Η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 30 Ιανουαρίου, την αναθεση της κατασκευή της οδικής και σιδηροδρομικής γέφυρας που θα ενώνει τη Ρωσία με την Κριμαία, στην εταιρεία Stroïgazmontaj που ανήκει στον δισεκατομμυριούχο Arkadi Rotenberg, έναν άνθρωπο κοντινό του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η γέφυρα που θα διασχίζει το Στενό του Κερτς θα έχει μήκος 20 χλμ, με στενότερο σημείο τα 4,5 χιλιόμετρα μεταξύ Αζοφικής και Μαύρης Θάλασσας, ανατολικά της Κριμαίας. Προς το παρόν η διέλευση γίνεται με πλοίο.
Σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης, η Stroïgazmontaj αναλαμβάνει να παραδώσει το έργο πριν από τον Δεκέμβριο 2018, με ανώτατο κόστος τα 228 300 000 000 ρούβλια (2,9 δις €).
Ο Arkadi Rotenberg σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Kommersant εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν να αναλάβει την φιλόδοξη κατασκευή της Γέφυρας της Κριμαίας παρά τα μέτρα των κυρώσεων:
Kommersant : Έχετε συνειδητοποιήσει ότι αναλαμβάνοντας την κατασκευή της γέρυρας του Στενού του Κερτς Στενό, απομονώνεστε για πάντα από τη Δύση, ότι το έργο αυτό θα είναι ένα κακό ορόσημο τόσο για την επιχείρησή σας όσο και για την προσωπική και κοινωνική σας ζωή;
Arkadiï Rotenberg : Φυσικά και το έχω συνειδητοποιήσει. Αλλά στα 63 μου , με απασχολεί το τι θα αφήσω πίσω μου , τι θα είναι αυτό που θα σηματοδοτεί την ύπαρξή μου. Ζω στη Ρωσία και δεν σκοπεύω να πάω οπουδήποτε αλλού. Έχω ζήσει περιοδικά σε όλα τα μέρη. Η επιχειρήσεις μας βρίσκονται εδώ. Είναι αλήθεια, η επέκταση στο εξωτερικό έχει πλέον κλείσει για μένα, αλλά δεν είναι τόσο φοβερό. Ούτως ή άλλως σκεφτόμουνα εδώ και πολυ καιρό να αποστασιοποιηθώ από τη διοίκηση της εταιρείας. Έχω ήδη έναν μεγάλο γιο, μια καλή ομάδα νέων ανθρώπων. Εγώ απλά σκεφτόμουν να ασχοληθώ με την υλοποίηση κάποιων ιδεών μου σε άλλους τομείς όπως για παράδειγμα τον αθλητισμό.
Όταν προέκυψε το ζήτημα του έργου της Γέφυρας της Κριμαίας, αισθάνθηκα αμέσως ότι είναι πολύ σημαντική η υλοποίησή του. Σημαντική για τη χώρα.Τον Ιανουάριο, ο Ντμίτρι Κόζακ [αναπληρωτής πρωθυπουργός] μου τηλεφώνησε, για να επιβεβαιώσει τις υποχρεώσεις μας προς την κυβέρνηση σχετικά με τους όρους της σύμβασης και συζητήσαμε όλα τα πρακτικά θέματα. Η τελική απόφαση ελήφθη σε μια συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.
Kommersant : Ωστόσο η Stroïgazmоntaj δεν έχει ποτέ κατασκευάσει γέφυρα, η εταιρεία δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα, σε αντίθεση, για παράδειγμα, με τη Mostotrest. Δεν θα ήταν λογικό να συμμετάσχουν στο σχέδιο;
А.R. Όχι, δεν βλέπω τέτοια πιθανότητα αυτή τη στιγμή. Είμαστε σε διαπραγματεύσεις με ξένες εταιρείες – με τούρκικες κατασκευαστικές εταιρείες , για παράδειγμα, οι οποίες από μόνες τους επικοινώνησαν μαζί μας. Ειδικοί τεχνικοί μας θα πάνε σύντομα στην Τουρκία για να συζητήσουν μαζί τους. Τους προειδοποιήσαμε ότι θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις και αυτοί δήλωσαν ότι θα διευθετήσουν το θέμα.
Είμαστε επίσης σε διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες της Νότιας Κορέας.
Kommersant: Την άνοιξη και το καλοκαίρι, μιλήσατε για μια πιθανή συμμετοχή των κινεζικών εταιρειών – είναι ακόμα επίκαιρο αυτό;
А.R. : Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια κινεζική συμμετοχή, αλλά βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με εταιρείες της Νότιας Κορέας που έχουν εμπειρία σε παρόμοια έργα.
Κ: Υπάρχουν τρόποι τουλάχιστον για εν μέρει παράκαμψη των τεχνολογικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί;
А.R. : Στην πραγματικότητα, το έργο θα πραγματοποιηθεί με εξ ολοκλήρου με ρωσικά υλικά και τεχνολογίες που έχουμε στη διάθεσή μας. Προφανώς, θα ήταν πολύ ωραία να χρησιμοποιήσουμε τις πλατφόρμες της Νορβηγίας και των Κάτω Χωρών, αλλά θα τα καταφέρουμε πολύ καλά και μόνοι τους.
Kommersant: Πoιοί θα συμμετέχουν στη χρηματοδότηση;
А.R. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από το κράτος.
Κ: Τώρα η Stroïgazmontaj σε ποιό ποσοστό είναι απασχολημένη από τις τρέχουσες εργολαβίες;
А.R. : Σε περίπου 60%.
Κ .: Το υπόλοιπο 40% θα είναι επαρκές για την κατασκευή της γέφυρας;
А.R. : Θα είναι επαρκές. Η πολυπλοκότητα των τεχνολογικών διαδικασιών, θα συγκεντρώσει τόσο τους δικούς μας άριστα καταρτισμένους ειδικούς και εμπειρογνώμονες του τομέα όσο και αυτούς από άλλες κατασκευαστικές εταιρείες.
Κ.: Δεν σας φοβίζει το γεγονός ότι αν κάτι αλλάξει μέσα στα επόμενα δυο χρόνια, εσείς θα βρεθείτε εγκλωβισμένος;
А.R. Όχι, δεν φοβάμαι. Και ειδικά σήμερα δεν είναι η κατάλληλη εποχή για να σκεφτόμαστε με τέτοιους όρους. Θα κάνω ό, τι πρέπει να κάνω.
Κ: Έχετε συζητήσει το σχέδιο με τον Πρόεδρο;
А.R. : Φυσικά. Πήγα να τον δω, και του εξήγησα γιατί αναμίχθηκα σε αυτό το έργο.
»Αν μου επιτρέπετε, αυτό είναι το είδος της δικής μου συμβολής στην ανάπτυξη της χώρας»dimpenews.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.