Γιατί ; Αν εσείς σκοτώνατε τον συριακό λαό αυτός θα ήταν υπέρ σας ή εναντίον σας ; Kαθώς έχετε την υποστήριξη του λαού αυτό σημαίνει ότι υπερασπίζεστε το λαό.Αν σκοτώνατε τα άτομα αυτά θα ήταν εναντίον σας».
Η πηγή της ιδεολογίας της Daech και των άλλων οργανώσεων με διασυνδέσεις στην al-Qaëda είναι οι γουαχαμπίτες που είναι προστατευόμενοι της  βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας.Επομένως είναι σημαντικό τα μέτρα να ληφθούν από αυτήν τη χώρα για να αποδείξει ότι αυτά που διατείνεται ότι θέλει να τους καταπολεμήσει είναι ακριβή.
Ο πρόεδρος τςη Συρίας διαβεβαίωσε ότι η Συρία δεν είναι αντίθετη στη συνεργασία με οποιαδήποτε χώρα και δεν θα είναι ποτέ. «Δεν αρχίσαμε αυτή την διαμάχη με τους άλλους αλλά αυτοί οι τελευταίοι άρχισαν και υποστήριζαν τους τρομοκράτες και τους άνοιγαν την ομπρέλα.»
Διαβεβαίωσε ότι ως και στην πόλη της  Raqqa που είναι κατακτημένη από την  al-Nosra και έπειτα από την Daech η συριακή κυβέρνης ως και σήμερα στέλνει τροφή και φάρμακα.
Αναφορικά με την περιοχή al-Ghouta al-Charqia κοντά στη Δαμασκό στην οποία απαγορεύτηκε η πρόσβαση σε  12 κονβόι ανθρωπιστικής βοήθειας όπως του καταμαρτυρούν ο πρόεδρος απάντησε ότι από αυτήν την περιοχή βομβαρδίζεται καθημερινά η Δαμασκός.Ενώ στην συνέχεια πολύ εύστοχα αναρωτήθηκε.Πώς είναι δυνατόν να είμαστε σε θέση να εμποδίζουμε την τροφή  και να μην εμποδίζουμε την άφιξη των όπλων ;
Στην ερώτηση αν είναι ο μεγάλος διασωθείς από τους ηγέτες της Μέσης Ανατολής ενώ ο Ομπάμα τον είχε καλέσει από το 2011 να παραιτηθεί απάντησε. Δεν πρόκειται για προσωπική επιβίωση αλλά για την επιβίωση της Συρίας…..δεν πρόκειται για προσωπική υπόθεση αλλά αυτοί όλα θέλουν να τα προσωποποιούν και να τα σχετίζουν με τον πρόεδρο.
 «Όλοι είμαστε άνθρωποι.Ζούμε με το ερώτημα του θανάτου σε καθημερινή βάση.Υπάρχουν οικογένειες που έχασαν τους αγαπημένους τους και εγώ προσωπικά έχασα μέλη της οικογένειάς μου έχασα φίλους και άτομνα με τα οποία δουλέψαμε μαζί.Καθημερινά ζούμε μέσα στον πόνο» συμπέρανε ο πρόεδρος Άσαντ. (10/02/2015)
dimpenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.