Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Η ΜΕΡΚΕΛ ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΥΓΓΡΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑ ΜΗΝ ΑΣΚΗΣΕΙ ΒΕΤΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ


mhjkk55
Η Άνγκελα Μέρκελ προσπάθησε να εξασφαλίσει από τον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Viktor Mihály  Orban τη δέσμευσή του στην κοινή ευρωπαική γραμμή κατά της Ρωσίας,  και την βεβαιότητα ότι δεν θα ασκήσει το δικαίωμα του βέτο στις όποιες νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός αμφιταλατεύεται σχετικά με  την υποστήριξή του στις Ευρωπαικές αντιρωσικές κυρώσεις παρότι το κόμμα του Fidesz ανήκει στο Ευρωπαικό Λαικό Κόμμα . (Business New Europe/Russia Insider/Eu Observer/Herald Sydnei/W.P.)

Η   Γερμανίδα Καγκελάριος προσπάθησε να ανατρέψει την »χλιαρή»  υποστήριξη  της Ουγγαρίας στη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της Ρωσίας, επισκεπτόμενη τη Βουδαπέστη στις 02/02/15. Παράλληλα με τις εθιμοτυπικές φολοφρονήσεις, η Άνγκελα Μέρκελ κατηγόρησε δημόσια τον Ούγγρο Πρωθυπουργό Viktor Orban για αυταρχική διοίκηση  της χώρας του και του έδωσε μαθήματα γερμανικής δημοκρατίας:
«Ακόμη και με τόσο μεγάλη πλειοψηφία, σαν αυτήν του Ούγγρου Πρωθυπουργού, είναι σημαντικό να δούμε το ρόλο της αντιπολίτευσης, της κοινωνίας των πολιτών και των μέσων ενημέρωσης. Αυτό είναι  υπόθεση ρουτίνας στη Γερμανία, και η Ουγγαρία θα πρέπει να την ακολουθήσει σε αυτό το είδος του μοντέλου».
Με αισθητή την απουσία της σημαίας της Ευρωπαικής Ένωσης  στην κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά την ωριαία συνάντησή τους, οι δυο πολιτικοί  απέκλεισαν κάθε στρατιωτική λύση στη σύγκρουση που μαίνεται στις ανατολικές περιοχές της γείτονας χώρας της Ουγγαρίας.
«Η Γερμανία δεν υποστηρίζει μια στρατιωτική λύση, αυτό δεν είναι δυνατόν», απάντησε η Μέρκελ σε ερώτηση δημοσιογράφου, ενώ ο Ορμπάν απάντησε κοφτά με ένα «Όχι!»
1422976105414
Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός, μιλώντας για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, τόνισε ότι »200.000 Ουκρανοί πολίτες Ουγγρικής καταγωγής ζουν σε αυτή τη χώρα’‘, και ότι η Ουγγαρία είναι εξαρτημένη ενεργειακά από τη Ρωσία.
Τα σπίτια και η βιομηχανία μας εξαρτώνται από το φυσικό αέριο: η εξάρτησή μας από την άποψη αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη από τη Ρωσία απ’ ότι από τη Γερμανία
Ο Οrban επεσήμανε  ότι η σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου λήγει και ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί για να συνεχίσουν να λειτουργούν  κανονικά τα νοικοκυριά και η βιομηχανία .
Η καγκελάριος τόνισε  καθησυχαστικά ότι ακόμα και η ίδια η Γερμανία αντλεί από τη Ρωσία  το 30% του φυσικού της αερίου και υποστήριξε την άποψη ότι η  Ουγγαρία πρέπει να βρεί άλλους προμηθευτές ενέργειας. Παράλληλα πρότεινε εναλλακτικά  την εγκατάσταση υποδομών αντίστροφης ροής αερίου, ώστε να παρέχεται φυσικό αέριο από την Ουγγαρία στην Ουκρανία !
Η Μέρκελ, αφού εξήρε την Ουγγαρία ως χώρα-«ορόσημο» για το άνοιγμα των συνόρων το 1989,  τόνισε την ανάγκη για διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών προσέλκυσης των ξένων επενδύσεων, με σαφέστατη αναφορά στα φιλολαικά μέτρα του Πρωθυπουργού Ορμπάν περί των ξένων τραπεζών, των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, των τηλεπικοινωνιών και των μικρών επιχειρήσεων . Υπογράμμισε ότι οι αξιόπιστοι επενδυτές απαιτούν ένα «σταθερό και προβλέψιμο» οικονομικό περιβάλλον.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον όρο της «ανελεύθερης δημοκρατίας»,   που χρησιμοποιεί ο Ορμπάν, η Μέρκελ είπε  ότι οι δύο λέξεις είναι ασύμβατες , ενώ φάνηκε σοκαρισμένη όταν  ο Όρμπαν ανταπάντησε ότι « κάθε δημοκρατία δεν είναι  αναγκαστικά και φιλελεύθερη» .
 Η ουγγρική άποψη, η δική μας άποψη, είναι ότι κάθε δημοκρατία δεν είναι και κατ ‘ανάγκη φιλελεύθερη. Αν κάποιος θέλει να πει ότι η δημοκρατία πρέπει να είναι φιλελεύθερη, τότε συμφωνούμε. Αν όμως θέλει να προσδώσει ένα προνομιακό χαρακτηρισμό στη συγκεκριμένη πολιτική και οικονομική ιδεολογία του φιλευθερισμού , τότε  δεν συμφωνούμε.
Η ιστοσελίδα index.hu σχολίασε, ότι η Μέρκελ αντιδρώντας με άσχημο τρόπο σε αυτόν το σχολιασμό, ολοκλήρωσε τη συνέντευξη τύπου σε εκείνο το σημείο.
Ενώ από κυβερνητικής πλευράς δεν υπήρξε ρήγμα λόγω της τεταμένης ατμόσφαιρας μεταξύ των δυο αρχηγών, η αντιπολίτευση  επεσήμανε ότι οι επισημάνσεις της Μέρκελ αντνακλούν τις βαθιές ανησυχίες της Γερμανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με το επίπεδο της δημοκρατίας  επί Ορμπάν.
Μάλιστα ο πρόεδρος του κόμματος των Σοσιαλιστών Jozsef Tobias, έφτασε στο σημείο να πεί ότι οι απόψεις της Μέρκελ συμπίπτουν με αυτές της Αριστεράς στην Ουγγαρία!
Την ίδια υποστήριξη στη Μέρκελ , πρόσφερε και η Πρόεδρος των Πρασίνων Bernadett Szel, σημειώνοντας ότι »ο Ορμπάν θα πρέπει να λάβει υπόψιν του τις δηλώσεις  Μέρκελ».
Αντίθετα, ο  Peter Kreko, αναλυτής της Political Capital (think tank της Βουδαπέστης), είπε ότι οι ανησυχίες Μέρκελ για τα εσωτερικά πολιτικά θέματα της Ουγγαρίας, υπαγορεύτηκαν από την  απαίτησή της για πλήρη ευθυγράμμιση της Ουγγαρίας στην κοινή ευρωπαική αντιρωσική στάση και στο Ουκρανικό ζήτημα. O Kreko δήλωσε  συγκεκριμένα στο BNE IntelliNews:
Ήταν μια πολύ τεταμένη συνέντευξη Τύπου, ειδικά στο τέλος, με αρκετή διαφωνία, αλλά το πιο σημαντικό σημείο για την επίσκεψή της είναι η ρωσο-ουκρανική κατάσταση, και η Μέρκελ προσπαθεί να κατοχυρώσει τη βεβαιότητα  ότι κανένα κράτος μέλος δεν θα ασκήσει βέτο σε απόφαση σχετικά με τις κυρώσεις στο μέλλον
»Σίγουρα θίγονται και οι γερμανικές εταιρείες από τις νομοθετικές αποφάσεις Όρμπαν – συμπεριλαμβανομένων των βαρέων φόρων που επιβάλλονται στις εταιρείες ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και των μέσων ενημέρωσης – και αυτό συζητήθηκε κάτω από το τραπέζι, κεκλεισμένων των θυρών, αλλά το πιο σημαντικό διακύβευμα ήταν η στάση κατά της Ρωσίας,» πρόσθεσε ο ειδικός πολιτικός αναλυτής.
dimpenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.