Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Καταρρέει η συμφωνία κατάπαυσης πυρός στην Αν. Ουκρανία…




Προς κατάρρευση βαίνει η εκεχειρία στην Ουκρανία, με το Κίεβο να δηλώνει πως δεν θα αποσύρει τα βαρέα του όπλα από το ανατολικό τμήμα της χώρας, καθώς οι φιλορώσοι αυτονομιστές συνεχίζουν τις επιθέσεις και μετά την κατάληψη της στρατηγικής σημασίας πόλης Ντεμπαλτσέβε. Οι αυτονομιστές συνεχίζουν τις επιθέσεις στην περιοχή της Μαριούπολης, μέχρι και τη θάλασσα του Αζόφ.

Το Κίεβο θεωρεί πως το σχέδιο της Ρωσίας είναι να καταλάβει ευρύτερο τμήμα της Αν. Ουκρανίας. Μετά την κατάληψη του Ντεμπαλτσέβε, υπήρχε η ελπίδα ότι οι εχθροπραξίες θα τερματιστούν, καθώς έγινε και ανταλλαγή αιχμαλώτων. Ωστόσο, εχθές το βράδυ οι φιλορώσοι εξαπέλυσαν σφοδρό βομβαρδισμό των ουκρανικών θέσεων, σκοτώνοντας δύο και τραυματίζοντας 10 Ουκρανούς.
Οι Ουκρανοί θεωρούν ότι στόχος των αυτονομιστών και της Ρωσίας που τους υποστηρίζει – αν και επισήμως το αρνείται – είναι η Μαριούπολη, μια πόλη 500.000 κατοίκων. Τα γύρω χωριά βομβαρδίστηκαν με ρουκέτες Grad από τους φιλορώσους, εχθές το βράδυ, επίσης.
Στην ίδια τη Μαριούπολη, ένας Ουκρανός αστυνομικός σκοτώθηκε και δύο τραυματίσθηκαν, ότανσημειώθηκε σύγκρουση με φιλορώσους, οι οποίοι επιβαίνοντας αυτοκινήτου, επιχείρησαν να περάσουν εκρηκτικά στην πόλη. Ένας φιλορώσος σκοτώθηκε επίσης, κατά την συμπλοκή.
Μετά τον βομβαρδισμό οι φιλορώσοι επιτέθηκαν στο χωριό Σιροκίνε, κοντά στη Μαριούπολη, αλλά αποκρούστηκαν. Οι αυτονομιστές, από την πλευρά τους, διαψεύδουν τις καταγγελίες των Ουκρανών, δηλώνοντας πως «όλα είναι ήσυχα».
Παρόλα αυτά οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας, Ουκρανίας, Γερμανίας και Γαλλίας συναντώνται σήμερα, στο Παρίσι, για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις. Η Γερμανία είναι αυτή που προσπάθησε ιδιαίτερα για την τελευταία συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Ωστόσο, οι Γερμανοί, επίσημα πλέον παραδέχονται, πως η συμφωνία του Μινσκ κατέρρευσε.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον δήλωσε πως κάθε ρωσική απόπειρα για περισσότερα εδαφικά κέρδη θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας από τη Δύση. «Η Ρωσία όχι μόνο δεν μεταβάλλει τη θέση της, αλλά προχωρεί σε εντελώς παράνομες και αδικαιολόγητες ενέργειες στην Αν. Ουκρανία, σε νέο επίπεδο έντασης, με τους αυτονομιστές να παραβιάζουν, κατάφωρα, την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός», είπε ο Κάμερον.
Ωστόσο ο Αμερικανός επιτετραμμένος στο ΝΑΤΟ, Ντάγκλας Λουτ, είπε πως «είναι νωρίς για να εγκαταλείπουμε την ελπίδα για υλοποίηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία». Την ίδια ώρα όμως και η συμφωνία πώλησης ρωσικού φυσικού αερίου στη Ουκρανία βρίσκεται υπό κατάρρευση. Την περασμένη εβδομάδα το Κίεβο διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στις περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές, με αποτέλεσμα η Ρωσία να σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ουκρανία, αν και το Κίεβο έχει πληρώσει προκαταβολικά για το εν λόγω αέριο.
Ο πόλεμος έχει προκαλέσει οικονομική κατάρρευση στην Ουκρανία. Το εθνικό νόμισμα έχει χάσει εντελώς, σχεδόν, την αξία του, ενώ τα ουκρανικά ομόλογα πωλούνται, αυτή την στιγμή προς 40 σεντς του δολαρίου!
defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.