Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Χωρίς φρένο οι «γειτονικές» προκλήσεις… «Άλλαξε Κυβέρνηση στην Ελλάδα, δεν θα αλλάξει η Τουρκία»


Χωρίς φρένο οι «γειτονικές» προκλήσεις… «Άλλαξε Κυβέρνηση στην Ελλάδα, δεν θα αλλάξει η Τουρκία»

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» παραμένει σε αγκυροβόλιο έξω από την κατεχόμενη Αμμόχωστο, και ενώ βρίσκεται σε ισχύ η NAVTEX που έχει εκδώσει η Τουρκία μέχρι την 6η Απριλίου. Την ίδια ώρα που ξένοι διπλωμάτες εκτιμούν πως η Τουρκία δεν θα ανανεώσει την οδηγία προς ναυτιλλομένους τον Απρίλιο, θεωρώντας πως τούτο θα ανοίξει τον δρόμο για επανέναρξη των συνομιλιών, η Άγκυρα φροντίζει να στείλει κι άλλα μηνύματα.

Μηνύματα, τα οποία αφορούν στη διατήρηση του σκάφους στην περιοχή, επιβεβαιώνοντας όσα εδώ και καιρό λέγονται από τουρκικής πλευράς ότι το «Μπαρμπαρός» έχει έλθει στην περιοχή «για να μείνει». Σε αυτό το μήκος κύματος ήταν και η χθεσινή διαρροή του τουρκικού ΥΠΕΞ προς την εφημερίδα Χουριέτ. Η διαρροή έγινε με αφορμή τα όσα είπε την περασμένη εβδομάδα βρισκόμενος στην Κύπρο ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αλλά είναι σαφές πως είχε πολλούς αποδέκτες.
Σύμφωνα με τη Χουριέτ, η Άγκυρα απέκρουσε την έκκληση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να απομακρυνθεί το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός από περιοχές της ανατολικής Μεσογείου, που έχουν χαρακτηρισθεί μέρος της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επικαλούμενη «αρμόδιες πηγές» του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, η εφημερίδα αναφέρει πως «η αλλαγή της Κυβέρνησης στην Ελλάδα δεν οδηγεί σε αλλαγή της πολιτικής της Τουρκίας στη Κύπρο». Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν ότι αυτό έχει ήδη γίνει γνωστό στην Αθήνα.
Στο μεταξύ, ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε Τ/κ και Τούρκους δημοσιογράφους, έκανε λόγο για «ψέματα». Ο Έρογλου υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν υπέβαλε καμία πρόταση σχετικά με το φυσικό αέριο». Ο κατοχικός ηγέτης υποστήριξε ότι υποβλήθηκαν από την τουρκοκυπριακή πλευρά προτάσεις το 2011 και το 2012 στον ΟΗΕ και στον τέως Πρόεδρο Χριστόφια για το θέμα αυτό «και είναι ακόμα εκεί».
Μνημόνιο αμυντικής συνεργασίας Ρωσίας – Κυπριακής Δημοκρατίας
Επικαιροποιημένο μνημόνιο αμυντικής συνεργασίας με αναβάθμιση διευκολύνσεων και παραχώρηση εδαφών για την ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, αναμένεται να υπογράψει ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στη Ρωσία, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti. Το μνημόνιο, όπως αναφέρεται, θα υπογραφεί κατά την επικείμενη επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου στη Ρωσία. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το RIA Novosti, η ρωσική στρατιωτική αεροπορία θα μπορεί να αναπτυχθεί σε αεροπορική βάση, 40 χιλιόμετρα μακριά από τη βάση της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας (RAF) στο Ακρωτήρι της Κύπρου. Όπως έγραψε χθες ο «Φ», η Λευκωσία παρουσιάζεται έτοιμη να ικανοποιήσει αιτήματα που έχουν τεθεί από πλευράς της Μόσχας. Φιλελεύθερος
hellasforce.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.